Čočka
Čočka na náš talíř zkrátka patří. Ostatně, to věděli už i naši předkové, kteří během dlouhé zimy jedli převážně luštěniny. Ty totiž patří mezi potraviny, které podobně jako těstoviny nebo různé druhy rýže vydrží ve spíži i několik měsíců. Jsou navíc nesmírně ceněné pro vysoký obsah bílkovin a vlákniny.
#ShowMore#
Čočka v této kategorii pochází přímo z Indie a za její kvalitou si stojíme. Vybrat si můžete například tu od naší vlastní značky DAY Spa, ale výborně chutná i čočka od firmy Swagat.
Co jste o čočce možná (ne)věděli
Čočka jedlá je jednoletá rostlina, která má své kořeny v Asii. S více než 50 různými druhy čočky, které se pěstují a konzumují po celé zemi, je skutečným rájem této luštěniny konkrétně Indie. Indické kari, dhály a polévky… To vše si z čočky můžete připravit. Své místo si našla i v tradiční české kuchyni a často se coby symbol hojnosti, bohatství a štěstí podává především na Nový rok.
Víte, jaké má čočka druhy? Mohou se od sebe lišit barvou, velikostí, tvarem a stejně tak i způsobem přípravy. V regálech obchodů se nejčastěji setkáme s hnědou čočkou, ale výjimkou není ani žlutá, černá nebo červená čočka. Hnědá čočka se vaří ze všech druhů nejdéle a zpravidla se před vařením namáčí. S červenou čočkou si takové starosti dělat nemusíte. Kromě toho, že nenadýmá, není potřeba ji ani namáčet, takže se můžete rovnou chopit vařečky.
Proč by čočka měla tvořit základ jídelníčku?
Čočka by neměla zaujímat místo na našem talíři pouze při novoročním obědě. Díky svým nutričním vlastnostem si zaslouží rozhodně více pozornosti. Je totiž bohatá na komplexní sacharidy, ale také vlákninu. Ta je nesmírně důležitá nejen pro dobré trávení, ale i správnou funkci střev.
Čočka je zároveň nízkokalorická, což znamená, že si můžete dopřát větší porce bez obav o svou linii. To ale zdaleka není vše. Díky vysokému obsahu bílkovin je vhodná také do jídelníčků vegetariánů a veganů.
Tipy a triky jak uvařit tu nejlepší čočku
Dobrá čočka se pozná celkem snadno. Zatímco by měla být její chuť zkrátka delikátní, neměla by mít nadýmavé účinky a neměla by se ani rozpadat. Ale nemějte obavy – uvařit dobrou čočku je poměrně snadné. Jdeme na to!
Většina druhů čočky se před vaření namáčí, a některé z nich dokonce i přes noc. Jednak se vaří kratší dobu, ale zároveň ji tím zbavíte velké části oligosacharidů, které stojí za obávaným nadýmáním. Výjimkou je čočka červená, která, jak jsme si řekli na začátku, se namáčet nemusí. Čočku však nemusíte vařit pouze ve vodě, použít můžete i vývar, který jí dodá bohatší chuť a aroma.
Čočka je také skvělá ve spojení s různými druhy koření. Klasické kombinace zahrnují například česnek, římský kmín, koriandr a kurkumu. Před dochucením však nezapomeňte koření lehce opražit. K tomu se výborně hodí přepuštěné máslo ghí.