Kurkuma –⁠ zlaté koření a jeho účinky

Kurkuma, jinak známá jako haldi, indický šafrán, ájurvédské koření života nebo zlaté koření, je sušený prášek z oddenku kurkumovníku dlouhého. Kurkuma tvoří základ tradičního indického kari, neboť mu dodává jeho typickou zlatou barvu. Podle ájurvédy vede k harmonii těla i ducha a zlepšuje chuť k jídlu. Po tisíce let se využívá nejen jako koření, ale má také celou řadu blahodárných účinků.

Vzhled a původ kurkumy

Pokud byste chtěli sklízet kurkumu v její domovině, museli byste se vydat až do jihovýchodní Asie. Kurkumovník dlouhý (Curcuma longa), jehož oddenek se používá k výrobě zlatého koření, se hojně pěstuje v Číně, na Jávě, na Tchaj-wanu a Filipínách. Ke svému růstu vyžaduje teplo a velké množství vláhy, což tyto oblasti splňují.

Kurkumovník dlouhý je jednoletá rostlina. Zdobí ji až 30 cm dlouhé listy temně zelené barvy tvaru obdélníku, z nichž se line příjemná sladká vůně připomínající mango či zázvor. Kvete na podzim a také v zimě po monzunových deštích. Barevná škála květů se pohybuje od bílé po žlutou až do odstínů růžové a červené.

kurkuma_rostlina_vzhled

Co se týče plodů (oddenků), tak ty rostou pod zemí. Nápadně připomínají zázvor, protože když oddenek naříznete, zjistíte, že má zářivě oranžovou dužinu. Od zázvoru se však liší tím, že po uvaření zežloutne. Oddenek kurkumovníku se zpracovává tak, že se po uvaření usuší a namele na jemný prášek.

Kurkuma a její účinky

Kurkuma je unikátní v tom, že dokáže vyrovnávat všechny tři dóši. V ájurvédě jsou tyto rostliny označovány jako tridóšické. Jejímu nadměrného užívání by se ovšem měly vyvarovat osoby s převažující Pittou a Vátou.

Chuť kurkumy je nahořklá a její energie je štiplavá a prohřívací. Díky tomu, že stimuluje agni (trávicí oheň) a podporuje přirozené detoxikační procesy těla, ji ájurvéda považuje za základní prostředek k čištění krve. Kurkuma se využívá nejčastěji k:

  • Podpoře zažívání
  • Povzbuzení chuti k jídlu
  • Zlepšení krevního oběhu
  • Posílení imunity

Kurkuma ovšem dokáže i zmírnit bolesti a uvolnit křeče. Regeneruje nervové buňky a posiluje duševní kondici. Kurkuma také prospívá pleti, proto se přidává do kosmetických produktů a užívá se i vnější cestou. Poslouží i jako první pomoc při ošetření ran, protože má protizánětlivé účinky, působí jako přírodní antibiotikum a urychluje hojení.

Jak kurkumu užívat

Nejvýznamnější účinnou látkou, která propůjčuje kurkumě pestrou škálu účinků, je kurkumin. Jedná se o žluté barvivo, které patří mezi silné antioxidanty. V ájurvédě se preferuje užívání kurkumy v přirozené podobě (sušený prášek) před extraktem, který obsahuje pouze čistý kurkumin. Mletý oddenek totiž obsahuje kromě kurkuminu i další látky, jako jsou éterické oleje, vitamíny nebo alkaloidy.

Kurkumu lze tedy zakoupit v různých podobách:

  • Kurkuma ve formě prášku – mletý prášek můžete použít při vaření, k přípravě pleťové masky nebo pasty na ošetření ran.
  • Kurkuma ve formě kapslí – v kombinaci s kajenským pepřem, který podporuje její účinky, působí blahodárně na trávení.

Kurkuma ve formě tekutého extraktu – kapky se rozmíchají ve vodě a vypijí. Tímto způsobem se dostane hned do krve a působí okamžitě.


Tip: Kromě samotné kurkumy najdete v naši nabídce také kurkumový čaj


formy_podoby_kurkumy

Kurkuma a vaření

Pokud chcete kurkumu zařadit do své běžné denní rutiny, není nic jednoduššího, než se naučit, jak s kurkumou vařit. Výhodou je, že působí jako přírodní konzervant a prodlužuje trvanlivost potravin. Kurkuma dodává pokrmům krásnou zlatou barvu a nahořklou chuť. Proto nesmí chybět v kari koření, které tvoří základ indické kuchyně.

Kurkuma se skvěle hodí do masitých pokrmů, protože usnadňuje trávení bílkovin. Přidat ji ale můžete prakticky kamkoliv. Hodí se k dochucení rýže, cizrny, pohanky či amarantu. Můžete s ní zapékat batáty nebo kuře, které pak bude mít krásnou zlatou kůrčičku. Kurkuma se přidává také do krémových polévek a omáček.

Možná vás překvapí, že má své místo i ve sladké kuchyni. Pokud chcete dodat těstu sytou žlutou barvu, není nic jednoduššího, než do něj přisypat trochu zlatého koření. Naprostým hitem je ovšem kurkumové mléko, které se v Indii pije velmi často. Pití „zlatého mléka” se doporučuje zejména v zimních měsících, protože uklidňuje tělo i duši. Se špetkou skořice vás krásně prohřeje.


Zajímavost: Recept na kurkumové mléko jsme pro vás napsali jako náš úplně první článek, protože je to zkrátka poklad, o který jsme se museli ihned podělit!


tradicni_indicke_kurkumove_mleko

Kurkuma v kosmetice

Kurkuma má své významné místo také na poli vnějšího užívání. Najdete ji třeba v mýdlech nebo krémech. Díky svým antimikrobiálním a protizánětlivým účinkům působí výborně proti akné. Používá se i při problémech se svěděním kůže. Zanechává pokožku krásně čistou, zářivou a bez zarudnutí.

Pokud si chcete užívat zkrášlujících účinků kurkumy, můžete se inspirovat následujícími tipy.

Pleťová maska

Zkrášlující pleťovou masku si vyrobíte velmi snadno. Stačí smíchat trochu kurkumového prášku s vodou nebo mlékem. Výsledkem by měla být hustá kašička, kterou natřete na pleť. Masku nechte působit 5–10 minut a poté důkladně opláchněte teplou vodou.

Tělový zábal

Pokožka celého těla vám jistě poděkuje, když jí věnujete péči v podobě tělového zábalu. Smíchejte kurkumu s ghí, případně s kokosovým olejem, a natřete směs na celé tělo. Poté si dopřejte uvolňující koupel.

Pasta na zanícená místa

Z kurkumy a mandlového oleje se dá připravit hustá pasta, kterou můžete použít ke zmírnění kožních zánětů. Stačí aplikovat na zanícená místa a nechat několik minut působit.

Už má ve vašem životě kurkuma své jisté místo, nebo tuto úžasnou rostlinu teprve poznáváte? Určitě budeme rádi, když se s námi o vaše zkušenosti podělíte na naší Facebookové stránce. Pokud potřebujete poradit s výběrem koření nebo tápete při výběru jiných produktů, neváhejte své dotazy směřovat na produkty@day-spa.cz.