Připravte si dezert jako z asijské restaurace – sladké banánové kuličky vás učarují!

Rádi mlsáte, ale klasické moučník se vám už omrzely? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept z exotických, a přesto dostupných ingrediencí, který vaši sladkou kuchyni báječně oživí.

Exotika doma na talíři

Zejména v asijských restauracích se často setkáte s dezerty ve formě kuliček z různě připravovaných těst a všelijakými náplněmi. Specialitou bývají také pochutiny ze smaženého ovoce, například banánu či ananasu. Zajímavostí u těchto sladkostí je také používání růžové vody, která jim vtiskne neobyčejnou chuť i aroma. S používáním růžové vody u přípravy pokrmů či nápojů se můžeme setkat v Íránu, Indii i jihovýchodní Asii. Bez růžové vody se neobejdou ani tyto naše vynikající sladké banánové kuličky, jejichž recept je sestaven podle ájurvédské kuchyně – ta kromě zasycení či požitku z chuti pamatuje také na naše zdraví, kuličky totiž podporují trávení.

A co je nejlepší? Na tomto banánovém dezertu si směle mohou pochutnat i také celiaci, protože se připravuje z cizrnové bezlepkové mouky! 

Doba přípravy: 1 hodina 15 minut

Počet porcí: 8 - 12 kuliček

Suroviny

  • 4 banány uvařené ve slupce (celé), dokud není slupka měkká 
  • ½ šálku cizrnové mouky
  • 3–4 polévkové lžíce surového třtinového cukru
  • 1 a ½ šálku vody
  • ½ šálku ghí
  • 1 polévková lžíce namletých semínek zeleného kardamomu 
  • růžová voda (případně také kewrová voda)

Postup přípravy

  1. Vařené banány oloupejte a rozmačkejte na jemnou pastu.
  2. V kastrolu s tlustým dnem na mírném plameni nasucho opražte cizrnovou mouku po dobu 30–40 minut.
  3. Smíchejte opraženou mouku s banánovou pastou a vzniklou směs rozdělte na 8–12 kuliček o velikosti třešně.
  4. V jiném kastrolku smíchejte vodu se surovým třtinovým cukrem a asi 25–30 minut na středně velkém plameni vařte, dokud roztok nebude hustý tak, že při ukápnutí ze lžíce vytvoří nit.
  5. Ve woku ohřejte na středním plameni ghí. Poté na něm smažte banánové kuličky, dokud nezískají po všech stranách temně hnědou barvu.
  6. Osmažené kuličky vložte do cukrového roztoku a nechte je tam zchladnout.
  7. Když bude kuličky podávat, lehce je posypte mletým kardamomem a pokropte růžovou (či kewrovou vodou).

Už jste banánové kuličky připravovali, nebo dáváte přednost jiným asijským receptům? Podělte se s námi o své sladké nápady v komentářích na našem Facebooku. Rádi vám také poradíme s výběrem ingrediencí na produkty@day-spa.cz.