Máte rádi ovesné sušenky? Jsou skvělé na přikusování k jogurtu, jako lehká svačinka nebo pohoštění k čaji a kávě. Není však nutné je kupovat, když si je můžete vyrobit úplně jednoduše sami, a navíc dle vlastních chutí a preferencí různě obměňovat třeba podle sezóny.
Zdravější než klasické sušenky
Proč jsou tak skvělé? Ovesné sušenky mají ve srovnání s těmi běžnými cukrovými vyšší obsah vlákniny, dále jsou zdrojem značného množství minerálů, jako je vápník, železo, hořčík a draslík – všechny tyto prvky jsou potřebné pro celkové fyzické zdraví. Ve srovnání s běžnými sladkými sušenkami mají ovesné sušenky také nižší obsah kalorií. Díky již zmiňovanému obsahu vlákniny konzumace ovsa pomáhá regulovat pohyby střev, a tím předchází zácpě. Ovesné sušenky mají také nízký glykemický index, díky čemuž kontrolují hladinu glukózy v krvi, zvláště pokud jsou doplněny kvalitními bílkovinami/tuky, jako je např. ořechová pasta, ghí nebo tahini.
Tip: Chcete mít sušenky s měkkým středem a křupavými okraji? Vytvarujte ručně těsto do kuliček o průměru 5 cm (místo pokládání těsta nabraného lžičkami, které nejsou dostatečně hluboké) a dejte na plech. Pečte asi 18 minut, dokud nejsou okraje zlatavě hnědé a pevné, sušenky tak budou vlhčí a více žvýkací.
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 12 sušenek
Suroviny
- 80 g ghí
- 80 g kokosového oleje
- 160 g ovesných vloček
- 160 g moučkového cukru
- 200 g sezamové mouky
- 2 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka himálajské soli
Pro dochucení:
Dle vašich preferencí třeba kakao, skořice, kokos, rozinky, goji, čokoláda, oříšky.
Postup přípravy
- V míse smíchejte sypké suroviny. Poté přidejte ghí a kokosový olej a znova promíchejte.
- Dvěma lžičkami berte hrudky a pokládejte na pečící papír.
- Dejte sušenky do trouby předehřáté na 200 °C a nechte péct zhruba 10–15 min.
Jak jste si sušenky připravili doma vy? Pochlubte se nám, třeba rovnou fotkou na našem Facebooku nebo Instagramu. Pokud potřebujete poradit s výběrem ingrediencí, rádi vám poradíme na produkty@day-spa.cz.