Věděli jste, že kvalita našeho zdraví do značné míry závisí na tom, jak jsme schopni trávit, vstřebávat a zužitkovat živiny z potravy? Jestliže tedy máte porouchané trávení, projeví se to i tam, kde byste to na první dobrou ani nečekali. Jak se tedy starat o svůj agni neboli trávicí oheň? Přečtěte si v článku.
Co je to agni?
Podle ájurvédy jsou naše těla tvořena v různém poměru z pěti prvků – země, vody, ohně, vzduchu a éteru – a stejně tak tyto prvky obsahují potraviny, které jíme. Možná jste se už setkali s tím, že některé ovoce, zelenina, koření, nápoje a pokrmy jsou různým dóšám doporučovány právě podle toho, jaké prvky a vlastnosti v sobě ukrývají.
Tip: Které čaje dokonale ladí s vaší dóšou? Odpoví vám náš šikovný čajový přehled.
Agni (védský termín, který znamená „spalující, přeměňující nebo vnímající“) představuje chuť k jídlu a schopnost trávit a vstřebávat živiny pomocí trávicích šťáv, a pro naše zdraví je tak zásadní. Ne nadarmo se říká, že zdraví a imunita vzniká právě ve střevech. Agni čili trávicí síla dává našemu tělu schopnost využít pět prvků ve stravě, vybrat si z ní živiny a přeměnit je na výživu tkání.
Trávicí oheň však nezpracovává pouze potravu, trávíme také vše, co vidíme, slyšíme, cítíme, čeho se dotýkáme a co ochutnáváme. Určitě jste si už mnohokrát v nějaké nepříjemné situaci řekli, že tohle jen těžko strávíte, ať už se to týkalo třeba chování vašeho okolí, vývoje vztahů nebo nečekané události, která nabourala vaše plány. Také v těchto momentech tedy trávicí oheň hraje hlavní roli a značně jej ovlivňuje i stav mysli, emoce a celkové rozpoložení.
Ájurvéda říká, že pokud je agni v pořádku, tak zabraňuje tvorbě toxinů v těle – rozlišovací schopnost agni v podstatě určuje, které látky vstupují do našich buněk a tkání, a naopak které látky by se měly z těla jako odpad rychle odporoučet. Právě tato dovednost agni ho dělá doslova strážcem našeho života.
Funkce a vliv agni:
- transformace
- trávení, vstřebávání, asimilace
- tvorba trávicích enzymů
- veškeré metabolické aktivity
- síla a energie
- výživa tkání
- produkce ojas, tejas a prány
- barva pleti a její vitalita
- udržování tělesné teploty
- mentální jasnost
- inteligence
- smyslové vnímání (zejména zrak)
- tok buněčné komunikace
- bdělost, náklonnost a nadšení pro život
- odvaha a sebevědomí
- radost, smích a spokojenost
- rozlišování, rozum a logika
- trpělivost, stabilita a dlouhověkost
Jak se projevuje narušení agni?
Pracuje-li agni správně, naše mysl a smysly jsou jasné, a my tak máme dostatek energie k tomu, abychom žili pozitivně a v harmonii. Je-li ovšem agni narušen, hromadí se v těle toxiny (áma), což způsobuje otupělost, těžkost, stagnaci, ba dokonce i temnotu mysli a vnímání.
Kvality agni mohou být silně utlumeny špatnou stravou, nevhodnými kombinacemi potravin, nezdravým životním stylem, emočními poruchami, ale i vlhkým, deštivým počasím. Nicméně si můžete sami včas pomoci, pakliže se naučíte rozeznávat a řešit nerovnováhu trávicího ohně. V opačném případě mohou vést ke zhoršenému zdravotnímu stavu, či dokonce chronickým onemocněním.
Příznaky toho, že agni nefunguje v plné síle:
- emoční poruchy se zvýšeným sklonem ke strachu, úzkosti, hněvu, zmatenosti, letargii nebo depresi
- nedostatek energie, slabost nebo únava
- snížená nebo nadměrná chuť k jídlu
- poruchy trávení: plynatost, nadýmání, zácpa, nevolnost, překyselení žaludku, řídká stolice, pocit těžkosti, pocit únavy nebo otupělosti po jídle
- tendence k ucpání dutin a lymfy
Tyto poruchy mohou být krátkodobé nebo chronické, narušený trávicí proces každopádně nevyhnutelně vede k hromadění odpadu, disbalanci dóš (Váty, Pitty a Kaphy) a stagnaci emocí. To vše jsou bohužel následně příčinné faktory při tvorbě ámy, toxického odpadu, který je schopen významně narušit naše zdraví a pohodu.
Jak dostat agni zpět do rovnováhy?
Představte si svůj trávicí oheň jako slunce:
- Ráno při východu není nijak vřelý, protože přes noc jsme nic nejedli. Potřebujeme jej tedy rozdmýchat, například šálkem čerstvého horkého zázvorového čaje nebo horké vody s vymačkaným citronem či limetkou. Potom si vychutnejte lehkou snídani.
- V poledne, když je slunce nejprudší, je náš agni nejsilnější, takže zvládne slušnou porci oběda. Do večera jej bezpečně zvládnete plně strávit.
- K večeru slunce klesá k západu, naše energie a trávení se začíná zpomalovat a stejně tak agni slábne. Je načase dát si lehčí večeři (co třeba vynikající a výživné kičrí?), dopřát si relax a odpočívat.
- Na večerní činnosti zpravidla nepotřebujeme spálit tolik paliva, a pokud začneme do ohně přikládat těžká polena, nebudou tak dobře hořet a mohla by rušit naše trávení či náš spánek. Usínat s plným břichem a nepříjemným říháním není zrovna to pravé.
A co když je agni naopak příliš?
Trávicí oheň mívají zvýšený lidé s převahou Pitty, kteří mají všeobecně dobrou chuť k jídlu a tráví, aniž by výrazněji přibrali na váze. Agni může být zvýšen ostrými a horkými pokrmy v teplém počasí a činnostmi, které Pittu posilují. Je-li agni příliš vysoký, dostaví se zvýšená chuť k jídlu, trávení a metabolismus se zrychlí a trávicí oheň vedle odpadu spálí i část živin, proto se může stát, že brzy po jídle pocítíte znovu hlad. To může nakonec způsobit říhání, nevolnost, nízkou hladinu cukru v krvi (což způsobuje slabost, podrážděnost či bolesti hlavy), bolesti, záněty žaludku či průjmy.
Jestliže u sebe pozorujete časté zvýšení Pitty, vyhýbejte se pálivému koření a pikantním pokrmům. Ájurvéda v takových případech doporučuje bylinky jako je heřmánek, guduči, kořen pampelišky, rozmarýn a amalaki, pro jejich ochlazující účinek. Do svého jídelníčku také zařaďte více chladivá, mastná a sladká jídla.
A jak je na tom váš trávicí oheň? Podpořte dobré trávení recepty z ájurvédských kuchařek, které pro vás postupně doplňujeme zde. Neváhejte se na nás obrátit i s radou ohledně produktů na produkty@day-spa.cz
Zdroj: banyanbotanicals.com