Červená čočka
Červená čočka je luštěnina, která patří mezi bezlepkové potraviny. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu a komplexní sacharidy, které mají celou řadu zdravotních benefitů. Kromě toho z ní vykouzlíte nespočet vynikajících pokrmů.
#ShowMore#
V této kategorii na vás čeká červená čočka od naší vlastní značky DAY Spa, ale vyzkoušet můžete i tu od firmy Swagat. Obě pocházejí z Indie a mohou se pochlubit vysokou kvalitou.
Červená čočka se nemusí namáčet
Červená čočka má několik obrovských výhod a jedna z nich je, že se nemusí namáčet. Na rozdíl od klasické hnědé čočky, která se vaří až 30 minut, je čočka červená připravená k servírování už po 15 minutách. Kromě toho má ve srovnání s jinými druhy luštěnin nižší tendenci způsobovat nadýmání. To je způsobeno tím, že červená čočka obsahuje méně oligosacharidů, které jsou hlavní příčinou plynatosti.
Červená čočka obsahuje minerály, vlákninu a bílkoviny
Červená čočka je výborným zdrojem minerálů, jako je například železo, zinek, selen nebo fosfor. Z vitaminů v ní najdeme hlavně vitamin B. Mimo jiné obsahuje také bílkoviny a vlákninu, která má pozitivní vliv na střeva. Co v ní však chybí je tuk či cholesterol, díky čemuž se skvěle hodí také do zdravého jídelníčku.
Červená čočka v kuchyni aneb recepty, které si zamilujete
Červená čočka se výborně hodí k přípravě polévek a výborně poslouží i k jejich zahuštění. Vykouzlit z ní můžete také tradiční čočkový dhal, ve kterém nesmí chybět ani indické koření. Tím ale náš výčet zdaleka nekončí. Vyzkoušet můžete i čočkové karbanátky, saláty, pomazánky nebo husté kaše. Výborně však chutná i zapečená například s bramborami, rajčaty a sýrem.
Kromě toho, že je červená čočka skutečně univerzální surovinou, vydrží ve spíži až několik měsíců. Nezapomeňte však na to, že byste ji měli skladovat na tmavém a suchém místě. Mezi další trvanlivé potraviny, které byste měli mít vždy po ruce, patří například kvalitní rýže, nudle nebo zdravé těstoviny.