Za každým otočením mlýnku, pohybem ruky v hmoždíři nebo pouhým přidáním koření do našich oblíbených pokrmů se odehrává příběh. Ten, který vám budeme dnes vyprávět, trvá už tisíce let, voní sladce a chutná po adventu. Řeč je o skořici. Vydejte se s námi na cestu po hedvábné stezce – navštívíme starověké civilizace a podíváme se, jak na účinky skořice nahlíží současná věda, zda je vhodná v těhotenství a jak nám může zachránit zahradu. Jdeme na to!
Pokud se rozhodnete upéct k nedělní kávě štrůdl, bez skořice se neobejdete. Jedná se dnes už o celkem běžné koření, které v minulosti bývalo předmětem válek a mocenských tahanic a postupně dobylo srdce celého světa. V naší domácí kuchyni se skořice používá spíše do sladkých pokrmů, v Číně si ji však můžete vychutnat i na slano. O vaření to ale dnes není, zamíříme na Srí Lanku a podíváme se na místa, kde skořice roste. Nejprve se však vrátíme hluboko do minulosti a nahlédneme do životů starověkých civilizací.
Skořice – rostlina, kterou miloval celý starověký svět
Skořice se v minulosti vyvažovala zlatem a její vůni si zamilovali už i lidé ve starověku. Egypťané ji používali při balzamování těl zemřelých a zároveň také věřili, že má skořice léčivé účinky. Patřila k důležitým obchodním komoditám a společně s kašmírem putovala napříč hedvábnou stezkou, která celá staletí spojovala nejrůznější kultury.
Její kořeny sahají do jihovýchodní Asie a teprve až s rozvojem mořeplavby a díky objevitelským cestám Portugalců se skořice konečně dostala i k nám do Evropy. V českých zemích jsme ji mohli poprvé ochutnat v 15. století, jednalo se však o čínský druh. Pravá skořice z Cejlonu k nám doputovala až v 16. století a zanedlouho poté se monopol na obchodování s tímto velmi ceněným kořením dostal do rukou Nizozemců. Díky nim se pěstování skořice přesunulo převážně do Indonésie, která patří do dnešních dní k jejím největším producentům.
Kde roste skořice?
Skořice se řadí k celosvětově nejoblíbenějšímu koření a její spotřeba dále roste. Dokonce se odhaduje, že v roce 2024 se jí vyprodukuje celkem 250 000 tun! Také vás to překvapilo? Důvodem tak vysoké poptávky je stále se zvyšující zájem o využití skořicovníku ve farmacii a kosmetickém průmyslu. A kde se vlastně skořice pěstuje? Pokud bychom si chtěli nasbírat pravou neboli cejlonskou skořici, museli bychom vyrazit až na Srí Lanku, konkrétně na ostrov Cejlon. Cassie, na kterou můžete nejčastěji narazit v supermarketu, se dováží z Číny a Indonésie. Čím se od sebe tyto dva druhy skořice liší?
Cejlonská vs. čínská skořice – jaký je mezi nimi rozdíl?
Obrovský! Čínská skořice je podstatně levnější a rozdíl nepoznáte jen v ceně, ale také ve vůni, chuti, a dokonce i v účincích na zdraví. Obsahuje totiž látku zvanou kumarin, díky které se rostlina chrání proti škůdcům a hmyzu. Jak už zřejmě tušíte, jedná se o toxickou sloučeninu, která může ve vyšších dávkách poškodit játra a ledviny. (1) (2) Cejlonská skořice sice kumarin obsahuje také, ale jedná se o výrazně menší množství, které je pro člověka naprosto bezpečné. Pro představu – v čínské skořici najdete až 10× více kumarinu než ve skořici cejlonské, rozdíl je tedy obrovský. Pokud se tedy rozhodnete zařadit do svého jídelníčku skořici, promyslete si, po které sáhnete. (3)
Pravá skořice se získává z vnitřní vrstvy kůry skořicovníku cejlonského (Cinnamomum zeylanicum). Ta se po zpracování přirozeně sroluje do malých svitků, které připomínají doutníky. Její chuť je jemná a velice příjemná a okamžitě ovládne každý pokrm i vaše smysly. Rozdíl oproti její příbuzné z Číny poznáte i podle vzhledu. Cejlonská skořice je světlejší a mnohem křehčí, cassia je naopak tvrdá, uvnitř dutá a chuťově spíše ostrá.
Co obsahuje skořice?
Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, které mají za úkol zmírnit negativní působení volných radikálů. Co to znamená? Ačkoliv se volné radikály tvoří v našem těle zcela přirozeně, ve vysokém množství v něm dokáží napáchat spoustu škody. Antioxidanty pomáhají držet jejich hladinu v organismu na uzdě a v případě, že je jich nedostatek, dostává se tělo do tzv. oxidačního stresu, který může způsobit stárnutí buněk i rozvoj celé řady nemocí. (4) (5) Vedle antioxidantů obsahuje skořice také silice, bílkoviny, vlákninu a velké množství vitamínů a minerálů, jako je mangan, železo či vápník. Pojďte se s námi podívat pod mikroskopy vědců, které nám odhalí, jaké má cejlonská skořice účinky a jak její sílu využít při péči o naše zdraví.
Účinky skořice v ájurvédě
Skořice si podle starého ájurvédského učení údajně dokáže poradit s tak velkým množstvím zdravotních neduhů, až nad tím zůstává rozum stát! Jak brzy zjistíte, ájurvéda ji právem zařadila také na seznam sattvických potravin. Nachází se na něm pouze ty nejkvalitnější suroviny, které mají schopnost podpořit nejen naši sílu a energii, ale také stav mysli. Ačkoliv je vhodná pro všechny tři dóši, ájurvéda doporučuje skořici především při potížích s Vátou, které se mohou projevovat například plynatostí, bolestmi břicha, zácpou i celkovou únavou či zhoršenou koncentrací.
Bez nadsázky lze říci, že ájurvédská medicína považuje skořici za všelék. Podle ní zlepšuje nejen odolnost vůči stresu, pomáhá také zmírnit únavu, skleslost a napětí. Má také antimikrobiální vlastnosti, čistí a zbavuje tělo toxinů a je ideální pro boj s infekcemi. Jak se skořicí můžete podle ájurvédy naložit? Připravte si buďto tonikum nebo odvar ze skořice! Přijde vhod například během nachlazení, menstruace či při potížích s trávením.
Skořice a zdraví
Jak už teď víme, skořice obsahuje obrovské množství látek, jejichž účinky jsou známé jak v ájurvédě, tak i v moderní medicíně včetně kosmetického průmyslu. Údajně totiž prospívá nejen našemu zdraví, ale také pokožce a celému tělu. Není proto divu, že se s ní často setkáváme při péči o pokožku – je součástí krémů, mýdel, ale také zubních past i žvýkaček, A dokonce se doporučuje používání skořice na vlasy. Přidat jí můžete do svého kondicionéru nebo henny. Pojďme se však nyní podívat, jaké má mletá skořice účinky na naše zdraví:
O skořici zatím víme, že:
- Přispívá k podpoře trávení, chuti k jídlu a normální funkci žaludku i střev.
- Může být prospěšná při potížích s reprodukčním systémem a močovými cestami.
- Je ideální pro nastartování imunitního systému a během nachlazení.
- Podporuje normální funkci dýchacího i kardiovaskulárního systému.
- Má potenciál přispívat ke snížení hladiny cholesterolu.
To ale není všechno. Skořice je v posledních letech nejvíce skloňována v souvislosti s diabetem, hubnutím nebo artrózou, a proto jsme pro vás připravili přehled nedávno realizovaných výzkumů, díky kterým máme možnost nahlížet na toto voňavé koření očima celé řady výzkumníků. Pokud i vás zajímá, jak může ovlivnit skořice zdraví, čtěte dál.
Skořice a cukrovka
Milujete sladké? Pokud jste si právě odpověděli kladně, pak rada mnoha odborníků zní: dopřejte si více skořice! A to především tehdy, pokud vám často kolísá hladina krevního cukru nebo jste nelítostný boj s cukrovkou již zahájili. V nedávných výzkumech se totiž zjistilo, že skořice může imitovat funkci inzulinu a nejen to! Pomáhá buňkám absorbovat cukr bez toho aniž by zatěžovala játra či ledviny. (6)
To potvrdila i nedávná studie, které se zúčastnilo celkem 80 žen trpících diabetem. Ty byly rozděleny do dvou skupin – ženy v první skupině užívaly po dobu 10 dní kapsle s extraktem ze skořice, kdežto druhé skupině žen bylo podáváno pouze placebo. Výsledky jsou ohromující! Ženy, které užívaly skořici měly po kontrolním měření skutečně nižší hladinu cukru v krvi oproti těm, kterým bylo podáváno pouze placebo. (7)
Skořice na hubnutí
Cukrovka často velmi úzce souvisí s nadváhou, která je většinou spojená se špatnou životosprávou nebo také s geny. A jak s tím souvisí skořice? Hubnutí může být poměrně dlouhý a psychicky náročný proces, během kterého vás podle mnoha studií může podpořit právě ona. Podle výzkumu z roku 2017 bylo zjištěno, že látka cynnamaldehyd, která je obsažená ve skořici, může mít vliv na metabolismus tuků a cukrů, což je během hubnutí klíčové. (8) Kromě toho obsahuje skořice poměrně vysoké množství vlákniny, která může navodit pocit sytosti. Nebojte se proto zařadit toto koření do svého jídelníčku, zdá se totiž, že skořice a hubnutí jdou ruku v ruce. Nejenže báječně chutná, pomůže vám zkrotit chuť na sladké a je výborná na trávení. Lžičku cejlonské skořice můžete klidně přidat do jogurtů, smoothie nebo jí posypejte ovoce, fantazii se meze nekladou.
Tip: Místo cukru do kávy raději skořici? Rozhodně! Ať už se snažíte shodit pár kilo nebo se jednoduše chcete cítit dobře, vyzkoušejte kávu se skořicí na podporu metabolismu tuků a cukrů.
Skořice a artróza
Trápí vás artróza a probouzíte se každé ráno s pocitem ztuhlých a bolavých kloubů? V ájurvédské medicíně se na tyto potíže doporučuje často med se skořicí. Co na to říká západní věda? Pojďme se mrknout na nedávno realizovanou studii. Výzkumu se zúčastnilo celkem 36 žen trpících artrźou, které byly rozděleny do dvou skupin. První část skupiny užívala pouze placebo bez jakéhokoliv léčebného efektu, té druhé však byly podány kapsle s extraktem ze skořice. Po 8 týdnech došlo u žen, které užívaly skořici, k poklesu zánětu v těle (CRP) včetně krevního tlaku i otoku kloubů. Báječné, že? (9)
Skořice v těhotenství
V těhotenství více než kdy jindy platí pravidlo „všeho s mírou” a týká se to i skořice. Pokud jste milovnicí tohoto voňavého koření a zároveň čekáte na příchod miminka, rozhodně skořici nemusíte dávat sbohem. Bohužel však neexistuje žádná maximální dávka, kterou by těhotná žena neměla překročit – pokud si však dáte například skořicové sušenky nebo si pochutnáte na nedělním závinu od babičky, nepropadejte panice. Střídmá konzumace skořice v těhotenství není nebezpečná.
Skořice v 1. trimestru? Ano, nebo ne?
V prvních týdnech těhotenství se tělo snaží vyrovnat s obrovskou změnou a může na některé potraviny reagovat citlivěji. Skořici se v 1. trimestru nemusíte zcela vyhýbat, ale podobně, jako během celého těhotenství by se to s ní nemělo přehánět. Skořice sice příjemně prohřeje celé tělo, zároveň však může přispět i k prokrvení dělohy. Mnoho babských rad naopak doporučuje skořici na vyvolání porodu. Pokud se tedy blíží váš velký den, směle do toho! Vyzkoušet můžete například odvar z hřebíčku a skořice nebo ještě lépe skořicový čaj. Výbornými pomocníky mohou být taktéž esenciální oleje se skořicí či skořicové vonné tyčinky.
A mimochodem, když už jsme u těch babský rad, které jsou mnohdy skutečnými poklady, prozradíme vám ještě jednu – podle ní může posloužit skořice na vyvolání menstruace. Díky vědeckým studiím dokonce víme, že skořice má zřejmě potenciál snižovat také nepříjemné příznaky menstruace, jako je silné krvácení, bolesti břicha nebo nevolnosti. (10)
Skořice při kojení
Jde skořice a kojení dohromady? Během kojení by se žena měla vyhýbat především bylinkám a koření, které mohou snižovat tvorbu mateřského mléka nebo výrazně ovlivňovat jeho chuť. Bylinky a koření vhodné při kojení jsou například anýz, kmín nebo mateřídouška. Kojící maminky by se naopak měly vyhnout mátě nebo šalvěji. Výzkumy, které by se zabývaly účinky skořice v těhotenství a kojení stále chybí a její škodlivost zatím nebyla prokázána. Při její nadměrné konzumaci se však mohou dostavit nežádoucí účinky v podobě alergií, nevolností či bolestí břicha. Víte jaké jsou další nežádoucí účinky skořice? Čtěte dál!
Tip: Jestliže si nejste jistá, které bylinky jsou vhodné při kojení, vyzkoušejte čaj na podporu laktace od značky Vlčí mák, který je věnovaný všem kojícím maminkám a jejich malým raráškům.
Dávkování a nežádoucí účinky skořice
Jistě vás zajímá jak je to s dávkováním skořice. U čínské skořice se doporučuje užívat maximálně půl polévkové lžíce denně, což jsou v přepočtu zhruba 2 g. Jak jsme již zmínili, během těhotenství, kojení a pro děti je díky nižšímu obsahu kumarinu vhodnější cejlonská skořice. Dávkování je zde oproti čínské verzi podstatně benevolentnější a denní dávka pravé skořice by neměla překročit 5 g. Experti po celém světě se však jednoznačně shodují na tom, že při běžném používání skořice v kuchyni předávkování nehrozí, naopak se mnohokrát potvrdilo, že může přispět spíše ke zlepšení zdravotního stavu. (11) Ale stejně jako u jakéhokoliv jiného koření či bylinek platí i zde zlaté pravidlo všeho s mírou, a pokud máte jakékoliv pochybnosti, vždy se poraďte se svým lékařem.
Jaké může mít skořice nežádoucí účinky? Podobně jako u jiných potravin může i u skořice nastat například alergická reakce. Nejčastěji se projevuje pálením v ústech, otoky a svěděním. Objevují se také informace, že skořice může v souvislosti s kumarinem přispět ke vzniku rakoviny ledvin a jater, ale takové tvrzení se zatím nepodařilo nijak potvrdit. Na pozoru by se měli mít také lidé, kteří užívají inzulín. Jak už víte, skořice může přispět ke snížení hladiny cukru v krvi a připisují se jí dokonce účinky podobné právě inzulínu, což může vést až k hypoglykemii. (12) (13) (14)
Na co je ještě dobrá skořice? Svědčí zahradě i pokojovkám!
Pokud jste si mysleli, že se skořice omezuje pouze na kuchyni a naše zdraví, jste na omylu, protože tím to rozhodně nekončí! Můžete ji použít i při péči o svou zahradu nebo pokojové rostliny – své uplatnění najde při pěstování zeleniny i hubení škůdců. Nebo vás trápí plíseň v květináči? Skořice s ní zatočí! V případě pokojových rostlin postačí, když si vyrobíte postřik ze skořice. Je to naprosto jednoduché! Rozmíchejte čtyři lžíce skořice v jednom litru vody, nechejte přes noc odstát a směs přelijte do rozprašovače – květiny pokropte několikrát do týdne. A jak může být skořice užitečná na vaší zahradě?
Skořice na mšice
Mšice dokáží na zahradě napáchat doslova pohromu a jsou zlým snem snad každého zahrádkáře. Jak se jich zbavit? Připravte si opět postřik ze skořice. Poměry surovin se tentokrát mírně liší. Postačí vám jen dvě lžíce skořice a dva litry vody. Po zhruba 24 hodinách můžete směle vyrazit do boje.
Skořice na mravence
Za spoustou problémů na zahradě stojí i mravenci. Tentokrát si vystačíte pouze se sáčkem mleté skořice. Nasypejte ji kolem mravenčích stezek nebo svých rostlin a… To je vše! Mravenci aroma skořice nesnáší a vy jste získali jednoduché a účinné řešení, jak se jich na hodně dlouhou dobu zbavit.
Výluh z hřebíčku a skořice na česnek
Postrachem každého zahrádkáře je kromě škůdců také plíseň. Ta se často objevuje například u česneku, a proto je dobré jej mořit. Moření chrání česnek nejen před nevítanými hosty v podobě háďátek, ale také před plísněmi. Jak na to? Připravte si postřik z hřebíčku a skořice! Recept je stejně jako ty předchozí naprosto jednoduchý. Stačí svařit oba druhy koření v poměru 1:1 a hnědý voňavý roztok je na světě!
Dočetli jste až sem? Gratulujeme! Dozvěděli jste se, jaké má skořice účinky na zdraví, kde roste, zda je vhodná v těhotenství a během kojení a dost možná jste se dokonce stali i experty na udržitelné zahradničení bez chemie. Ať už vyzkoušíte skořici v kuchyni, kosmetice nebo na zahradě, věříme, že rozhodně neuděláte chybu.
Tak co myslíte, je skořice zdravá? Používáte ji při vaření, pro zdraví nebo obojí? Své postřehy nám můžete napsat třeba na náš Facebook nebo Instagram. Potřebujete-li poradit s výběrem koření či jiných produktů, rádi vám pomůžeme na produkty@day-spa.cz.
Tento text nepředstavuje lékařská doporučení. Vzhledem k nařízení Evropské unie má tento text podstatu pouze informativní s odkazem mj. na provedené vědecké studie, které se zabývají možným účinkem jednotlivých rostlin. Jiné informace je možné si dočíst v odborné ájurvédské literatuře. Při projevech nemoci přípravek v žádném případě nemůže nahradit lékařskou péči.