Černé čaje sypané
Nedáte dopustit na sypané černé čaje? Nedivíme se, chutnají báječně! Ať už je pro vás jeho příprava posvátným rituálem nebo si jej dopřáváte místo kávy, u nás si přijdete na své. V této kategorii najdete sypané černé čaje z různých koutů světa a ochutnat můžete třeba ten od značky English Tea Shop, který do našeho e-shopu doputoval až ze Srí Lanky.
#ShowMore#
Proč vás černé sypané čaje chytnou za srdce?
Obrovskou výhodou černého čaje je, že si dokáže zachovat svou chuť a vůni déle, než zelené čaje nebo čaje bílé, které neprochází fermentací. Čajové lístky se získávají ze stálezeleného keře s názvem čajovník čínský, který roste hlavně v Číně, Indii nebo na Srí Lance. Černý sypaný čaj obsahuje velké množství antioxidantů a tříslovin a zároveň přispívá k lepšímu trávení i funkci žaludku a střev. Přesto jej však často vnímáme hlavně jako účinného zaháněče únavy.
Sypaný černý čaj zažene únavu a dodá optimismus
Černé čaje zná téměř každý, kdo po ránu potřebuje nějakou vzpruhu nebo během dne klimbá nad pracovními povinnostmi. Sypané černé čaje jsou známé tím, že obsahují kofein, kterému se však v čaji říká tein. Jeho chemické složení je však téměř totožné a rozdíl je především v tom, že kofein v sypaném černém čaji se naváže na další látky, které v kávě nenajdeme. Účinek kávy je zároveň kratší a typicky u ní můžete zaznamenat tzv. „kofeinový útlum“, tedy prudký pokles energie. Černý sypaný čaj vás bude naopak zásobovat energií i několik hodin.
Díky kofeinu může černý čaj sypaný povzbudit váš nervový systém, zatočit s únavou, a dokonce také s nespavostí, pomáhá zlepšit koncentraci a stimuluje zároveň i metabolismus. Pokud tedy hledáte vhodného kandidáta, který vás nenechá při studiu nebo práci na holičkách, rozhodně vyzkoušejte černý sypaný čaj. Ale pozor! Ve večerních hodinách si místo něj uvařte raději čaje na zklidnění, které vás příjemně připraví na spánek.
Jak připravit černý čaj sypaný?
Pokud jste se černému sypanému čaji doposud vyhýbali obloukem, protože jste se domnívali, že je jeho příprava náročná, pak vás přesvědčíme o opaku. Na jeho přípravu budete potřebovat pouze sítko a vodu. Do sítka nebo filtru dejte požadované množství čaje (na 1,5 dl vody cca 1 lžičku), zalijte vroucí vodou a nechte 3 – 5 minut louhovat. Obecně platí, že čím déle necháte směs ve vodě, tím silnější čaj bude.