Recept na lahodnou Tahini pastu z pohodlí domova

Tahini pasta je oblíbenou přísadou v kuchyni především v oblasti Blízkého východu, ale díky své lahodné chuti se její konzumace dostala i do dalších oblastí celého světa. Jedná se o hladkou pastu vyrobenou z pražených sezamových semen a oleje. Tato pasta má vynikající chuť, konzistenci a rovněž oceníte její kvalitní výživové hodnoty. Tahini pasta se používá jako základ pro mnoho receptů jako hummusu, salátů, marinád, omáček nebo dortů.

Pokud se rozhodnete vyrobit si tahini pastu sami doma, budete potřebovat pouze dvě základní ingredience - sezamová semínka a olej. Vysoká kvalita sezamových semen je zásadní pro získání dobré chuti a samotná příprava není nikterak složitá a náročná.


Tip: V naší nabídce máme také olej, který je vyrobený přímo z praženého sezamu.


Postup přípravy Tahini pasty

Postup přípravy tahini pasty je velmi jednoduchý:

  1. Nejdříve opražte sezamová semínka na oleji. Doba pražení je zhruba 3 - 5 minut na mírném ohni, ale dávejte si pozor, abyste semínka nepřipálili, a ta pak nezhořkla. Nebo můžete sezamová semínka vložit do trouby, kterou zahřejte na 175 stupňů Celsia. Položte sezamová semínka na plech a dejte je do trouby na 10-15 minut, dokud nejsou zlatavá a voní. Nám se ovšem spíše osvědčila první varianta. 
  2. Po vyndání z pánve nebo trouby nechte semínka vychladnout. Poté je dejte do mixéru a začněte je mlet na jemnou pastu.
  3. Postupně přidejte olej (nejčastěji se používá olivový olej nebo olej z řepky) a míchejte dokud se pasta nevytvoří a nenabyde potřebnou krémovou konzistenci. Pro dosažení ještě lepší chuti můžete přidat i další přísady jako je citronová šťáva, česnek nebo sůl.
  4. Nakonec pastu ochutnejte a přidejte další sezamová semínka nebo olej podle potřeby.

Tip: Pokud jste si přípravu nakonec rozmysleli, můžete na našem e-shopu zakoupit již hotovou pastu. V našem sortimentu najdete také ochucené příchutě jako je tahini s čokoládou nebo tahini se skořicí


Jak Tahini pastu uchovávat?

Hotovu pastu můžete uchovat v uzavřené nádobě v ledničce až dva týdny. Před použitím nechte pastu zahřát na pokojovou teplotu a lehce ji promíchejte, aby měla správnou konzistenci.

Závěrem

Tahini pasta je skvělou přísadou do mnoha receptů. Můžete ji použít jako základ pro hummus, tahini omáčku nebo tahini salátový dresink. Využít se rovněž dá jakožto přísada do dortů nebo koláčů. Můžete si ji ale namazat pouze na libovolné pečivo a nahradit tak máslo nebo margarín. Ochucené příchutě připomínají svojí chutí oblíbenou Nutellu a ocení ji především děti. Tahini pasta je také velmi výživná, protože obsahuje mnoho zdravých tuků, bílkovin a minerálů jako je hořčík, železo nebo vápník.