Rádi mlsáte, ale klasické moučník se vám už omrzely? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept z exotických, a přesto dostupných ingrediencí, který vaši sladkou kuchyni báječně oživí.
Exotika doma na talíři
Zejména v asijských restauracích se často setkáte s dezerty ve formě kuliček z různě připravovaných těst a všelijakými náplněmi. Specialitou bývají také pochutiny ze smaženého ovoce, například banánu či ananasu. Zajímavostí u těchto sladkostí je také používání růžové vody, která jim vtiskne neobyčejnou chuť i aroma. S používáním růžové vody u přípravy pokrmů či nápojů se můžeme setkat v Íránu, Indii i jihovýchodní Asii. Bez růžové vody se neobejdou ani tyto naše vynikající sladké banánové kuličky, jejichž recept je sestaven podle ájurvédské kuchyně – ta kromě zasycení či požitku z chuti pamatuje také na naše zdraví, kuličky totiž podporují trávení.
A co je nejlepší? Na tomto banánovém dezertu si směle mohou pochutnat i také celiaci, protože se připravuje z cizrnové bezlepkové mouky!
Doba přípravy: 1 hodina 15 minut
Počet porcí: 8 - 12 kuliček
Suroviny
- 4 banány uvařené ve slupce (celé), dokud není slupka měkká
- ½ šálku cizrnové mouky
- 3–4 polévkové lžíce surového třtinového cukru
- 1 a ½ šálku vody
- ½ šálku ghí
- 1 polévková lžíce namletých semínek zeleného kardamomu
- růžová voda (případně také kewrová voda)
Postup přípravy
- Vařené banány oloupejte a rozmačkejte na jemnou pastu.
- V kastrolu s tlustým dnem na mírném plameni nasucho opražte cizrnovou mouku po dobu 30–40 minut.
- Smíchejte opraženou mouku s banánovou pastou a vzniklou směs rozdělte na 8–12 kuliček o velikosti třešně.
- V jiném kastrolku smíchejte vodu se surovým třtinovým cukrem a asi 25–30 minut na středně velkém plameni vařte, dokud roztok nebude hustý tak, že při ukápnutí ze lžíce vytvoří nit.
- Ve woku ohřejte na středním plameni ghí. Poté na něm smažte banánové kuličky, dokud nezískají po všech stranách temně hnědou barvu.
- Osmažené kuličky vložte do cukrového roztoku a nechte je tam zchladnout.
- Když bude kuličky podávat, lehce je posypte mletým kardamomem a pokropte růžovou (či kewrovou vodou).
Už jste banánové kuličky připravovali, nebo dáváte přednost jiným asijským receptům? Podělte se s námi o své sladké nápady v komentářích na našem Facebooku. Rádi vám také poradíme s výběrem ingrediencí na produkty@day-spa.cz.