Čaje podle způsobu pěstování
Věděli jste, že než se čaj dostane až k vám domů, potřebuje ke svému růstu správné podnebí a spoustu času? Čajovník čínský (Camellia synesis) je stálezelený keř, který se sklízí přibližně po 5 letech – to je doba, kterou mladičký keřík potřebuje k tomu, aby dostatečně zesílil. V této kategorii najdete čaje z různých koutů světa – nechybí u nás ani ty černé, zelené nebo bílé. Každý z nich se pěstuje a zpracovává trochu jinak, a to ovlivní také jeho chuť, barvu i vůni. Kromě nich si můžete pochutnat i na ovocných, bylinných nebo ájurvédských směsích.
#ShowMore#
Pár slov o pěstování čaje
Čaj a pěstování jde ruku v ruce s trpělivostí a obrovskou péčí, kterou mu dennodenně věnují plantážníci po celém světě. Čajovník potřebuje ke svému růstu monzunové klima a subtropické podnebí, daří se mu v kyselejších půdách a nadmořské výšce okolo 2 500 m. Pěstování čaje je proto velice rozšířené především v Indii, Japonsku nebo na Srí Lance, odkud pochází ty nejlepší čaje na světě. Černý čaj po sklizni prochází oxidací, zatímco bílý a zelený čaj nikoliv. Například bílý čaj se vyrábí z ještě nerozvinutých lístků, které se následně usuší. To je však možné jen několik dní v roce, proto se řadí mezi nejvzácnější čaje vůbec.
Máte raději bylinné nebo ovocné čaje? Pro začátek je třeba zmínit, že už se nejedná o čaje v pravém slova smyslu. Pěstování ovoce a bylinek na čaj se často odehrává v sadech nebo za zdmi klášterů. Vybírat byste měli především čaje v BIO kvalitě, ve kterých nenajdete žádná umělá aromata ani jinou chemii.