Recept na Kurkumové mléko

Nápoj, který má mnoho jmen, mezi kterými je třeba "Zlaté mléko", často se také i u nás používá anglické "Golden milk". V ájurvédě je oblíbeným prostředkem k podpoře léčby kožních problémů, vyrážek a alergií. Díky obsahu kurkuminu podporuje zdravé trávení a umírňuje nadýmání. Blahodárných účinků na zdraví má však kurkuma mnohem více, přečíst si o nich můžete v této knize.

Nápoj je ideální pro zimní období, kdy zahřeje na těle i duši díky jemné kořeněné chuti. Pijte pravidelně večer alespoň po dobu několika měsíců, ale můžete i celoročně. V létě byste však neměli přidávat prohřívací skořici a jako alternativu můžete nahradit ghí kokosovým olejem. V zimě však skořici i ghí naopak doporučujeme.


Tip: Ingredience si můžete během chvilky pořídit na našem e-shopu ve výhodném setu!


Kurkumové mléko

Doba přípravy: do 10 minut

Počet porcí: 1 porce

Suroviny

Postup přípravy

  1. V malém rendlíku rozpustíme ghí, přisypeme kurkumu a na mírném plameni asi půl minuty restujeme. Pokud chcete použít skořici, tak ji přidejte v tomto kroku spolu s kurkumou.
  2. Přidáme cukr a za stálého míchání necháme rozpustit během další zhruba půl minuty na mírném plameni, aby se směs nepřipalovala.
  3. Přilijeme mléko, přivedeme k varu a vaříme zhruba 5 minut. Poté přelijeme do hrnečku, ideálně i s usazeninou z koření, případně však můžete přecedit přes jemné síto. Nápoj vychutnávejte dokud je horký. 

Autor receptu: Dr. Vinod Verma, obohacen o naše tipy