Zimní pohoda s ájurvédou – průvodce obdobím Kaphy II.

Ve druhém díle našeho ájurvédského průvodce se zaměříme na potraviny, které byste do svého jídelníčku měli v zimním období určitě zařadit. Jaké vám prospějí a čemu byste se měli naopak vyhnout? Čtěte dál.

Jídlo dělá den

Zima je obdobím, kdy je náš trávicí oheň nejsilnější, protože tělo potřebuje více paliva, aby zůstalo v teple. Chladné počasí totiž tlačí princip ohně hluboko do jádra těla, čímž podněcuje trávicí kapacitu.

Možná jste na sobě zpozorovali, že v létě se spokojíte se saláty, mnohdy se zcela přirozeně týdny i měsíce obejdete bez masa, na tučné a mastné pokrmy máte málokdy pomyšlení a raději si dopřáváte lehkou stravu, která vám bohatě stačí. V zimě je to obráceně – naše těla v tomto ročním období z důvodu výše touží po vydatnější, výživnější stravě, častěji si přidáváte a spráskat polévku, hlavní chod a dezert najednou není vůbec žádný problém.


Tip: Unikl vám první díl průvodce obdobím Kaphy? Napravit to můžete tady.


Podpůrná zimní dieta se soustředí na uklidnění Kaphy, a to bez současného zvýšení Váty. Dá se říct, že stačí poslouchat své tělo, protože vhodné zimní stravovací návyky podle ájurvédy jsou pro mnohé vlastně zcela běžné a přirozené.

Potraviny vhodné v zimě

Zaměřte se na konzumaci teplých, vařených, mírně mastných, dobře kořeněných jídel, zároveň se snažte dodržet rovnováhu mezi šesti chutěmi (sladká, kyselá, slaná, hořká, trpká a pálivá).

Pijte nápoje pokojové teploty, nejlépe rovnou teplé nebo horké – ráno si vychutnejte černý čaj s hřejivým kořením, který pomůže nastartovat váš den, vynikajícím společníkem pro dlouhé zimní večery pak bude oblíbený masala chai. Zima je obdobím, kdy se mnoho z nás potýká s různými respiračními nemocemi, proto by ve vaší spíži rozhodně neměl chybět ani ájurvédský horký nápoj Samahan, se kterým snadněji svedete bitvy s nepříjemným kašlem nebo rýmou.

K snídani si můžete naservírovat müsli nebo tapioku s mandlovým mlékem, lehce oslaďte medem a přidejte třeba sušené fíky, rozinky a chia semínka. Na oběd či večeři si vychutnejte pokrmy z dušené zeleniny, připravte si husté, kašovité polévky a nebojte se je dochutit výrazným kořením, např. zázvorem, kmínem, černuchou a pepřem. Jíte-li maso, preferujte drůbež, sladkovodní ryby nebo zvěřinu. 

Zimní pohoda s ájurvédou – Kapha ovesná kaše

Zima je také skvělým obdobím, kdy si můžete pochutnat na vajíčkách, svačinka se ztraceným nebo natvrdo uvařeným vejcem a celozrnným chlebem se sýrem cottage vás příjemně zasytí bez pocitů těžkosti.

Můžete si dopřát i luštěniny, ty by však měly být dobře uvařené, správně kořeněné a připravované s tridošickým ghí, aby se nezvýšila Váta.

A čemu se raději vyhnout?

Nejlepší je omezit nebo se úplně vyvarovat mražených potravin a také čemukoli, co je chladné, příliš vlhké, nadměrně sladké, těžké nebo mastné.

Vynechte ovoce a zeleninu, které jsou chladivé či hodně sladké, např. pomeranče, banány, okurky, čerstvá rajčata nebo batáty. Tučné ořechy jako kešu, pistácie nebo vlašáky raději nahraďte dýňovými a slunečnicovými semínky. 

Mléčné výrobky je nejlepší úplně minimalizovat, protože mají tendenci být těžké, tučné a mohou zvýšit produkci hlenu. S mírou však můžete zařadit kozí mléko a výrobky z něj – je lehčí a lépe stravitelné než to kravské. Pokud jste fanda spíše rostlinných mlék, mandlové a rýžové je vynikající volbou.

Zimní pohoda s ájurvédou – Kapha 2 mandlové mléko


Tip: Kvalitní spánek, zdravé trávení a zklidnění mysli vám poskytne kurkumové mléko – vyzkoušejte náš recept, který najdete zde.  


Přechod mezi podzimem a zimou je také ideální čas na očistu těla – pokud vaše tělo dobře reaguje na občasný jednodenní půst, kdy pijete jen vodu nebo ovocné šťávy, směle do toho!

Daří se vám dodržovat zimní jídelníček, nebo často hřešíte a chystáte se to změnit? Věříme, že vám náš ájurvédský průvodce na vaší cestě za rovnováhou pomůže. Rádi vám také poradíme s výběrem produktů na produkty@day-spa.cz.

Zdroj: banyanbotanicals.com