Odkud se vzalo toto oblíbené koření, proč má štiplavou chuť a s jakými neduhy si dokáže poradit? Přečtěte si v článku!
Z Asie přes moře až k nám
Zázvor v podobě prášku pro své výrazné aroma jistě nechybí ani ve vaší spíži mezi sbírkou koření – jakpak by ne, když v českých kuchyních zdomácněl už někdy ve 13. století. Odkud zázvor lékařský (Zingiber officinale) původně pochází, se dodnes přesně neví, pravděpodobně má však své kořeny v Číně a Indii, kde se pro své blahodárné účinky rozpoznané ájurvédou i čínskou medicínou používá už více než 3000 let. Odtud ho do Evropy přivezli zřejmě féničtí mořeplavci, kdy se s oblibou rozšířil po celém kontinentu pro svou jedinečnou chuť, která příjemně osvěžovala pokrmy z ryb a mořských plodů a odlehčovala jídla z tučného vepřového nebo kachního masa. Své místo si získal také ve sladké kuchyni – jistě se mnohým z vás hned vybaví vůně vánočních perníčků nebo staročeského cukroví s výmluvným názvem zázvorky.
Dnes je zázvor součástí mnoha pokrmů a nápojů napříč světem, zvlášť populární jsou zázvorové limonády, kandovaný zázvor, zázvorový čaj nebo gari, což je nakládaný růžový zázvor podávaný k sushi.
Poklad ukrytý pod zemí
Jak jsme si už řekli, zázvor (v gudžarátštině pod názvem shunthi) pochází z Asie, daří se mu v subtropickém až tropickém podnebí a pěstuje se v mnoha zemích včetně Indie, Číny, Nepálu, Thajska, Indonésie, ale i v některých oblastech Afriky, na Jamajce, v Mexiku nebo na Havaji. Až 80 % světové produkce však pochází z Indie.
Zajímavost: Mnoho z těchto civilizací považovalo zázvor za posvátnou bylinu, darovanou lidstvu vyšší mocí.
Vytrvalá rostlina zázvoru může dosáhnout výšky až 90 cm, její listy jsou úzké a kopinaté, kvete spíše vzácně. Zázvor, jak ho známe, se získává z oddenku rostliny – ten je aromatický, tlustě laločnatý a světle nažloutlý. To nejlepší ze zázvoru se tak ukrývá až pod zemí.
Výrazná chuť i účinky
Co je pro zázvor typické, je jeho chuť, která by se dala popsat jako štiplavá, kořeněná a zároveň sladká. Ve větším množství nám může zázvor připadat až jako ostrý, což je způsobeno gingerolem, látkou, který je svým chemickým složením podobná kapsaicinu – s tím měl tu čest každý, kdo někdy okusil chilli papričky.
Chuť a všechna tato vřelost znamená, že pro Vátu a Kaphu je zázvor jako vítané pookřání u žhnoucího krbu – zmírňuje totiž chlad, se kterým se obě tyto dóši potýkají.
Tip: Čerstvý zázvor je skvělý pro zklidnění přebytečné Váty, kdy se navíc nemusíme tolik obávat, že zhorší Pittu tolik jako jeho suchá varianta. Zázvor v prášku je už z podstaty věci sušší a také pálivější, bude tedy přínosnější k vyrovnání Kaphy. Tento tip můžete použít jako obecné pravidlo, když se budete rozhodovat, zda budete pracovat s čerstvým, nebo sušeným zázvorem.
Tento neopomenutelný hřejivý účinek nám tak pomáhá pochopit, jak zázvor zlepšuje krevní oběh, rozšiřuje cévy a podporuje pocení. Když totiž pociťujete chlad, všechno – včetně průtoku krve v žilách – je omezeno ve snaze uchovat si co nejvíce tepla. Jakmile se zahřejete, cévy se zase rozšiřují a vaše krev může opět pohodlně proudit celým tělem.
Vřelé objetí zázvoru tak oceníte zejména v období, kdy se vlivem studeného a větrného počasí dostávají ke slovu nejrůznější virózy a nachlazení, které dokážou pořádně potrápit. A není to jen žádoucí zahřátí, co nám zázvor dokáže poskytnout. Je dokázáno, že zázvor má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti – konzumace výluhu z čerstvého zázvoru tak může pomoci uklidnit podrážděné hrdlo a dýchací cesty způsobené kašlem. Zázvor je dokonce (třeba spolu s česnekem či kurkumou) považován za přírodní antibiotikum, kdy úspěšně bojuje proti infekcím horních cest dýchacích, harmonizuje činnost trávicí soustavy a ničí choroboplodné zárodky.
Zázvor potlačuje oxidační stres, který je důsledkem nadměrného množství volných radikálů v těle, antioxidanty obsažené v zázvoru tak mohou pomoci vašemu tělu bojovat s dalšími neduhy, mezi které patří např:
- vysoký krevní tlak
- nemoci kardiovaskulární soustavy
- plicní choroby
- nevolnosti (také během těhotenství)
- žaludeční a zažívací problémy
- bolesti při menstruaci
- vysoká hladina LDL cholesterolu
- artróza
Jestliže je na vás chuť čerstvého zázvoru příliš silná, přesto chcete využít jeho blahodárné účinky, neváhejte zázvor v mnoha podobách koupit na našem e-shopu, kde na vás čekají vynikající čaje se zázvorem, doplněk stravy Trikatu na podporu trávení, orientální kořenící směs Chunky Chut Masala nebo samostatný mletý zázvor.
S výběrem vám rádi poradíme také na produkty@day-spa.cz.