Tahini je pasta, která se vyrábí ze sezamových semínek. Sezam obsahuje z velké části olej, který je velice zdravý. Mimo to sezam obsahuje i velké procento bílkovin, sacharidů a taktéž vlákninu. Semínka sezamu obsahují široké spektrum minerálů jako fosfor, hořčík, měď, železo, vápník, draslík, zinek, mangan a sodík a také vitamínů skupiny B, vitamín E a A. Díky svému složení nabízí pravidelné konzumování tahini pasty hned několik benefitů:
- působí antibakteriálně
- působí preventivně proti onemocnění osteoporózou
- pozitivně působí na nervový systém (dokáže snížit stres, depresi…)
- přispívá správnému funkci jater a ledvinám
Tahini v kuchyni
K jakému receptu se tahini hodí? Tahini neodmyslitelně využijete například při výrobě hummusu, na jehož přípravu jsme nedávno sepsali recept. Tahini taktéž můžete použít jako dip či zálivku při výrobě salátů. Tahini svou chutí připomíná máslo, a proto jej můžete použít ve studené kuchyni místo něj. Přidáte-li trochu vody a medu s citronem, dostanete skvělou omáčku do burgeru nebo k masu. V létě můžete pastu použít při výrobě vašeho oblíbeného smoothie. Tahini udělá nápoj hustší a krémovější.
Tip: Tahini pasta je díky vysokému obsahu bílkovin skvělá ve vegetariánské nebo veganské kuchyni.
Vychutnejte si svoji oblíbenou příchuť
Pokud se vám nechce zrovna moc vařit a vymýšlet složité recepty, můžete ochutnat tahini s čokoládovou nebo skořicovou příchutí. Ochucené tahini můžete použít místo Nutelly (svojí chutí jsou si dost podobné). Tahini ale narozdíl od této lískooříškové pomazánky je velmi zdravé a pro tělo prospěšné. Neobsahuje tolik přidaných cukrů a svým komplexním složením si najde místo při zdravém stravování. Pastu si můžete namazat třeba na chleba či jiné oblíbené pečivo. Ochucené tahini můžete taktéž využít při pečení.
Tahini v ájurvédě
Tahini je vhodné především pro Váty. Sezam prohřívá a díky vysokému obsahu oleje působí mastně. Sezam zanechává pokožku jemnou a pružnou, což Váty (pro které je typická suchost) ocení. Tahini díky své sladké chuti a horké energii vyživuje nervový systém. Hodit se mohou taktéž tahini s příchutí. Skořice totiž zvyšuje Pittu a snižuje Vátu a Kaphu.
Naše Tahini bylo vyrobeno při teplotě do 42°C, a proto se může pyšnit RAW označením. Díky tomu nepřišlo o tolik cenné živiny jako vitamíny a minerály.
Jaký je váš oblíbený recept s tahini? Pochlubit se s vaším receptem můžete na našem Facebooku. Rádi vám také poradíme s výběrem na produkty@day-spa.cz.