Ovesné sušenky

Máte rádi ovesné sušenky? Jsou skvělé na přikusování k jogurtu, jako lehká svačinka nebo pohoštění k čaji a kávě. Není však nutné je kupovat, když si je můžete vyrobit úplně jednoduše sami, a navíc dle vlastních chutí a preferencí různě obměňovat třeba podle sezóny.

Zdravější než klasické sušenky

Proč jsou tak skvělé? Ovesné sušenky mají ve srovnání s těmi běžnými cukrovými vyšší obsah vlákniny, dále jsou zdrojem značného množství minerálů, jako je vápník, železo, hořčík a draslík – všechny tyto prvky jsou potřebné pro celkové fyzické zdraví. Ve srovnání s běžnými sladkými sušenkami mají ovesné sušenky také nižší obsah kalorií. Díky již zmiňovanému obsahu vlákniny konzumace ovsa pomáhá regulovat pohyby střev, a tím předchází zácpě. Ovesné sušenky mají také nízký glykemický index, díky čemuž kontrolují hladinu glukózy v krvi, zvláště pokud jsou doplněny kvalitními bílkovinami/tuky, jako je např. ořechová pasta, ghí nebo tahini.


Tip: Chcete mít sušenky s měkkým středem a křupavými okraji? Vytvarujte ručně těsto do kuliček o průměru 5 cm (místo pokládání těsta nabraného lžičkami, které nejsou dostatečně hluboké) a dejte na plech. Pečte asi 18 minut, dokud nejsou okraje zlatavě hnědé a pevné, sušenky tak budou vlhčí a více žvýkací.


Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 12 sušenek

Suroviny

Pro dochucení:

Dle vašich preferencí třeba kakao, skořice, kokos, rozinky, goji, čokoláda, oříšky.

Postup přípravy

  1. V míse smíchejte sypké suroviny. Poté přidejte ghí a kokosový olej a znova promíchejte.
  2. Dvěma lžičkami berte hrudky a pokládejte na pečící papír.
  3. Dejte sušenky do trouby předehřáté na 200 °C a nechte péct zhruba 10–15 min.

Jak jste si sušenky připravili doma vy? Pochlubte se nám, třeba rovnou fotkou na našem Facebooku nebo Instagramu. Pokud potřebujete poradit s výběrem ingrediencí, rádi vám poradíme na produkty@day-spa.cz.