Příroda se barví do odstínů žluté, oranžové a červené a jako každý rok mezi vším tím nádherným listím vynikají svými hravými barvami také dýně. Ty odedávna patřily k oslavám keltského Samhainu, slovanským ekvivalentem byl pak Den Náv (náv = mrtvý) a v anglosaské kultuře dnes hojně známý Halloween (All Hallows Eve).
Dýně jako součást oslav napříč kulturami
Je známo, že křesťanská církev původní pohanské svátky a významné dny překryla svátky odkazujícími na svoje svaté, aby pohanské zvyky a jejich původní podobu potlačila ve svůj prospěch. Z barevného, oslavného a trochu strašidelného svátku se tak staly tiché a nenápadné Dušičky. Lidé si však některé zvyky zachovali dodnes a v posledních letech si tento čas užívají i jinak než výletem na hřbitov, kde v tuto dobu bývá mnohdy nezvykle rušno. Jedním z takových přetrvávajících obyčejů jsou všudypřítomné dýně, a to v podobě tradičních vydlabaných dekorací, nebo jako chutné pokrmy naslano i nasladko.
Ať už tento svátek prožíváte v tichosti sami se sebou v melancholické podzimní náladě, nebo se každý rok těšíte na veselé setkání s přáteli a bohatou tabuli plnou nezvyklých jídel, přichystali jsme pro vás recept na lahodnou dýňovou halvu, kterou si zamilujete jako teplou svačinku v sychravých podzimních dnech, nebo ji můžete směle podávat na halloweenské oslavě.
Dýně v ájurvédě
Dýně se dá upravit na mnoho způsobů, svou výživnost si zachovává i během vaření, kdy je pak takový pokrm bohatým zdrojem draslíku a beta-karotenu (vitamín A). Vlhké a sladké vlastnosti této zeleniny jsou perfektní především pro zklidnění Váty, jíž suchý a větrný podzim vládne. Proto jsou v tomto období velmi oblíbené také dýňové polévky s prohřívacím kořením, jako je třeba zázvor, skořice nebo kardamom. Hřejivé koření si můžete vychutnat také ve voňavém Masala Chai – recept najdete tady.
Tip: Zajímá vás, jaká další jídla a ingredience jsou pro podzim jako dělaná? Připomeňte si je v článku zde.
Doba přípravy: 2 hodiny
Počet porcí: 8 porcí
Suroviny
- 1 středně velkou dýni, oloupanou, zbavenou semen a nakrájenou na kostky
- 2 šálky vody
- 1 až 1 ½ šálku moučkového cukru
- 1 šálek mandlí (přes noc namočených a oloupaných), jemně namletých
- 1 šálek oříšků kešu, namočených a jemně namletých
- ½ šálku vyloupaných pistáciových oříšků, namočených a jemně namletých
- ½ šálku kokosového prášku
- špetku šafránových snítek, namočených ve ¼ šálku vod po dobu čtyř hodin
Postup přípravy
- Přiveďte polovinu šálku vody k varu. Přidejte kostky dýně a vařte, dokud nebude dýně měkká, což bude trvat 30–40 minut. Sundejte ze sporáku a dejte stranou.
- Ve velké pánvi smíchejte zbývající 1 ½ šálku vody a cukr. Směs vařte, dokud nezíská konzistenci řídkého medu.
- Přidejte vařenou dýni a rozetřete, následně vmíchejte mleté ořechy a kokosový prášek.
- Poté halvu vařte asi jednu hodinu, nebo dokud nebude mít strukturu husté krupičné kaše.
- Nakonec slijte vodu ze šafránu a rozdrťte jej v hmoždíři. Šafrán pak přidejte do halvy a dobře zamíchejte. Na několik minut přiklopte a pak horké podávejte.
A co z dýně připravujete vy? Podělte se s námi o své recepty na našem Facebooku! Rádi vám poradíme také s výběrem produktů na produkty@day-spa.cz.
Zdroj: Ájurvéda – léčivá kuchyně