Ájurvéda - věda o životě, Strana 4

Zimní pohoda s ájurvédou – průvodce obdobím Kaphy II.

Ve druhém díle našeho ájurvédského průvodce se zaměříme na potraviny, které byste do svého jídelníčk...

Zimní pohoda s ájurvédou – průvodce obdobím Kaphy I.

Příjemně teplý říjen se zlatavými odlesky slunce v barevných korunách stromů se i letos mění v pochm...

Tahini - zdravá sezamová pasta, která navíc skvěle chutná

Tahini je pasta, která se vyrábí ze sezamových semínek. Sezam obsahuje z velké části olej, který je ...

Kurkuma –⁠ zlaté koření a jeho účinky

Kurkuma, jinak známá jako haldi, indický šafrán, ájurvédské koření života nebo zlaté koření, je suše...

Shatavari

Šatavari, Asparagus racemosus nebo také chřest hroznovitý je rostlina blízce příbuzná chřestu. Naroz...

Jak na výrobu domácího ghí krok za krokem

Co je to ghí? Ghí je známé především po své zdravotní přínosy a nekonečné využití v kuchyni i mimo n...

Nebeské ovoce zvané Amalaki

Přírodní zdroj vitamínu C, vysoký obsah antioxidačních látek a nespočet dalších blahodárných účinků ...

Ašvaganda – elixír mládí, lásky i božského klidu

Možná tento název slyšíte poprvé, možná se s ním pravidelně setkáváte. O čem je řeč? O rostlině...

Ájurvédská bylina gotu kola: v čem spočívá její síla a proč je výjimečná

Někdo jí říká brahmi, jiný gotu kola nebo pupečník. Pod všemi těmito názvy se skrývá úžasná plazivá ...

Hummus – vynikající jídlo mnoha chutí

Hummus je bohatá, krémová pasta plná páté chuti, tzv. umami. Vyrábí se z cizrny, sezamové pasty tahi...

Poznej svou dóšu, 3. díl – Kapha

Náš seriál o dóšách, kde jsme si postupně představili Vátu a Pittu završujeme představením té třetí,...

Poznej svou dóšu, 2. díl – Pitta

V minulém článku jsme si řekli, co jsou v ájurvédském učení tzv. dóši, jaké elementy je tv...