Sezam, oříšky, kokosový prášek a voňavý kardamom, už se vám sbíhají sliny?
Zobání k čaji i jen tak
Nemá smysl hrát si na to, že kdo se snaží žít a stravovat zdravě, toho nikdy nehoní mlsná. Něco sladkého a voňavého sem tam rád zakousne každý z nás, ale pokud vám už nechutnají klasické komerční sladkosti či čajové pečivo se spoustou umělých aromat, je na čase naučit se nový recept!
Dnes si připravíme sladké kuličky z celozrnné pšeničné mouky, které můžete uzobávat kdykoli během dne nebo je naservírujte jako malé občerstvení návštěvě k horkému čaji.
Tip: Ke sladkým kuličkám se perfektně hodí oblíbený hřejivý masala chai, zajímavosti o něm a recept si připomeňte zde.
Doba přípravy: 1 hodina 20 minut
Počet porcí: 10 kuliček
Suroviny
- 2 šálky celozrnné pšeničné mouky
- ½ šálku sezamových semínek
- ½ šálku oříšků kešu
- ¼ šálku ghí
- ½ šálku surového třtinového cukru
- ½ šálku rozinek
- semínka ze 4–6 tobolek zeleného kardamomu, čerstvě semletá
- ½ šálku kokosového prášku
Postup přípravy
- V pánvi na smažení na mírném plameni nasucho orestujte celozrnnou pšeničnou mouku. Neustále míchejte, dokud mouka nezmění barvu a nezačne vydávat aroma podobné ořechům. To bude trvat 30–40 minut.
- Poté mouku z pánve vysypejte.
- V té samé pánvi nasucho opražte také sezamová semínka a ořechy kešu. Jejich barva by po opražení měla být hnědá.
- V hmoždíři semínka rozmačkejte na pastu.
- Dejte zpět do pánve jak orestovanou mouku, tak opražené ořechy.
- Přidejte ghí a vařte asi 2–3 minuty, nebo dokud nebude směs sourodá.
- Pak přidejte třtinový cukr a míchejte, dokud se do směsi nerozpustí.
- Přisypte rozinky a rozemletý kardamom a dobře promíchejte
- Ze vzniklého těsta vytvarujte 10 malých kuliček. Dokud jsou stále teplé, posypte je kokosovým práškem.
Milovníci sladkostí si určitě pochutnají! A kdybyste potřebovali poradit s výběrem ingrediencí, neváhejte nám napsat na produkty@day-spa.cz
Zdroj: Ájurvéda, léčivá kuchyně