Garam Masala
Garam masala nebo také garam másala je směs koření, která je bezesporu typická pro celou Indii. Jeho plná, voňavá a prohřívací chuť dodává pokrmům nádech exotiky, a pokud i vy milujete indickou kuchyni, mělo by mít ve vašem šuplíku s kořením své čestné místo.
Garam masala nechybí ani v našem e-shopu a vybrat si můžete od značek, jako je TRS nebo Swagat. Vlastní koření masala jsme pro vás namíchali i my – najdete ho pod naší brněnskou značkou Healing Nature a vaše chuťové pohárky potěší hned několikrát. Kromě toho, že jde o BIO koření, dovážíme ho přímo z Indie, díky čemuž dodává pokrmům skutečně autentickou chuť.
#ShowMore#
Masala – důmyslně připravené směsi koření, které budete milovat
Víte, co je indická masala? Koření masala je v Indii označení pro nejrůznější směsi, které se od sebe odlišují svým složením i místem původu. Kromě toho má každá směs koření vlastní účel a přidává se do konkrétních pokrmů. Indové jsou na ně právem hrdí, a aby ještě více podpořili jejich chuť, často koření před rozemletím zahřívají na suché pánvi nebo trošce ghí. Mezi nejznámější indické kořenicí směsi patří například dáta, garam nebo tandoori masala.
Co je garam masala
Indické koření garam masala je původem ze severní části Indie, kde se zároveň nachází více oblastí s chladným počasím. To je také jeden z důvodů, proč se řadí mezi pálivé koření, které má za úkol nejen ochutit jednotlivá jídla, ale také příjemně prohřát celé tělo. A to indická masala rozhodně umí! Používá se především k dochucení grilovaného i mletého masa, zeleniny, ale také čočky a jiných luštěninových pokrmů.
Zřejmě vás nepřekvapí, že podobně jako u kari koření, neexistuje ani u garam masaly jediný typický recept na správnou přípravu. Každá rodina v Indii si jej totiž připravuje podle vlastní chuti. Typické základní druhy koření pro tuto směs jsou však téměř vždy římský kmín, koriandr a kardamom.
Masala koření v ájurvédě
Koření garam masala má podle ájurvédy celou řadu pozitivních účinků na tělo a ne nadarmo se garam masala překládá jako „horké koření”. Údajně totiž zvyšuje teplotu těla a má zahřívací vlastnosti, čímž mu pomáhá zbavovat se škodlivin a toxinů. Kromě toho podporuje také chuť k jídlu, dobré trávení, zažívání a imunitu.
Koření v ájurvédě má však i další pozitiva – umí proměnit těžko stravitelná jídla v lehké pokrmy, které jim díky kombinaci pečlivě vybraných druhů koření dodávají úžasnou chuť a vůni.
Tip: Masala je oblíbená také při přípravě čajů. Pokud chcete vyzkoušet něco unikátního, nezapomeňte mrknout také na masala čaj, který vás během chladných dní zaručeně prohřeje.