Tekutá dochucovadla a marinády
Nevíte, čím si zpestřit jídlo, aby bylo zajímavější? Nebo plánujete společnou večeři pro přátele a chcete se blýsknout s pokrmy z exotických zemí? Tady jste na správné adrese! Tekutá ochucovadla a marinády přinesou do vaší kuchyně pestrou paletu chutí a vůní z celého světa. Ať už se pustíte do přípravy exotických jídel, tradiční české kuchyně nebo dáváte přednost zdravým receptům, v této kategorii si rozhodně vyberete.
#ShowMore#
Tekutá ochucovadla a marinády dodají vašim pokrmům zcela nový rozměr
Nechte se unést chutí čatní, tradičního indického ochucovadla vyrobeného nejčastěji z ovoce, zeleniny a koření. Čatní báječně doplní chuť grilovaného masa, pečených ryb, těstovin i rýže a dodá vašim pokrmům nádech exotiky a orientu. V kuchyni jej můžete použít také jako tekuté koření, které buďto zjemní nebo naopak dokoření výslednou chuť pokrmu. Pokud budete připravovat oblíbená indická a thajská jídla, nezapomeňte na kokosové mléko, které je výbornou alternativou pro alergiky nebo vegany. Jeho jemná kokosová chuť a sametová konzistence jsou jako stvořené pro přípravu lahodných kari omáček, polévek, svěžích letních drinků i sladkých dezertů.
A když už jsme u těch dezertů, můžete si připravit třeba ty z dalekého Íránu a jihovýchodní Asie, kde hlavní roli hraje růžová voda, která se přidává i do známého jogurtového nápoje lassi. Voní po čerstvě rozkvetlé růžové zahradě a skvěle se hodí do cukroví, zmrzlin, krémů, nápojů i džemů. Podobně můžete naložit také s našimi ovocnými pyré, které jsou ideální nejen v případě, že zrovna nemáte po ruce čerstvé ovoce či zeleninu. Pyré je výborné především jako ochucovadlo do omáček, jako je například chicken mango a báječně chutná také ve smoothie, koktejlech nebo jogurtech.
Tahini neboli sezamová pasta se používá v kuchyni Blízkého a Středního východu a báječně se hodí do salátů, pomazánek, dressingů nebo jako základ pro domácí chalvu. Díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a bílkovin je navíc velmi oblíbenou součástí zdravého jídelníčku.
Ochucovadla a marinády budete mít vždy po ruce
Velkou výhodou tekutých ochucovadel a marinád je také jejich snadné použití a nenáročné skladování. Skleničky i plechovky zaberou jen velmi málo místa a navíc u nich nehrozí, že časem ztratí své aroma. Tekutá koření, ochucovadla i marinády vydrží čerstvé i několik měsíců a vy tak budete mít vždy své kulinářské eso v rukávu.