Přepuštěné máslo Ghí (Ghee)
Ghí nebo také ghee či ghíčko je druh přepuštěného másla, ze kterého se během zahřívání odstraňuje voda i mléčná bílkovina – výsledkem je pak čisté ghí neboli máselný tuk. K jeho výrobě je zapotřebí kvalitní surovina, kterou není nic jiného, než poctivé máslo. To odebíráme přímo od farmářů z Vysočiny i Valašska a následně si ghíčko sami vyrábíme. Na váš stůl pak ve výsledku putuje vysoce kvalitní ghí se svou nezaměnitelnou máslovou chutí a příjemným oříškovým aroma. Skvěle se hodí pro použití v teplé i studené kuchyni a svým obsahem vitamínů a dalších výživných látek předčí i některé rostlinné tuky a oleje. V této kategorii si můžete vybrat přepuštěné máslo ghí v několika objemech i v BIO kvalitě.
#ShowMore#
Přepuštěné máslo ghí a jeho výhody
Máslo ghee představuje skvělý zdroj vitamínů A, D, K a E a nechybí v něm ani minerály, jako je hořčík, draslík nebo železo. Kromě toho obsahuje i esenciální mastné kyseliny (např. omega 3), které mohou přispět nejen k lepšímu trávení, ale také k celkovému vstřebávání živit. Tyto látky jsou navíc nesmírně důležité pro správné fungování mozku i kognitivních funkcí, jako je například paměť nebo soustředění.
Přepuštěné máslo ghee se už celá staletí těší obrovské oblibě i z ryze praktických důvodů. Tím, že neobsahuje vodu, mléčnou bílkovinu ani cukry, se nekazí tak rychle, jako klasické máslo a k jeho skladování navíc nepotřebujete ani lednici. Ve spíži vám vydrží i několik měsíců bez toho, aniž by žluklo a vy tak máte vždy k dispozici kvalitní dobré ghí se všemi svými benefity.
Použití ghí (nejen) v kuchyni
Naše lahodné a s láskou přepuštěné máslo ghí najde ve vaší kuchyni i mimo ni skutečně široké uplatnění. Je ideální pro teplou i studenou kuchyni a hodí se při vaření, pečení, dušení, restování, a dokonce na něm může i smažit. Má totiž vysoký kouřový bod, který je zhruba 252 °C, takže se nepřepaluje. Ghee můžete s chutí přidat do kaší, pomazánek i polévek. A co potom taková zelenina, která je místo na klasickém oleji restovaná na ghíčku? To je zkrátka delikatesa! Pokud rádi cestujete kolem světa s vařečkou v ruce, pak vás také potěší, že právě ghee je nedílnou součástí indické kuchyně. Hodí se ke smažení typických indických placek nebo vynikajících omáček, a dokonce s ním rozvoníte i koření. Mňam!
Ghee máslo se báječně hodí také při péči o pleť a pokožku, a je proto často součástí nejrůznější kosmetiky. Snadno si z něj můžete vyrobit například pleťovou masku a doporučuje se také k masážím i k ošetření pokožky při popáleninách. Pro použití v kuchyni je vhodné především čerstvé ghí, které není starší než 12 měsíců. Pro masáže a kosmetické účely se pak hodí ghí starší více než jeden rok – v tomto případě platí, čím starší, tím lepší.
Ghí máslo v ájurvédě
V ájurvédské medicíně spadá máslo ghí mezi třídóšské potraviny, což znamená, že je vhodné pro všechny tři dóši (Váta, Pitta, Kapha). Kromě toho se řadí i mezi tzv. sattvickou stravu, která je jednou z nejkvalitnějších vůbec – je zdrojem síly, zdraví, čisté mysli, a dokonce také dlouhověkosti. Ghí je podle ájurvédy báječným prostředkem k pročištění organismu a je údajně jedním z njelépe stravitelných tuků podporujících dobré zažívání. Pro své účinky na zdraví i ducha je máslo ghee také nedílnou součástí celé řady indických pokrmů i očistných terapií. Používá se mimo jiné i jako významný nosič, který zesiluje sílu bylin a najdete ho proto například v jedné z nejznámějších ájurvédských bylinných ‚‚marmelád‘‘ – čavanpraš.
Pořád váháte a nejste si jistí? Mrkněte na náš článek, kde se zabýváme tím, co je ghí. Přečtěte si také 5 důvodů, proč je skvělé používat ghí nebo jak používat ghí.