Přemýšlíte, proč se na konci léta a během podzimu cítíte nesví, náladoví a máte oslabenou imunitu? Máme pro vás jak jinak než ájurvédskou odpověď!
Ale začneme hezky od začátku. Budeme povídat o dóši Pitta, která dominuje létu a o tom, jak plynule přejít do období Váty.
Pokud je pro vás ájurvéda spíše nový pojem, doporučujeme přečíst náš článek o Základech ájurvédy. Pokud vás jednotlivé dóši zajímají více, tak mrkněte na naše články o Pittě, Vátě a Kaphě.
Co je Pitta a jak poznat její přebytek?
Pitta je oheň. Ti, kterým dominuje Pitta, jsou od přírody citliví na kořeněná jídla, horké nápoje a vysoké teploty. Jejich tělesná teplota bývá vysoká a snadno se potí, mívají podrážděnou pokožku a často mají řídké jemné ochlupení. Mají také dobrou chuť k jídlu a trávení. Při podráždění reagují horlivě a ač se snadno rozzlobí, umí se stejně rychle také uklidnit.
Ať už je naše konstituce Pitta nebo jiná, obzvláště náchylní k problémům s ní jsme během typických Pitta časů. Pitta doba je od 10:00 do 14:00 a od 22:00 do 2:00 hodin ráno. Ti, kteří již trpí problémy s Pittou, se v těchto časech často cítí obzvláště špatně.
I v našich životech probíhá dlouhá fáze dominance Pitta, a to od 18 do 50 let. U lidí s dominancí Pitty se může tato dóša ve výše zmíněných letech dostat do nerovnováhy a vést k potížím.
Pitta na přelomu léta a podzimu
U mnoha lidí se Pitta dóša během léta zvyšuje, a to cítíme zejména v pozdním létě a na začátku podzimu, kdy se nerovnováha Pitty může stát jasně patrnou pro ty, kteří již mají její vysoký podíl. Často si stěžují na suchou a podrážděnou pokožku a náladovost.
V období babího léta nastal čas pro omezení přebytečné Pitty. Ukážeme vám, jaká opatření můžete přijmout, abyste vyvážili svou Pittu.
Máme pro vás tipy z praxe!
1. Vyvarujte se horka
Poté, co se vaše tělo v létě dostatečně zahřálo, měl byste se vyvarovat dlouhého intenzivního působení tepla. To znamená mít raději teplou než horkou sprchu. Nekoupat se v příliš horké vodě. S návštěvou sauny počkat do zimy.
2. Užijte si jemné vůně
I vůně dokážou Pittu uklidnit. Esenciální oleje ze santalového dřeva a ylang ylang jsou ideální volbou pro chvíle časného podzimu. Rozptylte je pomocí difuzéru nebo aroma lampy v ložnici a užijte si uklidňující a relaxační účinek této jemné kombinace.
3.Udělejte si čas na odpočinek
Pittu může zvýšit nejen horko a teplá jídla, ale také stres. Pravidelná relaxace, např. pohoda u šálku čaje vyrovná vaši Pittu a dodá vnitřní klid. Zařaďte do své každodenní rutiny krátký regenerační rituál. Po obědě zůstaňte chvíli sedět a vědomě si užijte svůj osobní odpočinek.
4. Pohybujte se (ideálně v přírodě)
Pokud je to možné, choďte na procházku každý den. Nejlepší je, když tak učiníte v přírodě, například v lese nebo u vody. Nechte si na horách nebo u velkého jezera vát čerstvý vánek do tváře, aby odfoukl přebytečný oheň ve vás. Krátká večerní procházka pomůže se uvolnit. Naladí vás pro noční odpočinek a regeneraci. Možná nemáte ideální podmínky, ale to nevadí. I procházka kolem jednoho bloku je krok kupředu!
Výživové tipy pro začátek podzimu
Pitta je zodpovědná za naše trávení a metabolismus. A proto také velmi úzce souvisí s výživou. V ájurvédě známe nepřeberné množství potravin, které lze použít k harmonizaci Pitta dóši.
Charakteristika Pitty je kyselá, pálivá a trochu mastná. Proto je třeba se v případě přebytku Pitty vyhnout velmi kyselým, horkým, slaným a mastným pokrmům a nápojům. Klasické ájurvédské texty popisují Ghí jako jídlo, které je nejlepší pro redukci Pitty. Ghí, neboli čistý máslový tuk, je sladké, chladivé a měkké – a má tedy přesně opačné vlastnosti než Pitta. Při nerovnováze Pitty rozmíchejte každý den jednu nebo dvě lžičky ghí v mléce nebo si jídlo připravte s Ghí.
Doporučujeme také sladká, svíravá (stahující), hořká a chladná jídla a bylinky.
Vhodné podzimní potraviny a byliny
- Zařaďte do jídelníčku ghí, máslo, podmáslí, smetanu, mléko nebo lassi.
- Čaj z heřmánku, fenyklu nebo máty peprné. Jsou ideální na stres a harmonicky zakončí den. Dva šálky denně uklidní Pittu i ohnivou náladu.
- Ochucujte jídla některým z těchto koření: koriandr, kmín, šafrán, kurkuma, kardamom.
- Mezi ideální ovoce patří to sladké - meloun, mango, granátové jablko, rozinky, ale také naše hroznové víno, jablka, fíky, hrušky a švestky.
- Kokosové produkty, ať už v podobě oleje, tuku, mléka nebo lupínků.
- Používejte ječmen, pšenici, rýži, kukuřici, oves a proso.
- Přichází čas luštěnin jako je mung dal, malé fazole a sójové výrobky.
- Jemně exotická chuť směsi Pitta Churna (směs koriandru, fenyklu, kmínu, kardamomu, zázvoru a kurkumy v prášku) se hodí především na začátek podzimu. Ta skutečně obohatí vaši ájurvédskou kuchyni.
Přejeme krásný podzim. A zůstaňte zdraví! :)