Jak skladovat bylinky a koření

Bylinky a koření jsou nedílnou součástí každé kuchyně. Správně zvolená kombinace dodá vašemu jídlu jedinečnou chuť a unikátnost. Aby však bylinky splnily svůj účel, musí být použity nejen ve správné kombinaci, ale navíc musí být správně skladovány. Jak skladovat bylinky a koření, aby bylo zachováno aroma a chuť?

Kde skladovat bylinky?

Nejdříve se zaměříme na obecná doporučení ke skladování koření a bylinek. Bylinky a koření nesnesou teplo a vlhko. To je samo o sobě výzva, protože v kuchyni je vlhko a teplo na mnoha praktických místech, která by se nám pro uskladnění hodila. Při vaření chceme mít vše při ruce, takže se koření snažíme dle toho umístit. Ideálním místem se pak jeví deska mezi sporákem a digestoří. Ale jak bylo zmíněno, vlhko a teplo není pro žádné koření a bylinky vhodné.

Jednou z možností je také lednice, ale neustálé změny teplot mají na koření také nepříznivý vliv a mohou způsobit plíseň. Některé druhy bylin navíc do lednice vůbec nepatří.

Vhodným místem je například polička u kuchyňské linky, která je dále od zdrojů tepla a od sporáku či rychlovarné konvice. Zde je však třeba dávat pozor na sluneční paprsky, které ovlivňují kvalitu a barvu koření.

Výše zmíněné informace lze shrnout do těchto základních podmínek pro správné uchování bylinek:

  • ideální teplota pro koření je okolo 20°C,
  • uložení na místě bez přímého slunečního záření,
  • dále od zdrojů tepla a vlhkosti,
  • správně uzavřené, aby se do nádoby (sáčku) nedostal vzduch.

Při správném skladování zachováme správnou konzistenci a chuť a prodloužíme životnost bylinek až na 2 roky. Důvodem ke správnému skladování bylinek není pouze uchování chuti a aroma, ale třeba i zabránění zbytečnému plýtvání jídlem

Jak skladovat čerstvé bylinky

Pokud máme zahrádku, je velká výhoda, že si utrhneme pokaždé takové množství, které potřebujeme. V případě, že jsme si čerstvé bylinky koupili na trhu nebo dostali od známých ze zahrady, tak je potřeba popřemýšet nad uskladněním.

Bylinky nejprve probereme a vyhodíme povadlé či zahnívající části. Také zkontrolujeme, že na listech ze spodní strany nezůstaly larvy či zda nejsou na listech zaschlé zbytky hlíny. Poté se již postup liší dle toho, o kterou bylinku se konkrétně jedná.

Jak uchovat mátu? Omyté lístky máty zalijeme vodou ve tvořítku na led a zamrazíme. Tím si máta zanechá chuť i vůni. Zároveň si díky tomu můžeme připravit skvělé mátové osvěžení. 

Jak uchovat pažitku čerstvou? Přebranou pažitku nakrájíme nadrobno, vložíme do mrazícího sáčku, a pak již jen odebíráme ze sáčku potřebné množství. Pokud nechceme pažitku zamrazovat, zabalíme ji do navlhčené papírové utěrky, vložíme do pytlíku se zipem a uložíme v lednici. Stejný postup volíme u rozmarýnu a tymiánu.

Naopak postup, jak uchovat bazalku, vyžaduje teplo. Bazalka nesnese chlad, vložíme ji tedy do vody a necháme na kuchyňské lince jako květinu.

Způsoby, jak uchovat zázvor, jsou dva. Můžeme jej zabalit do vlhké papírové utěrky a uložit v lednici. Takto uložený zázvor vydrží až 3 týdny. Nebo můžeme jeho životnost prodloužit až na 2 měsíce, když jej zamrazíme a postupně si odkrajujeme potřebné množství. 

Jak uchovat meduňku čerstvou? Opět se nabízí zamrazení!

A v neposlední řadě si pojďme napsat, jak uchovat oregano. Zde nebudeme zmiňovat žádnou vodu ani zamrazeni. Některé bylinky jsou totiž lepší usušené a patří mezi ně právě oregano přečtěte si článek Jak správně usušit bylinky, aby zůstaly čerstvé?

garden-plants-gede20ff8b_1280

Jak zamrazit bylinky

V předchozím odstavci jsme uvedli několik bylinek a jejich možnosti skladování. V mnoha případech se jednalo o zamražování.

Některé bylinky - petržel, pažitku, kopr či koriandr - je vhodné nasekat na menší kousky a vložit do sáčky či krabičky. Mátu či libeček ideálně zamrazujeme ve formičce na led zalité tekutinou. Ideální pro zamražování bylinek jsou chladničky s funkcí rychlého zchlazení. Díky této funkci si veškeré bylinky zanechají maximální chuť.

Jak skladovat sušené bylinky

Vhodné místo pro skladování jsme si tedy již popsali, avšak pro správné uchování bylinek je nutná ještě jedna podmínka - vhodná nádoba. Mnoho bylinek se v dnešní době prodává v sáčcích, které jdou uzavírat. Toto uzavírání je samozřejmě mnohem lepší, než pouhé ohnutí sáčku, ale ani tak nemusí být dostačující. Ne vždy se nám totiž podaří sáček uzavřít zcela.

Nejvhodnějším způsobem skladování jsou skleněné nádoby na sušené bylinky. Dózy na bylinky se v dnešní době prodávají v mnoha provedeních a velikostech, vybere si tedy úplně každý. A pokud chceme mít jistotu, že opravdu děláme pro své bylinky a koření maximum, tak zvolíme tmavé sklenice na bylinky.   

Větší balení koření vychází cenově výhodněji, ale čím déle máme koření otevřené, tím je vyšší pravděpodobnost, že dojde k jeho znehodnocení. Je tedy vhodnější kupovat takové množství, které spotřebujeme v co nejkratším čase.

V neposlední řadě je třeba zmínit, že kromě skladování má na koření vliv i jeho styl používání. Pokud koření sypeme do jídla přímo nad kouřícím hrncem, opět jej vystavujeme vlhkosti. Je tedy dobré na to myslet a koření nabírat buď do ruky, nebo na lžičku.

Pokud si nejsme jistí, zda koření bylo skladováno dobře a tudíž nevíme, zda je ještě dostatečně aromatické pro vaření, stačí k němu přičichnout. Pokud nic necítíme, koření přišlo o svou chuť.