Kardamom: král koření dodá Vánocům špetku exotiky

Po mnoho let je kardamom považován za skutečného krále koření, a to zejména zemích Orientu. Jeho unikátní štiplavé aroma připomínající citrusy dodá každému pokrmu jedinečnou chuť. Navíc dokáže účinně zklidnit zažívací ústrojí a pomáhá při problémech s dýcháním. U nás patří mezi typická vánoční koření, přidává se hlavně do perníčků.

Vzácné koření citrusové vůně

Kardamom není v tuzemsku tolik používaný, ale pokud ho znáte, určitě si hned vybavíte jeho typickou citrusovou vůni. Ne nadarmo se mu ve světě přezdívá „král koření”. Spolu se šafránem a vanilkou se řadí mezi top tři nejdražší koření vůbec. Kardamom je plod kardamovníku obecného (Elettaria cardamomum), dnes se pěstuje ve vlhkých lesích Indie, Tanzánie, Číny a na Cejlonu. Původně ale pochází z Indie.

Plodem tohoto stromu je zelená tobolka podlouhlého tvaru, ve které se nachází temně hnědá semínka připomínající semena citrusů. Kardamovník má ale z hlediska původu paradoxně nejblíže k zázvoru nebo kurkumě. V semenech se ukrývá vůbec největší množství vonných esencí. Ta se po sklizni zpracovávají různým způsobem na:

Kardamom je jako koření nejvíce oblíbený v zemích Orientu. Zde ho hojně přidávají do jídel, ale také s ním dochucují čaj a kávu. Kardamom má totiž lehce palčivou nasládlou chuť, která připomíná citrony s kafrem.

Kardamom celý a Vánoce

Rozhodně ale nesmíme opomenout jeho pozitivní účinky na lidské zdraví. Výrazná chuť a svíravé účinky toho koření způsobily, že se kardamom v mnoha kulturách využíval jako důležitý prvek ústní hygieny. Žvýkáním tobolek kardamovníku si staří Egypťané osvěžovali dech. Dále platí za výborného pomocníka při problémech s dýcháním a při nachlazení, neboť obsahuje cineol podporující čistotu dýchacích cest.

Kardamom působí protizánětlivě a zklidňuje podrážděný žaludek. Což je naprosto ideální na období Vánoc, kdy máme tendenci splácat páté přes deváté. Výluh ze semen kardamomu je tak ideální první pomoc, když nás rozbolí břicho. Uvolní křeče v zažívacím traktu a podpoří trávení, čímž přinese rychlou úlevu při přejedení.


Tip: Víte, že v našem sortimentu najdete také kardamom čaj?


Kardamom o Vánocích

O Vánocích využijete kardamom zejména při pečení perníčků, neboť tvoří nedílnou součást perníkového koření, a také při přípravě vánoční marcipánové štoly, různých sušenek a cookies. Můžete s ním ale zpestřit i rohlíčky, pracny nebo jiné tradiční vánoční cukroví. Špetka kardamomu dodá nezvyklou exotickou příchuť marmeládám, kompotům a džemům. Určitě s ním chybu neuděláte ani při přípravě domácího vánočního likéru.

Ve skandinávských zemích si lidé přidávají kardamom do svařeného vína, nebo ho využívají při pečení sladkého pečiva a bochánků. Skuteční labužníci mohou zkusit přidat mletý kardamom do čaje, kávy nebo horké čokolády. Nápoj bude díky tomu krásně vonět a získá zajímavou příchuť. Kardamom najdete i ve směsi na slavný masala chai.

Na kardamom bychom ale neměli zapomínat ani ve slané kuchyni. Skvěle se hodí k masu, takže s ním můžete zkusit dochutit steaky, uzeniny a mletá masa, ale také ryby. Třeba švestková omáčka na vánočního kapra na černo získá díky kardamomu zcela nový rozměr.

Jak to máte s kardamomem na Vánoce vy? Používáte ho jen na pečení cukroví, nebo si s ním rádi dochutíte i kávu? Pokud potřebujete poradit s výběrem koření či jiných produktů, rádi vám pomůžeme na produkty@day-spa.cz.

Zdroje: banyanbotanicals.com