Rýže Basmati je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších druhů rýže na světě. Pochází z Indie a Pákistánu a je vyráběna z dlouhých a zároveň tenkých zrn. Má vynikající chuť, vůni a texturu, což ji činí ideální pro mnoho různých pokrmů. Předpokládá se, že se tento druh rýže pěstuje na indickém subkontinentu již po mnoho let. První zmínky o této rýži se však datují od 14. století, kdy byla rýže Basmati využívána jako obchodní komodita. Jednalo se o luxusní zboží, které si mohli dovolit pouze bohatí. V tomto článku se podíváme na to, proč je rýže Basmati tak oblíbená a jak ji používat při vaření.
Unikátní aroma a skvělá chuť
Jedním z hlavních důvodů, proč je rýže Basmati tak oblíbená, je její vynikající aroma a chuť. Patří mezi ty nejchutnější rýže vůbec. Zrna rýže Basmati mají unikátní ořechovou vůni. To je dáno vysokým obsahem aromatických látek, které jsou obsaženy v každém zrnku rýže. Chuť je lehce štiplavá a kořeněná, ale zároveň ji můžete podávat i dětem. Kromě chuťových pohárků si "pošmákne" také váš čich, protože již při vaření se kuchyně příjemné naplní vůní.
Tip: Pokud máte již vybranou svoji nejoblíbenější “basmatku”, na našem e-shopu nabízíme basmati rýži v balení 5 kg.
Snadná příprava
Rýži Basmati je velmi snadné použít při jejím vaření. Pokud máte kvalitní rýži, která neobsahuje nečistoty, stačí ji opláchnout a přidat do hrnce s vroucí vodou. Po uvaření se zrno nerozpadá a zachovává si svou chuť a texturu. “Basmatka” se navíc vaří o něco kratší dobu než většina jiných druhů rýže. Pokud si ale chcete se samotnou přípravou trochu vyhrát a mít tak rýži chuťově co nejlepší, připravili jsme pro vás kroky, jak si při vaření pomoct. Pojďme si je blíže popsat.
Výběr správné rýže
Začněme se samotným výběrem. Není rýže jako rýže, správný výběr je možná vůbec to nejdůležitější! Kvalitní rýže je chutnější, zdravější a snadnější na vaření. Pokud si nevíte rady, můžete si koupit přímo některou z našeho e-shopu. Za kvalitu ručíme a slibujeme, že si pochutnáte. Nabízíme rýži prémiové kvality Punjab King. Chybu určitě ale neuděláte ani s Basmati rýží Kaalar, Basmati rýží Swagat nebo Basmati rýží Sarim. Jak kvalitní basmatku poznáte? Vybírejte takovou, která se pěstuje přímo v Indii a Pákistánů, má dlouhá zrna s lehce nahnědlým kontrastem. Přesně to naše rýže splňují.
Příprava rýže
Ještě před samotným vařením je důležité rýži připravit. Nejprve si opláchněte rýži pod tekoucí vodou, dokud voda není čirá. Věškeré nečistoty musí pryč (rýže z našeho e-shopu jsou té nejvyšší kvality, a proto jsou také již očištěny). Poté si dejte rýži do nádoby a zalijte ji vodou. Hladina vody by měla být asi o 2 cm výše než ponořená rýže. Před samotným vařením ji nechce namočenou asi 30 minut. Tím se stane rýže lépe stravitelnou zlepšíte také její chuť.
Vaření rýže
Poté, co je rýže namočená, můžete začít s vařením. Vezměte hrnec a dejte do něj rýži s vodou. Poměr vody a rýže by měl být zhruba 1:1,5 (tj. 1 šálek rýže na 1,5 šálku vody). Přidejte lžičku soli a přiveďte vodu k varu. Jakmile voda začne vařit, snižte teplotu a přikryjte hrnec poklicí. Vařte rýži na mírném ohni asi 13 až 18 minut (záleží na typu rýže), dokud se voda nevstřebá a rýže se neprovaří. Občas zkontrolujte, zdali se voda zbytečně nevypařila. Tím byste ji zbytečně spálili a rýže by nebyla dostatečně uvařená.
Nechte rýži odpočinout
Jakmile je rýže hotová, odeberte ji z plotny a nechte ji odpočinout asi 5 až 10 minut. Během tohoto procesu se rýže ještě prohřeje a zamezíte tomu, že bude při konzumaci suchá.
Zdravotní výhody
Rýže Basmati je bohatá na vlákninu, což pomáhá udržovat zdraví trávicího systému a snižuje riziko vzniku některých chronických onemocnění, jako je například rakovina tlustého střeva. Rýže Basmati má také nižší glykemický index než jiné rýžové odrůdy, což pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a dochází také k oddálení pocitu hladu, což využijete například při hubnutí. Tématu hubnutí jsme se mj. věnovali v jednom z našich článku na blogu. Basmatka má obvykle méně kalorií než jiné (běžné) druhy rýže. Osahuje navíc méně škrobu, podporuje kardiovaskulární systém (snižuje hladinu cholesterolu v krvi) a je přirozeně bezlepková.
Všestrannost
Rýže Basmati je velmi všestranná a lze ji použít v mnoha různých pokrmech. Je skvělou volbou pro různé asijské pokrmy, ale hodí se taktéž do evropské a americké kuchyně. Rýže Basmati je skvělá jako příloha k masu, rybám či zeleninovým pokrmům. Pokud vás chuť samotné rýže již omrzela, zkuste přidat při vaření trochu kari koření. Rýže dostane jemně pikantní chuť a zlatavou barvu.
Tip: Mrknout se můžete na recept Basmati rýže s cizrnou, který jsme sepsali na našem blogu.
Jakou rýži preferujete vy? Je to právě rýže Basmati? Pokud si nejste jisti s výběrem, napište nám na e-mail produkty@day-spa.cz a určitě vám poradíme :-)