Květákový khír je pokrm připravený ze smaženého květáku, který se vaří s mlékem. Na první pohled to působí dost exoticky, ale zjistíte, že výsledek opravdu stojí za to. K dochucení se používá kardamom a hnědý cukr, zkusit můžete i med nebo datle. Pokud máte chuť na nevšední dezert, směle do toho.
Tajuplný khír
Slovo khír je odvozeno ze sanskrtského výrazu pro mléko (kšír). Mléko je totiž hlavní ingrediencí, ze které se tento záhadně znějící pokrm připravuje. Jde v podstatě o jakýsi druh výživného ájurvédského nákypu, který se většinou podává jako dezert.
Jak bylo již zmíněno, základem je vždy mléko, které se nechá přivést téměř až k varu. Poté se do něj přidá buď obilí, rýže, nebo v případě našeho receptu smažený květák. Vše se poté společně vaří, dokud se nevypaří přebytečná voda a nevznikne směs hustší (až polotuhé) konzistence. K oslazení a zvýšení nutriční hodnoty se do khíru přidávají také kešu oříšky, mandle, pistácie, rozinky, semínka, med nebo cukr.
Na závěr se používá k dochucení růžová voda nebo zelený kardamom, což podtrhne jeho chuť. Pokrm se dá podávat horký, vlažný i studený, záleží na preferencích. Je ale pravda, že khír konzumovaný ještě teplý je mnohem lépe stravitelný.
Khír představuje velice výživné jídlo, proto se často konzumuje samotné. Dokonce ho některé kultury považují za posvátný. Sladký pokrm má zásaditou povahu a vyrovnává všechny tři dóši. Pokud se snažíte vyhýbat cukru, můžete jako sladidlo použít datle nebo med.
Doba přípravy: 1 hodina 15 minut
Počet porcí: 4 porce
Suroviny
- 1 středně velký květák (důkladně omytý a nakrájený na růžičky)
- 1/4 šálku ghí
- 1 litr mléka
- 1–2 polévkové lžíce surového třtinového cukru
- 1 šálek kokosového prášku
- semínka ze 6 tobolek zeleného kardamomu (jemně namletá)
Tip: Khír si můžete připravit i ze strouhané cukety, brambor, papáji, červené řepy, mrkve nebo dýně. Postup bude totožný jako u květáku.
Postup přípravy
Nejprve si připravte květák. Omyté růžičky květáku nastrouhejte nebo rozmixujte. Ve wok pánvi nechte na středně velkém plameni rozehřát ghí a osmažte na něm květák. Smažte, dokud nemá hezky nahnědlou barvu.
Během smažení přiveďte v kastrůlku mléko těsně k bodu varu. Poté oheň stáhněte a přidejte do mléka osmažený květák. Směs přiklopte a vařte, dokud se mléko nevypaří přibližně na polovinu svého původního objemu. Tento proces zabere zhruba 45 minut. Uvařenou směs odstavte z ohně a vmíchejte do ní třtinový cukr s kokosovým práškem. Vše dobře promíchejte a nechte vychladnout.
Těsně před podáváním posypte khír špetkou namletého kardamomu.
Jak jste na tom s ájurvédskými recepty vy? Znáte khír, nebo je to pro vás naprostá novinka? Pokud se chcete pustit do přípravy, rádi vám poradíme s výběrem ingrediencí na produkty@day-spa.cz.
Recept převzat z: Ájurvéda Léčivá kuchyně (Harish Johari)