Recept na Mazanec

Mazanec je bochánek pečený především na Velikonoce ze sladkého kynutého těsta, které se nutně neliší od těsta na vánočku. Patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva, které se tradičně peče na Bílou sobotu, aby bylo již v neděli z rána připraveno.

Samotná příprava není nijak zvlášť složitá, přesto je dobré řídit se osvědčenými tipy, které z bochníku udělají dokonalé pečivo. Doporučujeme vyhledat opravdu kvalitní ingredience, které si nachystáte zhruba hodinu před pečením, aby měly stejnou teplotu. Krájení si ideálně nechte na druhý den, až bude mazanec úplně vychladlý, aby se nesrazil.

A jelikož už se určitě těšíte do pečení, nabízíme vám recept, který je vytvořen a vyzkoušen i s našimi ingrediencemi!

Suroviny

  • 1 hrnek sezamové nebo slunečnicové mouky
  • 1 hrnek jemné špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • 2 hrnky bílé polohrubé mouky
  • 1 kostička droždí
  • 1,5 až 2,5 hrnku teplé vody (lze použít i šlehačku naředěnou vodou)
  • 4 lžíce rozpuštěného ghí 
  • 1 vejce
  • 2/3 hrnku cukru ideálně třtinového
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 hrnku mandlí nebo ořechů
  • 1 hrnek rozinek nebo nakrájených datlí
  • nastrouhaná citronová kůra

Postup přípravy

  1. Droždí necháme vzejít v teplé vodě, mezitím smícháme ostatní ingredience.
  2. Poté nalijeme vzešlé droždí do ostatních ingrediencí a vypracujeme těsto. Pokud by bylo těsto příliš tuhé, přidáme teplou vodu, pokud příliš řídké, přidáme mouku. Těsto je potřeba v tomto stadiu řádně propracovat.
  3. Zadělané těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém a vlhkém místě kynout cca 30 minut.
  4. Uděláme bochánek, který necháme kynout na plechu na teplém místě asi 10 minut. V této fázi můžeme na povrchu udělat nůžkami hezký obrazec dle představivosti.
  5. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme oloupanými mandlemi. Dáme péci do rozehřáté trouby na 200 ºC a pečeme asi 45-50 minut. 

Tip: Po upečení je možné ještě teplý bochánek potřít ghí s troškou rumu.

 Autor receptu: Iva Georgievová - ivaveda.eu