Čaje
Čaje představují téměř nekonečnou paletu chutí i vůní a postupně se staly součástí každodenního života mnoha z nás. Dopřejte si proto to nejlepší, co příroda nabízí a ochutnejte skutečně kvalitní čaje. V této kategorii najdete prémiové čaje z různých koutů světa – nechybí u nás čisté čaje, ale ani směsi, ve kterých se skrývají šťavnaté kousky ovoce a bylinek.
#ShowMore#
Kvalitní černé, zelené i bílé čaje, které máme v naší nabídce, pochází z ověřených čajových plantáží z různých částí země. S šálkem v ruce tak můžete procestovat klidně celý svět. Vydejte se s námi na slunnou Srí Lanku, zastavit se můžete také v Indii nebo dokonce i v Japonsku. Ať už čaj pijete raději ráno nebo večer, sypaný či sáčkový, teplý nebo studený, vždy bude skvělým společníkem.
Vyzkoušet můžete také „nečaje“ a našimi zákazníky ověřené lahodné čajové směsi. Bylinné čaje, jejichž sílu a blahodárné účinky znaly už i naše babičky nebo ovocné čaje a jemně nasládlý a uklidňující rooibos. Stejně tak můžete ochutnat i přírodní čaje inspirované starými ájurvédskými recepty, které vám pomohou zharmonizovat tělo i duši.
Pokud chcete potěšit své blízké a věnovat jim dárek od srdce k srdci, pak se mrkněte také na dárkové balení čaje, vánoční čaje nebo čajový adventní kalendář, se kterým si můžete zkrátit čekání na Ježíška.
Co je čaj?
Pídili jste se někdy po odpovědi na otázku, co je vlastně čaj a kde se vzal? V našich zemích se výraz „čaj“ používá pro ovocné i bylinné nápoje, ale také pro nálevy připravované z lístků čajovníku. Jak to tedy ve skutečnosti je?
Pravý čaj se dělí na tři základní druhy – černý, zelený a bílý. Liší se od sebe způsobem sběru, zpracováním, ale také přípravou a výslednou chutí. Zatímco černé čaje prochází fermentací, zelené a bílé nikoliv, čímž si zachovávají celou řadu cenných látek. Ale nenechte se zmást i kvalitní černý čaj je plný vitamínů a minerálů a je známý hlavně jako životabudič, který vám spolehlivě dodá energii. Podobné vlastnosti má také zelený čaj, který vás příjemně osvěží a je bohatý na antioxidanty. Bílé čaje obsahují ze všech tří druhů nejméně kofeinu a při jeho pití můžete cítit tóny medu a květin.
Čaj a historie
Historie čaje sahá až do Číny, kde se kolem roku 350 n. l. poprvé zapsal do dějin. Byl však objeven mnohem dříve, ale sloužil ke zdaleka jiným účelům, než je pití čaje – lidé ho předkládali jako obětinu bohům a konzumovali jej podobně jako zeleninu. Zpočátku se jednalo o nápoj, který byl výsadou čínského dvora a „obyčejný smrtelník“ jej nikdy neochutnal. Pití čaje se do nižších společenských vrstev začalo pomalu rozšiřovat až kolem 8. století. To už je naštěstí hlubokou minulostí a dopřát si jej můžete prakticky kdykoliv. A ne ledajaký! Pojďme se podívat na nejkvalitnější čaje světa, které byste rozhodně měli ochutnat.
Nejlepší čaje světa můžete ochutnat i vy!
Pokud hledáte opravdu kvalitní čaje, pak jste tady správně. Rádi vám poradíme nejen s výběrem, ale také s jejich přípravou. Víte, který nálev je považován za nejlepší čaj na světě? Odborníci se téměř jednoznačně shodují na tom, že je to zelený čaj Sencha, kterému se ne nadarmo přezdívá „čaj bohů“.
Samotný výběr čaje je však jen a jen na vás a vašich preferencích. Nejlepší čaj lze poznat podle několika kritérií. Zatímco lístky zeleného čaje by měly být neporušené, u černého to neplatí. Jeho lístečky se při zpracování záměrně lámou, aby byl výsledný nálev silnější. Milujete ovocné či bylinkové nálevy? Ovocný čaj by měl alespoň z poloviny obsahovat skutečné kousky ovoce a bylinné čaje zase stejný podíl bylin. Při výběru se proto vždy řiďte hlavně složením a ideálně sáhněte po čajích, ve kterých najdete pouze takové ovoce či byliny, které vyrostly daleko od znečištěného ovzduší a chemie – věřte, že za autentickou chuť čaje to rozhodně stojí.
Příprava čaje krok za krokem
Správná příprava čaje je klíčem k opravdovému chuťovému zážitku a na první pohled se může zdát, že je to tak trochu alchymie. Ale nebojte se, ve skutečnosti nejde o nic složitého a s trochou cviku a špetkou trpělivosti pro vás bude příprava čaje hračka. Dost řečí, pojďte se s námi naučit, jak připravit čaj, aby byl pokaždé dokonalý.
Teplota vody na čaj
Věděli jste, že různé druhy čajů vyžadují odlišnou teplotu vody? U černých čajů by se měla pohybovat okolo 90 až 100 °C. Zelené čaje jsou na přípravu o trochu složitější – voda by neměla přesáhnout 80 °C, jinak hrozí, že se do čaje vylouhují také třísloviny a zhořkne. Příprava bílého čaje je prakticky totožná se zeleným a teplota vody je stejná. Bylinné a ovocné čaje můžete naopak s klidem zalít vroucí vodou.
Louhování čaje
Jaká by měla být teplota vody na čaj už víte. Abyste svůj nápoj dovedli k naprosté dokonalosti, měli byste vědět také to, jak dlouho louhovat čaj. Černý čaj můžete louhovat 3 až 5 minut v závislosti na tom, jak silný čaj si chcete připravit. Zeleným a bílým bohatě stačí maximálně 3 minuty – dlouhé louhování stejně jako příliš vysoká teplota vody u nich může způsobit hořkou chuť. Ovocné a bylinné čaje můžete louhovat 5 až 10 minut.
Možné je však také louhování čaje za studena, což přijde vhod hlavně během léta, kdy má na teplý čaj chuť málokdo. Postup je navíc zcela jednoduchý – čajové lístky stačí zalít vodou o pokojové teplotě a nechat 5 až 8 hodin louhovat. Výsledkem je dobrý čaj, který vás báječně osvěží.
Nadměrné pití čaje a nežádoucí účinky
Není nic lepšího, než horký čaj a nohy v teple. Věděli jste však, že nadměrné pití čaje s sebou může nést i rizika? Ani ten nejkvalitnější čaj byste neměli pít dlouhodobě a vždy je ideální udělat si v pití čaje krátkou pauzu. To platí především o těch bylinných. A jak jsou na tom černé, zelené a bílé čaje? Ačkoliv je nálev z čajovníku považován obecně za zdravý čaj, ani s ním byste to neměli přehánět. Díky kofeinu se sice báječně hodí jako alternativa ke kávě, ale jeho nadměrné pití může způsobit ospalost, potíže se spánkem, zažíváním nebo podrážděnost.
A když už jsme u těch (ne)žádoucích účinků – co myslíte, počítá se čaj do pitného režimu? Ano, pitný režim čaj ovlivňuje, ale pozor. Některé z nich mohou mít diuretické účinky. Vždy je však vhodné pít kromě čaje i čistou vodu, která je zkrátka nenahraditelná.
- Podle druhu
- Podle funkce
- Podle složení
- Podle balení
- Podle určení
- Podle obsahu kofeinu
- Podle způsobu pěstování
- Podle země původu
- Podle značek