Cejlonská skořice
Pronikavou vůni kvalitní skořice si s jiným kořením jen tak nespletete. Čerstvě upečení skořicoví šneci často zahajují podzim a takový skořicový čaj vás spolehlivě prohřeje i uprostřed zimy. Pokud si marně lámete hlavu nad tím, kde se dá koupit cejlonská skořice (nebo také ceylonská skořice) a v obchodech neustále potkáváte jen tu čínskou, pak jste tady správně!
#ShowMore#
V této kategorii najdete cejlonskou skořici od naší brněnské značky Healing Nature. Zabalili jsme ji do uzavíratelných sáčků s průhledným otvorem, díky kterému na první dobrou poznáte, jaké koření držíte v ruce. Kromě toho si déle zachová své aroma i čerstvost a ušetří vám starosti se skladováním. Naše BIO skořice k nám putuje přímo z Indie a ručíme vám za to, že kůra stromů, ze kterých pochází, nebyla nikdy chemicky ošetřena. Díky tomu máte možnost ochutnat skutečně kvalitní skořici a můžete si být jisti, že za její čínskou příbuznou ji nikdy nevyměníte.
Co je skořice?
Kdysi byla skořice natolik ceněná, že se o ní vedly války, sloužila jako platidlo a byla nesmírně důležitou součástí lidového léčitelství. Na pobřeží Evropy se poprvé vylodila skořice čínská a teprve až v 16. století ji následovala i skořice pravá neboli cejlonská. Dnes se však používá především v gastronomii při přípravě sladkých i slaných pokrmů, ale nenechte se zmást, účinky na zdraví si zachovala i přes svou dlouhou cestou staletími. Své o tom ví nejen čínská medicína, ale také ájurvéda, ve které hraje cejlonská skořice velmi důležitou úlohu.
Druhy skořice – víte, jaký je mezi nimi rozdíl?
Víte, jaké má skořice druhy? V regálech supermarketů nejčastěji narazíte na skořici čínskou, které se říká také cassie. Nejenže jinak chutná a voní, obsahuje také mnohonásobně větší množství látky zvané kumarin, kterou rostlina využívá k vlastní ochraně před škůdci a ve vyšších dávkách může být na škodu i pro nás. Skořice cejlonská, která je známá také jako pravá skořice, má jemnou chuť s ovocným nádechem a na první pohled je také mnohem světlejší i křehčí. Kromě toho má ve srovnání se svou příbuznou z Číny mnohem více zdravotních benefitů.
Cejlonská skořice a její účinky
Cejlonská skořice obsahuje vysoké množství antioxidantů, které pomáhají našemu tělu v boji proti volným radikálům. Co jsou volné radikály zač? Přispívají k celé řadě onemocnění, způsobují předčasné stárnutí pleti i organismu a mají negativní vliv i na imunitní systém. Cejlonská skořice nad vámi bude držet ochranou ruku také během nachlazení, přispívá totiž k normální funkci dýchacího systému a obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Velice často se také doporučuje na potíže s trávením a zažíváním. Ulevuje od nadýmání, pomáhá zklidnit podrážděný žaludek a podporuje chuť k jídlu.
Tip: Blíže jsme se tématu "účinky skořice" zabývali v našem článku!
Cejlonská skořice není jen koření do štrůdlu
Cejlonská skořice je známá především jako aromatické koření, které báječně ochutí nejen potraviny, ale také nápoje, žvýkačky a bonbony. Dokonce se jedná o druhé nejoblíbenější koření v Evropě, přičemž první místo obsadil pepř. Pravá skořice je jako stvořená do sladkých pokrmů, můžete ji přidat do rýžového nákypu, kaší a celé řady dezertů včetně zmrzliny. Rozhodně ale nic nebrání v tom, přidat ji i do slaných jídel. K tomu se nejlépe hodí skořice mletá cejlonská, která je ideální například do omáček a polévek, ale i k nakládání masa. Výborně ladí ke zvěřině a je také základem šípkové nebo rajské omáčky.
Skořice do kávy? Rozhodně ano!
Skořice je koření, které můžete použít také jako ochucovadlo do kávy. Nejenže ji nádherně provoní, zahřeje vás na těle i duši. Cejlonská skořice je vynikající alternativou ke klasickému cukru, své kávě dodáte i pořádnou dávku antioxidantů a uděláte tak i něco pro své zdraví. Kromě kávy se však výborně hodí také do čaje nebo horké čokolády.