5 důvodů, proč používat měděné nádobí

Měděné nádobí kombinuje krásu a praktičnost – perfektně vede teplo, šetří energii a má přirozené antibakteriální vlastnosti. A co měděné nádoby na vodu? Ty podle ájurvédy harmonizují tělo i mysl. Pojďme se na ně podívat zblízka.

Na začátku byla měď

Okolo roku 3000 př. n. l. vycházel kámen pomalu z módy. Právě tehdy přišel ten správný čas na nové materiály a jedním z nich byla i měď – kov, který změnil svět. Díky své snadné opracovatelnosti, skvělé tepelné vodivosti a odolnosti proti korozi, si měď postupně našla pevné místo v každodenním životě tehdejších civilizací. Lidé z ní vyráběli první kovové nástroje, šperky a zbraně, ale nezapomněli ani na tak zásadní věc, jako je příprava jídla. Měděné nádobí bylo zpočátku výsadou bohatých vrstev společnosti a jeho obliba postupně rostla, zejména v období středověku.

Měděné nádobí v ájurvédě a Tamra Jal

Dnes se měděné nádobí opět vrací do módy. Není divu. Je nádherné, praktické a má celou řadu benefitů, o kterých jste dost možná neměli ani tušení. Své pevné místo má i v tradiční ájurvédské medicíně. Ájurvéda věří, že měď pomáhá harmonizovat všechny tři dóši – Vátu, Pittu a Kaphu. Jedna z cest, jak doplnit měď v těle, je uchovávání vody v měděné nádobě. Taková voda je známá jako „Tamra Jal“ a je považována za elixír života. Podle ájurvédy je prospěšná pro trávení, podporuje detoxikaci organismu a posiluje imunitu. Její pití má ale pár pravidel.

Do měděných nádob nepatří kyselé ani sycené nápoje, jako jsou džusy nebo perlivá voda. Raději do nich nalijte čistou vodu, nechte ji odpočívat přes noc a ráno ji vypijte, ideálně nalačno. Myslete také na to, že všeho moc škodí a vyhněte se proto dlouhodobému pití z měděné láhve, které může v extrémních případech vést k předávkování. A co na to říká moderní věda?

Měděné nádoby jsou podle mnoha studií výborný způsob, jak eliminovat bakterie ve vodě. Výsledky jedné z nich dokonce potvrdily, že po 16 hodinách skladování vody v měděné nádobě byl počet bakterií v tekutině výrazně nižší. (1) Také studie z roku 2021 se zaměřila na tradiční praxi skladování vody v měděných nádobách a i ona potvrdila zlepšení kvality pitné vody díky antibakteriálním vlastnostem mědi. (2) A jaké jsou hlavní výhody měděného nádobí? Pojďme to společně zjistit!

copper-teapots-7560372_640

1. Výborná tepelná vodivost

Možná to znáte i vy – smažíte maso a po chvíli zjistíte, že jedna část je spálená, zatímco zbytek zůstal syrový. S měděným nádobím se vám tohle nestane! Měď je výborný vodič tepla, což znamená, že se teplota rovnoměrně rozloží po celé ploše pánve nebo hrnce. Navíc reaguje velmi rychle na změny teploty – když snížíte plamen, nádobí se okamžitě přizpůsobí. Díky tomu budete mít své jídlo perfektně připravené, ať už smažíte rybu, dusíte maso nebo vaříte extra jemnou omáčku.

2. Nižší spotřeba energie

Díky vynikající tepelné vodivosti měděného nádobí budou vaše pokrmy doslova k nakousnutí. Co kdybychom vám ale prozradili, že během vaření navíc spotřebujete i méně energie? Měděné nádobí se zahřívá mnohem rychleji než klasické hrnce či pánve a to znamená jediné – uleví nejen vaší peněžence, ale ušetří vám i čas strávený v kuchyni. Kdo by to neocenil, že?

3. Přínos pro organismus

Věděli jste, že čím déle vaříte jednotlivé suroviny, tím více ztrácejí na své nutriční hodnotě? Měděné nádobí, díky své výborné tepelné vodivosti, zkracuje dobu přípravy jídel na minimum. Vitamíny a minerály proto zůstávají tam, kde mají, tedy ve vašem pokrmu. Ať už připravujete jakýkoliv pokrm, vaše jídlo bude nejen lahodné, ale i prospěšné pro celý organismus.

4. Antibakteriální vlastnosti

Měděné nádobí je nejen krásné, ale také užitečné. Díky svým přirozeným antibakteriálním vlastnostem bojuje proti bakteriím v potravinách a ve vodě. Měď vytváří nepřátelské prostředí pro mikroorganismy, což je výhoda, kterou oceníte nejen v kuchyni. Výzkumy ukazují, že měděné povrchy mohou snížit přítomnost bakterií, jako je E. coli nebo Salmonela, a tím zvyšují bezpečnost při přípravě jídla. (3)


Tip: V naší nabídce máme také měděné škrabky na jazyk, které ústní hygienu dovedou k dokonalosti.


5. Udržitelnost a dlouhá životnost

Měděné nádobí je investicí, která se skutečně vyplatí. Je velice odolné vůči opotřebení a bude vám sloužit opravdu dlouho. Je ale třeba o něj správně pečovat. Měď je navíc plně recyklovatelná, což z ní dělá ideální volbu pro každého, kdo by rád vařil udržitelně a s ohledem na životní prostředí.

Měděné nádobí má zkrátka celou řadu benefitů a není divu, že se po staletích vrací zpět do našich domovů. Ať už se rozhodnete pořídit si měděnou nádobou na vodu nebo rovnou celou sadu hrnců na vaření, rozhodně neuděláte chybu.