K čištění zubů a osvěžení dechu jej využívali již staří Egypťané. Jako žvýkačku jej žvýkali staří Řekové a do svých sladkých dezertů jej dodnes s oblinou přidávají všichni seveřané! Ano, to je kardamom.
Název koření pochází z řečtiny, kde se mu přezdívalo „kardamomon“. Toto voňavé koření se získává ze semen kardamomu pravého, jehož původní domovinou je Indie. Dnes tuto rostlinu ale najdeme i v jiných státech, které mají tropické deštné pralesy.
Účinné a voňavé koření
Kardamovník (Elettaria cardamomum) obsahuje řadu zdraví prospěšných látek – éterické oleje, vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, železo a mnohé další. Není divu, že tradiční čínská medicína používá kardamom při zažívacích potížích jako je bolest žaludku, zácpa či průjem! Toto pronikavě vonící koření má také schopnost zabíjet škodlivé bakterie, které můžou za vznik žaludečních vředů.
To však není všechno, kardamom také:
- podporuje funkci mozku a paměti a pomáhá i na zklidnění nervů
- pročišťuje a podporuje funkci ledvin
- podporuje imunitní systém
- výborně poslouží jako kloktadlo při bolestech v krku a při nachlazení
- pomáhá při nevolnostech – stačí rozkousat celé jedno zrníčko a sníst
- podporuje trávení a slouží všem, kteří se snaží upravit svou váhu
Kardamom by ale ve velkém množství neměli užívat lidé s žaludečními vředy a nemocemi žlučníku. I během těhotenství raději konzultuje jeho konzumaci s lékařem.
Magická moc kardamomu
V arabských zemích se traduje, že žena, která podá muži kávu se špetkou kardamomu, jej navěky okouzlí. Můžete to lehce vyzkoušet, stačí do mleté kávy přidat pár zrníček najemno pomletého koření. Vůně a chuť kávy dostanou úplně jiný rozměr.
Z kardamomu si můžete připravit také jednoduchý nálev, který můžete popíjet 3x denně (nejlépe před jídlem). Stačí zalít jednu lžičku pomletého koření 250 ml vroucí vodou a nechat louhovat asi 15 minut. Nápoj můžete pít horký nebo vychlazený, účinek bude vždy stejný.
S kardamomem v kuchyni
Kardamom se používá zejména jako koření do slaných i sladkých jídel nebo nápojů. V Asii, odkud koření pochází, jej najdete např. v nepálské i v indické masale, rýži basmati nebo v thajském kari. A nechybí ani v tradičních sladkostech, čajích a kávě!
Díky koloniální politice se kardamom dostal také do Evropy, kde se stal nedílnou součástí kuchyně severských zemí, a to zejména při pečení sladkých pokrmů. Pulla, sladký finský chléb, nebo švédský bochánek kardemummabullar se bez kardamomu neobejdou.
Tip: Přidejte do 0,5 litru černého čaje čajovou lžíci pomletého kardamomu. Vůně i chuť kardamomu zklidní mysl a přenese vás do exotických dálek. Nebo můžete vyzkoušet už hotové čajové směsi s kardamomem, jako např. After dinner, Harmonizační čaj nebo vyváženou chuť kořeněného nápoje Chai masala.
Chcete i vy objevit příznivé účinky kardamomu? Navštivte náš e-shop a vybírejte. Pokud budete mít jakýkoliv dotaz, rádi vám poradíme s výběrem produktu na produkty@day-spa.cz.