Nápoj, který má mnoho jmen, mezi kterými je třeba "Zlaté mléko", často se také i u nás používá anglické "Golden milk". V ájurvédě je oblíbeným prostředkem k podpoře léčby kožních problémů, vyrážek a alergií. Díky obsahu kurkuminu podporuje zdravé trávení a umírňuje nadýmání. Blahodárných účinků na zdraví má však kurkuma mnohem více, přečíst si o nich můžete v této knize.
Nápoj je ideální pro zimní období, kdy zahřeje na těle i duši díky jemné kořeněné chuti. Pijte pravidelně večer alespoň po dobu několika měsíců, ale můžete i celoročně. V létě byste však neměli přidávat prohřívací skořici a jako alternativu můžete nahradit ghí kokosovým olejem. V zimě však skořici i ghí naopak doporučujeme.
Tip: Ingredience si můžete během chvilky pořídit na našem e-shopu ve výhodném setu!
Doba přípravy: do 10 minut
Počet porcí: 1 porce
Suroviny
- 1 lžička ghí
- 1 lžička kurkumy
- 150 ml (¼ šálku) mléka (kravské, kokosové či jiné)
- 1 - 2 lžičky přírodního cukru (podle chuti) či medu
- alternativně: ½ lžičky mleté skořice, špetka černého pepře
Postup přípravy
- V malém rendlíku rozpustíme ghí, přisypeme kurkumu a na mírném plameni asi půl minuty restujeme. Pokud chcete použít skořici, tak ji přidejte v tomto kroku spolu s kurkumou.
- Přidáme cukr a za stálého míchání necháme rozpustit během další zhruba půl minuty na mírném plameni, aby se směs nepřipalovala.
- Přilijeme mléko, přivedeme k varu a vaříme zhruba 5 minut. Poté přelijeme do hrnečku, ideálně i s usazeninou z koření, případně však můžete přecedit přes jemné síto. Nápoj vychutnávejte dokud je horký.
Autor receptu: Dr. Vinod Verma, obohacen o naše tipy