Někdo jeho štiplavou chuť nemusí, jiný ho naprosto miluje a strouhá si ho do každého horkého nápoje. Řeč je o zázvoru, který se používá při pečení cukroví, na přípravu posilujícího čaje i sirupu. Zázvor sice pochází z Asie, ale dnes ho znají prakticky ve všech zemích světa.
Zázvor jako král bylin
Ačkoliv zázvor pochází původně z Indie a Číny, říká se, že se o jeho rozšíření do celého světa zasloužili Australané. Zázvor je oddenek rostliny zvané zázvor lékařský (Zingiber officinale), který má charakteristickou štiplavou chuť a výraznou vůni. Obsahuje totiž aromatické silice a také gingerol, což je látka dodávající mu na ostrosti. Blízkým příbuzným zázvoru je kurkuma, jejíž oddenky vypadají hodně podobně.
O jedinečných vlastnostech zázvoru se ve východní medicíně hovoří již po staletí, protože jako prohřívací potravina stimuluje agni (trávicí oheň). Zázvor používali i staří Římané a Řekové. Hrál také významnou roli ve středověké evropské kuchyni, poté jeho obliba klesla. V současné době se ale zázvor vrací zpět do módy, za což vděčí nejen své unikátní chuti. Zázvor totiž dokáže:
- Podpořit trávení
- Zmírňovat nevolnost
- Posílit imunitu
- Tlumit bolest
- Povzbudit oběhový systém
- Zrychlit metabolismus
Se zázvorem se dnes už v přírodě prakticky nesetkáte. Dá se pěstovat i v našich evropských podmínkách, jen je potřeba zajistit mu optimální podmínky – hodně vláhy, tepla a slunečních paprsků.
Zázvor v zimním období
Asi nejčastěji bývá zázvor zmiňován v souvislosti s nachlazením, chřipkou, virovými onemocněními obecně a rýmou. Moderní průzkumy ukazují, že zázvor má silné antiseptické, antibakteriální a antivirové účinky. Proto se doporučuje konzumovat ho v období zimních plískanic, kdy jsou lidé nejvíce náchylní k nachlazení.
Zázvorový čaj
Pokud cítíte, že se o vás něco pokouší, neváhejte si připravit čaj ze zázvoru. Potřebujete k tomu akorát kousek čerstvého zázvoru, který nakrájíte na kostičky nebo nastrouháte, a horkou vodu. Zázvor nechte několik minut louhovat a poté odvar sceďte. Do zchladlého nápoje je vhodné přidat ještě trochu medu a citronovou šťávu. Pokud si potrpíte na kořeněné chutě, můžete zkusit přidat do zázvorového čaje trochu skořice.
Zajímavost: Jak často pít zázvorový čaj? Obecně se nedoporučuje konzumovat denně více než 4 gramy čerstvého zázvoru. Zázvor navíc není vhodný úplně pro každého. Vyhnout by se mu měli lidé se žaludečními vředy, těhotné ženy a malé děti.
Zázvorový sirup
Kromě zázvorového čaje je výborným pomocníkem proti nachlazení zázvorový sirup. Ten se dá koupit i v obchodě, ale určitě je lepší připravit si ho doma z čerstvého zázvoru. K přípravě tohoto jedinečného životabudiče vám stačí kus zázvoru (cca 3 centimetry dlouhý), 150 ml vody a trocha citronové šťávy. Vše důkladně rozmixujte a dochuťte medem. Sirup můžete mlsat po lžičkách, nebo ho přidat do čaje či teplé vody.
Zázvorky
Odkazem na popularitu zázvoru v dávných dobách jsou zázvorky. Toto tradiční staročeské vánoční cukroví se má péct jako vůbec první cukroví před Vánoci, neboť potřebuje dostatek času ke změknutí (neobsahuje totiž žádný tuk). Zázvorky se mohou připravovat jak z mletého, tak i z čerstvého zázvoru, který jim dodá pikantní šmak.
Už jste přišli zázvoru na chuť, nebo je na vás až příliš štiplavý? Pokud potřebujete poradit s výběrem koření či jiných produktů, rádi vám pomůžeme na produkty@day-spa.cz.