Jak uspořádat kuchyň

Uspořádat kuchyň tak, aby bylo vše po ruce a celkové rozložení bylo praktické, to je výzva. A když kromě praktičnosti do uspořádání navíc zapojíte fakt, že každá potravina má svá pravidla pro skladování a nelze ji uložit pouze dle praktičnosti, může se správné uspořádání kuchyně jevit skoro až jako nemožné.

Jak uspořádat kuchyň?

Kdo využíváte kuchyni pravidelně, tak víte, že ji lze rozdělit na určité pracovní zóny. V jedné části připravujete pečivo, v jiné části kávu atp. Organizace kuchyně se zaměřením právě na tyto pracovní zóny, je jeden z nejtěžších úkolů, když sestavujete novou kuchyň. Vnitřní uspořádání kuchyně se mění také na základě rozložení vašeho bytu. Pokud máte kuchyni propojenou s obývákem nebo máte vyloženě velmi malou kuchyň, tak se podívejte na tyto tipy k malému obýváku s kuchyní. Třeba získáte zase trochu jiný pohled na věc.

Pokud doslova tápete v tom, jak vše správně uspořádat, navštivte kvalitní kuchyňské studio. Zkušený asistent vám poradí, vytvoří pro vás 3D model vaší nové kuchyně s ohledem na zvolený materiál a rozpočet. V takovém studiu s vámi naplánují kuchyni od počátku až k realizaci. Tyto služby jsou obvykle zpoplatněny, a pokud v rozpočtu bojujete s každou korunou, tak si musíte poradit sami. V tom případě projděte co nejvíce webů a diskuzí, kde se dozvíte, jakých největších chyb se vyvarovat.

Při vybavování kuchyně myslete i na to, aby vybrané materiály byly co nejméně zdraví škodlivé

Pracovní zóny

Kuchyni můžete rozdělit na 4 základní pracovní zóny – přípravná, varná, mycí a odkládací.

Přípravná zóna je prostor, na kterém, jak název napovídá, budete vše připravovat. Jedná se tedy o největší zónu, protože potřebujete mít k přípravě jídla co největší manipulační plochu. Zároveň tato plocha bývá umístěna vedle varné zóny. Udává se, že přípravná zóna by měla mít alespoň 80 cm.

Varná zóna není pouze sporák a trouba. Patří sem i mikrovlnná trouba, varná konvice, toustovač atd. Jednoduše řečeno se jedná o veškeré vybavení kuchyně, které slouží k vaření námi připravených potravin. Je totiž praktické mít tyto přístroje všechny u sebe.

Mycí zónou je myšlen dřez a případný odkapávač. Tuto zónu umístěte do blízkosti varné a přípravné zóny.

Poslední pracovní zónou je odkládací. Do této zóny patří vše, co potřebujete každý den mít při ruce a nechce se vám to stále vytahovat ze šuplat. Jedná se například o oleje vhodné k vaření. Čím větší můžete tuto zónu mít, tím je to pro vás lepší. Zároveň je to právě tato zóna, kterou zmenšíte v případě, že potřebujete optimálně zařídit malou kuchyni.

Vnitřní uspořádání kuchyně

Pracovní zóny ve vnější části kuchyně byly zmíněny výše a nyní se při plánování musíte zaměřit na neméně důležitou část kuchyně – vnitřní organizaci. Jedná se o skříňky a šuplata. 

Zamyslete se nad tím, kde budete mít uložený odpadkový koš a čistící prostředky. Dále promyslete, kde budete mít uložené hrnce, talíře, kuchyňské nože, skleničky a ostatní nádobí. V rozmístění těchto kuchyňských potřeb nemůžete udělat chybu. Dalo by se říci, že je jedno, kde budete mít talíře, ačkoliv poblíž varné zóny by jejich umístění bylo asi nejlepší. Pokud jsou vaším vysněným typem nádobí velké talíře, měly by tomu odpovídat skříňky.

Dále byste měli vzít v úvahu úložné nádoby, do kterých budete dávat sypké potraviny. Pokud máte osvědčené dózy na rýži a luštěniny, ve kterých zůstávají tyto potraviny dlouho čerstvé, měla by výška a šířka skříňky odpovídat jejich velikosti.  

Správné rozmístění spotřebičů

Vybrali jste skvělou kuchyni, pracovní zóny si zvolili prakticky a vybrali zároveň kvalitní spotřebiče. A při prvním použití vaší nové kuchyně zjistíte, že umístit myčku pod dřez nebyl vůbec dobrý nápad. Proč? Velmi špinavé nádobí je třeba omýt, než jej vložíte do myčky. A pokud je myčka přímo pod dřezem, tak budete muset stát u dřezu z boku, abyste nádobí rovnou mohli vkládat do myčky nádobí.

U chladničky berte při jejím umístění v potaz vzdálenost od přípravné zóny. Dále dbejte na to, aby nebyla postavená těsně u zdi, měl by zde být prostor alespoň 5 cm. Při plánování jejího umístění také myslete na to, aby se dala chladnička bez potíží otevírat včetně vysunutí šuplat. Pokud totiž například dveře ledničky nepůjdou zcela otevřít kvůli skříňce stojící hned vedle, budete mít problém s vysunutím vnitřních boxů na zeleninu.

Trouba by měla být umístěna ve výšce od 90 do 115 cm. Jedná se o praktické uložení, abyste se k ní nemuseli ohýbat, a také se jedná o bezpečnou výšku vzhledem k malým dětem.

kitchen-g1d69c4f7b_1280

Skladování potravin

Jak již bylo zmíněno na začátku článku, potraviny nelze ukládat jen z hlediska praktičnosti. Musíme brát v úvahu i vliv uložení na jejich životnost a kvalitu.

Jak uspořádat potraviny ve spíži? Jednoduše podle toho, jak je používáte. Uložení by mělo být přehledné a nejlépe dostupné by měly být ty potraviny, které používáte nejčastěji. Ty nejméně používané naopak budou vzadu.

Co se týče koření, tak ani bio koření nebude po čase dobré, pokud jej vystavíte vlhkosti a slunečním paprskům. Koření tedy patří dále od zdrojů tepla, vlhkosti a světla.

V lednici by vždy mělo platit pravidlo zaplněnosti ze 70 %. Právě toto množství potravin je optimální pro to, aby se s potravinami dalo dobře manipulovat. Toto množství je také nejvhodnější pro celkový chod chladničky. Jak uspořádat potraviny v lednici vám poradí návod k chladničce, kde je vždy uvedeno, kde je jaká teplota, a tedy která zóna je vhodná pro konkrétní typy potravin.