Voní jako máslo, chutná jako máslo, ale narozdíl od něj má zcela jiné vlastnosti. Ghee, ghíčko nebo jednoduše ghí. K čemu je dobré, proč se mylně označuje jako přepuštěné máslo a jaké má účinky na zdraví? To si řekneme v dnešním článku!
Přepuštěné máslo vs. ghí: co to je a jaký je mezi nimi rozdíl?
Tuky jsou, stejně jako sacharidy a bílkoviny, nesmírně důležitou součástí zdravého jídelníčku. Podobně jako kokosový olej se v posledních letech těší obrovské oblibě i ghí, které se často nazývá také jako přepuštěné máslo. Málokdo však ví, že mezi přepuštěným máslem a ghí je ve skutečnosti drobný rozdíl. Jaký?
Ghí a přepuštěné máslo mají společné to, že během jejich přípravy dochází k zahřívání a odstraňování mléčné složky, tedy k přepouštění, jehož výsledkem je pak čistý živočišný tuk. Pojďme si to vysvětlit v praxi – tradiční přepuštěné máslo se vyrábí tak, že se zahřeje těsně k varu, dokud se neoddělí mléčná složka od tuku. Ghí se naopak vaří o něco déle, přesněji do té chvíle, kdy začne mléčná složka mírně karamelizovat. Díky tomu má výsledné ghí narozdíl od klasického přepuštěného másla typickou oříškovou příchuť a zlatavou barvu. V obou případech se tuk nakonec scedí přes plátýnko nebo jinou buničinu, čímž se odstraní mléčná bílkovina a prodlouží se zároveň i trvanlivost.
Tip: Pokud se chcete dozvědět, jak na výrobu domácího ghí, mrkněte na náš recept, kde vás celou přípravou provedeme krok za krokem.
Proč vlastně máslo přepouštíme?
Ačkoliv se na první pohled může zdát, že přepouštění másla a výroba ghí je hitem posledních let, opak je pravdou. Máslo běžně přepouštěly už i naše babičky, které dobře věděly, že jedině tak jim ve spíži vydrží klidně i celé týdny. Inu bez ledničky to ani jinak nešlo. A jaké má přepuštěné máslo využití? Má nezastupitelnou roli v omáčkách, ale také při přípravě sladkých pokrmů. Přepuštěné máslo se hodí také na smažení, ale klidně si jej můžete namazat jen tak na chleba. Zato historie ghí se začala odehrávat už před více než 6000 lety a často je spojována s ájurvédou. Dnes se označuje za superpotravinu, tekuté zlato či elixír mládí. K čemu je dobré ghí a jaké má účinky?
Jaké má máslo ghí účinky na zdraví?
Jaký je rozdíl mezi přepuštěným máslem a ghí, jsme si řekli. Dále se však budeme věnovat už jen samotnému ‚‚ghíčku‘‘ a nahlédneme společně vědcům pod mikroskopy. Zatímco v ájurvédské literatuře bychom o ghí a jeho účincích našli nespočet zmínek, moderní medicína měla ještě donedávna velmi omezené informace. Dnes už se však naštěstí ví jistě, že ghí obsahuje:
- Esenciální mastné kyseliny – například omega 3, které mohou pomoci snížit záněty v těle a chránit jej před srdečními chorobami. (1, 2, 3)
- Vitamin A – je důležitý pro správnou krvetvorbu, ale také pro zdraví očí a pokožky. (4, 5)
- Antioxidanty – pomáhají snižovat počet volných radikálů a přispívají k eliminaci oxidativního stresu. (6)
- Hořčík – je důležitý pro správnou činnost nervového systému, přispívá ke snížení stresu i napětí, dodává tělu energii a zároveň pomáhá zlepšit spánek. (7) (8)
- Vápník – může přispět ke srážení krve nebo k normální činnost svalů či trávicích enzymů. (9)
A jak se na účinky ghí dívá ájurvéda? Podle ní pomáhá ghíčko s detoxikací organismu, podporuje látkovou výměnu a imunitu. Údajně má také pozitivní účinky na trávení, nervovou soustavu či snížení cholesterolu, a dokonce se používá také na popáleniny nebo jizvy. Ghí je navíc tzv. třídošská potravina, což znamená, že se hodí pro všechny tři dóši (Váta, Pitta, Kapha). Díky svým účinkům i vynikající chuti s ním v Indii rozhodně nešetří. Pojďme se tedy podívat rovnou do kuchyně!
Tip: Přečtěte si další důvody, proč ghí používat. Rozepsali jsme se o nich v jednom z našich předchozích článků.
Jak použít ghí v kuchyni?
Ve studené i teplé kuchyni, a dokonce i na smažení – všude tam najde své místo právě ghí. Je ideální například na brambory, výborně chutná ve sladkých dobrotách, a dokonce na něm můžete restovat i zeleninu. Ghí je navíc úžasný nosič vůní, takže na něm můžete snadno zahřát i koření, které se díky teplu nádherně rozvoní.
A co řízky na ghí? Proč ne, smažení na ghí je skvělou volbou! O tom, zda je konkrétní tuk vhodný používat spíše za studena, nebo zda vydrží i vyšší teploty, rozhoduje bod zakouření. Ten jednoduše udává teplotu, při které se tuk začne přepalovat a skutečně se z něj zvedá i dým. U ghí másla je kouřový bod zhruba 252 °C, čímž se jeho použití v kuchyni značně rozšiřuje. Jednoduše ho můžete využít všude tam, kde chcete cítit chuť a vůni másla. To ale zdaleka není všechno.
Ghí máslo si můžete namazat klidně i na chleba nebo opečený toust, a když jej ozdobíte třeba pažitkou, nebude to mít chybu! Na rozdíl od klasického másla se totiž tak rychle neroztéká a je ideální svačinkou třeba na túry nebo tehdy, pokud se váš čas strávený v kuchyni smrskl na minimum. Použití ghí v kuchyni má i praktické výhody – nežlukne, je mnohem trvanlivější než klasické máslo a vydrží i při pokojové teplotě.
Tip: Milujete smažená jídla? Pokud zároveň rádi experimentujete a zkoušíte nové chutě, mrkněte na naše strouhanky. Zachutnat by vám mohla například ta s citronovou trávou, kurkumou, chilli nebo třeba s černuchou setou.
Ghí je vhodné i pro osoby s intolerancí laktózy
Vzhledem k tomu, že ghí neobsahuje žádnou mléčnou bílkovinu, mohou si jej bez obav vychutnat i lidé s intolerancí laktózy. Bílkovina se totiž pozvolným vařením z másla uvolní a usadí se především na dně. Jakmile začne mírně hnědnout, je to pro vás znamení, že je čas ghí přecedit, čímž se bílkoviny jednoduše zbavíte. A co s bílkovinou z ghí? Ta je poměrně těžko stravitelná, takže je lepší ji vyhodit. Naopak pěna, která vzniká během vaření na povrchu, se báječně hodí například do bramborové kaše nebo ji můžete použít při pečení masa. Ale pozor! Samotná pěna už bílkovinu obsahovat může a v případě, že bojujete s intolerancí laktózy, se její konzumace nedoporučuje.
Tip: Zajímají vás recepty s ghí? Pak se můžete inspirovat na našem blogu, kde najdete celou řadu receptů na sladké i slané pokrmy. Mňam!
Hodí se ghí na pleť? Rozhodně ano!
Využití ghí při péči o pleť a v kosmetice obecně je dnes už celkem běžné a není se čemu divit. Ghí je totiž hypoalergenní a výborně se proto hodí jak pro citlivou, tak i pro jemnou pleť. Čisté máslo ghí můžete použít také jako pleťovou masku. Jak na to? Stačí si jej nanést na obličej a nechat 15 minut působit. Vaše pleť získá potřebnou hydrataci a navíc bude krásně vláčná a jemná. Ghí máslo může mít pozitivní účinky také na drobná poranění a rozhodně jej proto můžete s klidem zařadit do své domácí lékárničky. Může totiž ulevit při spáleninách od sluníčka, hodí se na vysušenou kůži a báječně působí také na odřeniny.
Tip: Pokud vám vadí typická máslová vůně ghí, přidejte k němu bylinky nebo kapku esenciálního oleje. Báječně se hodí například heřmánek nebo levandule.
Co si z toho odnést?
Dočetli jste až sem? Skvělé! Teď už víte, k čemu slouží přepuštěné máslo a jaký je mezi ním a ghí rozdíl. Dozvěděli jste se, jaké má máslo ghí účinky a jak jej použít ve studené i teplé kuchyni, aniž byste se museli obávat nezdravého přepalování. Ať už se vrhnete vstříc kulinářským zážitkům s vařečkou v ruce nebo ghí využijete v rámci své každodenní rutiny při péči o pleť a pokožku, rozhodně neuděláte chybu.
Slyšeli jste o ghí poprvé, nebo už ho dávno používáte? Budeme rádi, když nám o svých zkušenostech napíšete na náš Facebook či Instagram, kde můžete zároveň načerpat i spoustu další inspirace. Nebo si nevíte si rady s výběrem konkrétních produktů? Pak nám napište na produkty@day-spa.cz.