Bez štiplavé skořice by si Vánoce představil asi málokdo. Neodmyslitelně patří k perníčkům, svařené vínu a vánočnímu čaji. Také má ale celou řadu pozitivních účinků na lidské tělo. Naši předci si dobře uvědomovali svou křehkost v období chladu a zimy, proto používali vánoční koření i na posílení fyzické schránky.
Skořice a její účinky
Skořici si většina z nás pojí zejména s charakteristickou vůní a výraznou chutí, kterou dodává pokrmům i nápojům. Ne každý ale ví, odkud skořice vlastně pochází a jaké má úžasné účinky. V naší kuchyni se běžně používá skořice mletá. K dostání je ovšem i skořice celá. Jedná se o sušenou kůru skořicovníku, která se při sušení zkroutí do charakteristických trubiček.
Nejvíce skořicovníků roste na Cejlonu, Jávě, v Číně a dalších tropických oblastech. Celkem rozlišujeme na 150 různých druhů skořice. Nicméně nejsilnější postavení v potravinářství má skořice cejlonská, jinak nazývaná jako skořice pravá. Obsahuje jen minimální množství kumarinu, což je hořká látka, která bylinu brání před spásáním býložravci. Proto je její chuť v porovnání s jinými druhy skořice čistá bez stop hořkosti. Má také prospěšnější účinky na lidské tělo, proto jde o dražší variantu skořice.
Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů a má antibakteriální účinky (obsahuje eugenol). Proto se od pradávna používá k hojení škrábanců a drobných poranění. Společně s medem dokáže posilovat imunitní systém, proto je při nachlazení velice populární směs medu a skořice. Skořice je dobrou potravou i pro náš mozek, neboť má pozitivní vliv na kognitivní funkce a paměť. V ájurvédě je dokonce považována za přírodní afrodiziakum. Mimo to podporuje zažívání, což určitě oceníte po těžkém jídle, které je pro období Vánoc typické.
Tip: Víte, že v naší nabídce najdete také čaj se skořicí?
Skořicové Vánoce
Co by to byly Vánoce bez skořice. Celá řada vánočních receptů vyžaduje alespoň špetku skořice, hlavně cukroví a perníčky. Nesmí chybět také ve štrůdlu a svařeném víně, do kterého patří také hřebíček, badyán a nové koření. Exotická vůně skořice dokáže ozvláštnit i kávu nebo vánoční likér. Výborně pasuje také k jablkům, švestkám, hruškám nebo pomerančům, proto se přidává do ovocných kompotů a sladkých nákypů. V zimě pak určitě oceníte, když máte po ruce chutný kompot s vánoční vůní.
Tip: Na našem blogu najdete recepty na nevšední vánoční cukroví, do kterého patří samozřejmě skořice. Zkuste košíčky se skořicovým krémem, low-carb perníčky nebo skořicové hvězdičky!
Skořice se ale výborně hodí i k masu, zejména k hovězímu nebo zvěřině. Toho si byli dobře vědomi naši předkové ve středověku, kdy skořice platila za drahé a vzácné koření. Její exotická vůně se tak linula pouze z kuchyní bohatých rodů. Z 20. století pak pochází staročeský kapr na černo, podávaný s omáčkou z povidel a perníku. Tato pochoutka byla ovšem velice složitá, proto lidé začínali s přípravou tři dny před Štědrým dnem.
Voňavou skořici můžete využít i jako dekoraci. K těmto účelům se více hodí skořice čínská, která má pravidelnější a estetičtější tvar. Navíc je pevnější a trochu tmavší. Svitky skořice můžete využít ke zdobení vánočních věnců, pověsit na vánoční stromeček nebo s nimi obložit štědrovečerní tabuli. Celý dům pak bude prostoupen krásnou hřejivou vůní.
Máte rádi skořici? Nebo dáváte na Vánoce přednost jiným vůním? Určitě budeme rádi, když se o své tradice podělíte třeba na našem Facebooku nebo Instagramu. Potřebujete-li poradit s výběrem koření či jiných produktů, rádi vám pomůžeme na produkty@day-spa.cz.