Ájurvéda - věda o životě, Strana 4

Nebeské ovoce zvané Amalaki

Přírodní zdroj vitamínu C, vysoký obsah antioxidačních látek a nespočet dalších blahodárných účinků ...

Ašvaganda – elixír mládí, lásky i božského klidu

Možná tento název slyšíte poprvé, možná se s ním pravidelně setkáváte. O čem je řeč? O rostlině...

Ájurvédská bylina gotu kola: v čem spočívá její síla a proč je výjimečná

Někdo jí říká brahmi, jiný gotu kola nebo pupečník. Pod všemi těmito názvy se skrývá úžasná plazivá ...

Hummus – vynikající jídlo mnoha chutí

Hummus je bohatá, krémová pasta plná páté chuti, tzv. umami. Vyrábí se z cizrny, sezamové pasty tahi...

Poznej svou dóšu, 3. díl – Kapha

Náš seriál o dóšách, kde jsme si postupně představili Vátu a Pittu završujeme představením té třetí,...

Poznej svou dóšu, 2. díl – Pitta

V minulém článku jsme si řekli, co jsou v ájurvédském učení tzv. dóši, jaké elementy je tv...

Poznej svou dóšu, 1. díl – Váta

V našem seriálu se postupně seznámíme se třemi dóšami a řekneme si něco o jejich specifických v...

Zatočte s ekzémem – pomůže vám očista zvenku i zevnitř

Spousta z nás se potýká s nepříjemnými kožními neduhy a nezřídka kdy je účinné konzervativ...

Únava, smutek a nesoustředěnost – jak se nastartovat v temných dnech?

„Počasí akorát tak na spaní,“ říkáte si, když se snažíte udělat něco do práce a asi tak podesáté běh...

5 důvodů, proč je skvělé používat ghí

Ghí původem z Indie se právem nazývá elixírem života, má spoustu dobrých vlastností a nemělo by...

Masala Chai – voňavý a hřejivý společník pro sychravé večery

Ne každý má momentálně možnost se během podzimních sychravých večerů k někomu přitulit, ovšem s...

Jak si užít podzim v harmonii - 2. díl: Vhodná jídla v období Váty

Jak už jsme si řekli v prvním díle, rovnodennost se blíží a s ní i chladnější dny, proto je dobré zn...