Himalájská černá sůl Kala Namak
Je tmavá, chutná a voní jako vejce, ale vejce to není, co je to? Černá sůl Kala Namak! Ručně se těží v pákistánských solných dolech a poznáte ji nejen podle chuti, ale také podle své typické barvy, která není ve skutečnosti černá, ale růžovo hnědá. V této kategorii na vás čeká černá sůl Kala Namak od naší privátní značky Healing Nature. Vybrat si můžete jak jemnou, tak i hrubou sůl, která se báječně hodí do mlýnku nebo k posypání pečiva.
#ShowMore#
Černá sůl Kala Namak a její použití v kuchyni
Černá sůl Kala Namak je oblíbená především v asijské a indické kuchyni, ale cestu si k ní našli i vegani. Svou chutí i vůní totiž připomíná vajíčka a často tak slouží jako ochucovadlo do celé řady pokrmů. Výborně se hodí například do tofu, chutney (čatní), pomazánek a mnoha veganských receptů, jako jsou například falešná míchaná vajíčka z květáku. A co vlastně způsobuje typické aroma černé soli Kala Namak? Obsahuje totiž sírany, sulfidy, železo a hořčík. Kromě toho v ní najdeme i obrovské množství dalších minerálů, jako je například vápník, draslík, zinek, mangan, stopové množství jódu a mnoho dalších látek.
Černá sůl Kala Namak pochází z miliony let starého moře
Klasická kuchyňská sůl bývá během zpracování často chemicky očištěná a bělená, čímž přichází o spoustu cenných látek i živin a nezřídka se do ní zpětně přidává také jód nebo protispékavé a protihrudkující látky. Takto upravená sůl se začíná od té přírodní velmi odlišovat a její nadměrná konzumace může být spíše na škodu. Černá sůl Kala Namak je naopak vulkanická nerafinovaná sůl, která se těží v sopečných oblastech Pákistánu. Pochází z miliony let starého moře, které dříve nebylo znečištěno odpadem ani plasty. Nenajdete v ní navíc žádnou chemii ani aditiva, pouze čistou přírodu.
Černá sůl Kala Namak v ájurvédě
Černá sůl Kala Namak se těší obrovské oblibě především v Indii a není divu, že si ji pod svá křídla vzala také ájurvéda. Podle ní totiž slaná chuť podporuje nejen trávení, ale také chuť k jídlu a snadnější vstřebávání živin do těla. Ájurvédská medicína dokonce doporučuje zařadit slané pokrmy do jídelníčku během detoxikace – údajně totiž přispívá k vylučování škodlivin z organismu. Ale ani se solí bychom to neměli přehánět. Příliš slané pokrmy mohou naopak přispět k celkové únavě, předčasnému stárnutí pleti a nervozitě.