Pojďte se s námi vydat na výpravu za zeleným čajem. Vezmeme to přes Čínu i Japonsko a na chvíli se zastavíme na čaj o páté v Anglii. Povíme si, proč pít zelený čaj a jaké jsou jeho pozitivní, ale i negativní účinky na naše zdraví. Jedno vám ale řekneme hned. Ty pozitivní rozhodně převažují. Jdeme na to!
Tři tváře čajovníku a trocha historie k tomu
Dnes je čaj hned po vodě nejrozšířenějším nápojem na světě. Dříve bylo jeho pití výsadou nejbohatších, ale naštěstí pro nás se postupně začal dovážet do celého světa a stal se součástí každodenního života. Pro někoho je čaj symbolem zastavení se v rušném koloběhu, je společníkem při osamělých i velkolepých setkání, uzavřelo se nad ním mnoho smluv a dohod a bez nadsázky můžeme říci, že ovlivnil spoustu životů, a dokonce i historii celé řady zemí.
Zelený čaj, černý čaj nebo bílý čaj? Tyto zdánlivě odlišné nápoje mají jedno společné – rostlinu, která dělá čaj čajem. Její název je čajovník čínský nebo také Camellia Sinensis a své kořeny má v Asii. Dorůstá do výšky až 8 metrů a když vykvete, je to doslova pastva pro oči v odstínech bílé, růžové přes červenou až po žlutou. K výrobě čaje se používají sušené lístky čajovníku, které se většinou sbírají ručně a následně zpracovávají. Zelený čaj, narozdíl od černého, neprochází fermentací. Po sběru a zvadnutí se čajové lístky zahřívají, takže nedochází k jejich oxidaci. V Číně se lístky zahřívají na velkých pánvích, v Japonsku většinou pomocí horké páry. Díky tomu získá zelený čaj svou typickou zelenou barvu a svěží chuť i vůni.
Příběh čajových lístků
Kdy se vlastně zelený čaj začal pít? Museli bychom se vrátit téměř o 5 000 let nazpátek. Jeho kolébkou je Čína a dávná legenda praví, že za objevení tohoto lahodného nápoje vděčíme čínskému císaři Šen-nungovi. Při ohřívání vody mu údajně vítr zavál do kotlíku lístky čajovníku. Jakmile voňavý nápoj ochutnal, zaplavila ho vlna energie a únava byla ta tam. Díky archeologům však víme jistě, že byl zelený čaj součástí tradiční čínské i indické medicíny. Používal se například k zastavení krvácení, hojení ran, snižování horečky, krevního cukru nebo při potížích s trávením či k zahnání únavy.
Pod čajovou pokličkou aneb co obsahuje zelený čaj
Zelený čaj před námi pili už naši předci a velmi dobře věděli proč. Sice ještě nedokázali pojmenovat látky, díky kterým má tento nápoj spoustu blahodárných účinků, ale my dnes zásluhou mnoha vědeckých studií a laboratorních rozborů víme, že v něm najdeme především:
- Katechiny, které jsou velmi silnými antioxidanty. Pomáhají bojovat proti volným radikálům a chrání tak naše buňky před poškozením. Nejsilnějším katechinem je v zeleném čaji tzv. epigalokatechin galát neboli EGCG.
- Kofein, v zeleném čaji je známý spíše jako tein. Má stimulační a povzbuzující účinky a může zlepšit koncentraci.
- Aminokyselina L-theanin navozuje pocity uvolnění a relaxace bez náznaků ospalosti. Může pomoci ke snížení stresu a úzkostí.
- Vitamíny a minerály jsou v zeleném čaji zastoupeny především vitamínem C, B2, B3, B6 a kyselinou listovou. Obsahuje také minerály, jako je hořčík, vápník, draslík, fluorid, zinek a železo.
- Polysacharidy pomáhají posílit imunitní systém a mohou mít protizánětlivé účinky.
- Flavonoidy jsou další sloučeniny, které mají antioxidační vlastnosti a stejně jako katechiny, pomáhají chránit tělo před oxidativním stresem.
Zelený čaj a jeho možné účinky na zdraví
Zelený čaj je známý jako silný přírodní antioxidant. Co to vlastně znamená? Antioxidanty naše tělo zbavují volných radikálů ještě dříve, než v nich napáchají neplechu. Volné radikály přispívají především k předčasnému stárnutí a oslabení imunitního a nervového systému. Vzhledem k tomu, že jsou prakticky všude kolem nás, vyhneme se jim těžko. Dobrá zpráva však je, že je můžeme poměrně snadno eliminovat právě prostřednictvím antioxidantů a že je jimi zelený čaj doslova nabitý, už ani nemusíme dále rozebírat. (1)
Podle výsledků mnoha studií je zelený čaj zdraví velmi prospěšný. Může snížit riziko zlomenin i osteoporózy a přispět k normálnímu stavu kostí. (2) (3) Je také báječnou metodou, jak zabránit vzniku zubního kazu a posílit sklovinu. Zelený čaj obsahuje totiž fluorid, který má mimo jiné i antibakteriální účinky. (4) Vědci se zaměřovali také na zelený čaj a vysoký tlak. Výsledky studií potvrdily, že jeho pravidelné pití může pomoci snížit vysoký krevní tlak a tím pádem také riziko srdečních onemocnění. (5) Přemýšlíte, po čem sáhnout během chřipkového období? Zelený čaj je plný stopových prvků a vitamínů a je ideální prevencí proti nachlazení i bakteriím. (6) Kromě toho může posílit celkovou obranyschopnost a imunitní systém. Může také zlepšit prokrvení a krevní oběh, pokud vás tedy trápí pocit těžkých nohou, vyzkoušejte tento zelený zázrak. (7) To je ale jen hrstka jeho možných benefitů. Ty nejdůležitější si projdeme podrobněji.
Zelený čaj a cukrovka
Pití zeleného čaje může pomoci udržet na uzdě cukr a přispět tak k normální hladině glukózy v krvi. Jak spolu zelený čaj a cukrovka souvisí, zkoumala i celá řada vědců a výsledky vás jistě potěší. Ať už máte k cukrovce nějaké predispozice, nebo se s ní již léčíte, zelený čaj může pomoci nejen s inzulinovou rezistencí, ale také lačným cukrem, který je pro mnoho diabetiků nepřítel číslo jedna. (8) Lidé trpící cukrovkou jsou navíc mnohem náchylnější na potíže s cholesterolem a týká se jich i mnohem vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pravidelné pití zeleného čaje může podle studií z roku 2020 výrazně snížit tzv. LDL (low density lipoprotein) lidově řečeno „zlý” cholesterol, který se později usazuje v cévách a je často jednou z příčin infarktu či mrtvice. (9)
Zelený čaj a hubnutí
Snažíte si udržet štíhlou linii nebo zhubnout pár kilo? I tady může být zelený čaj skvělým spojencem. Jak jsme si už řekli, obsahuje látku zvanou ECGC, která společně s kofeinem může pomoci uvolnit tuk do krevního oběhu a přeměnit ho na „palivo”. To se hodí například během sportu – látky obsažené v zeleném čaji mohou pomoci lépe nastartovat metabolismus a tím i spalování tuků. Vědci se doposud zaměřovali spíše na účinky extraktu ze zeleného čaje, teprve nedávno však proběhla studie, která zkoumala čaj jako takový. Zajímá vás verdikt? Shodli se na tom, že zelený čaj může pomoci při hubnutí, a dokonce může vést k nižšímu hromadění tuku v oblasti břicha. (10)
Tip: Vyzkoušejte také zelený jasmínový čaj. Jeho účinky vás možná překvapí. Stejně jako zelený čaj, může i jasmín podpořit vaši cestu za štíhlou postavou.
Zelený čaj a účinky na pleť
Zelený čaj pečuje o tělo nejen zevnitř, ale i zvenku a přispívá k normálnímu stavu pokožky. Bez nadsázky o něm můžeme říci, že je živou vodou pro pleť a často je proto součástí pleťových krémů, mýdel i obličejových masek. Zásluhu na tom mají především antioxidanty a katechiny, které pleť detoxikují, hydratují a čistí. Díky protizánětlivým a antibakteriálním vlastnostem se zelený čaj používá často v boji proti akné, ekzémům a vyrážkám. To ale není všechno! Tyto zázračné lístky mohou pomoci obnovovat kožní buňky a jsou skvělým způsobem, jak zpomalit proces předčasného stárnutí pleti. (11) (12)
I účinky zeleného čaje na pleť byly tématem celé řady studií, které potvrdily, že čaj, kosmetika i extrakt ze zeleného čaje mají obrovský potenciál. Ať už tedy sáhnete po pleťovém krému nebo si čaj vychutnáte v oblíbeném hrníčku, pokožka se vám za to odvděčí. (13) (14) To je spoustu výhod na jednu malou rostlinku, co myslíte?
Tip: Dopřejte si malý domácí rituál krásy a vyrobte si vlastní masku ze zeleného čaje, která vám pomůže rozjasnit obličej. Je to snadné! Rozstřihněte jeden sáček zeleného čaje a najemno jej nadrťte. Poté přidejte lžíci medu, vše zamíchejte a naneste na obličej. Nechejte zhruba 10 minut působit a opláchněte vlažnou vodou.
Zelený čaj může zvýšit koncentraci a zlepšit paměť
Jak je to možné? Obsahuje totiž kofein a L-theanin. Společně fungují na lidské tělo jako jeden celek a zároveň se výborně doplňují. Mohou pomoci zvýšit produkci dopaminu, který pozitivně ovlivňuje amygdalu, tedy tu část mozku, kde sídlí emoční centrum. Je to moc složité? Zjednodušíme – L-theanin do mozku posílá pocity radosti, pomáhá navozovat stav relaxace, ale zároveň vás díky kofeinu nedožene ospalost. Naopak, společně s dopaminem roste také naše soustředěnost, a dokonce i duševní i fyzické schopnosti. (15)
Kognitivní a duševní zdraví je nesmírně důležité nejen při práci nebo během studia, ovlivňuje dokonce naše emoce i to, jak přemýšlíme nebo kolik si toho pamatujeme. Podle jedné studie, která vyšla v časopise Psychopharmacology má zelený čaj pozitivní vliv na kognitivní funkce mozku – především na pracovní paměť. Vědci také zjistili, že extrakt ze zeleného čaje nebo jeho hlavní složky mohou mít zásadní vliv na paměť i celkovou pozornost. (16)
Zelený čaj a spánek
Že je zelený čaj takový malý „nakopávač”, už víte. Měli jste ale tušení, že je zároveň báječný k relaxaci a uvolnění? L-theanin může pomoci zmírnit stres, úzkost a navodit pocit klidu. To potvrzují i nejrůznější studie. Při jedné z nich vědci prokázali, že L-theanin může vést ke zmírnění úzkostí a zlepšení kvality spánku. Výzkumný vzorek představovala skupina lidí rozdělených na dvě poloviny. Jedna z nich užívala L-theanin a druhá pouze placebo. (17) (18)
Zelený čaj v těhotenství a nežádoucí účinky
Protože obsahuje zelený čaj kofein během těhotenství se jeho pití doporučuje s mírou. Obecně však platí, že všeho moc škodí, i zeleného čaje. Rozhodně se ho ale nemusíte vzdávat – zelený čaj v těhotenství není žádné tabu a dopřát si můžete až dva šálky denně. Nezapomeňte však, že do celkového příjmu kofeinu se započítává také čokoláda, černý čaj, káva nebo třeba cola. (19) A pokud už maminkou jste, můžete si ve stejném množství dopřát zelený čaj i při kojení.
Pojďme se podívat na nežádoucí účinky zeleného čaje. Jeho nadměrné pití může vést k:
- bolestem hlavy,
- nervozitě,
- problémům se spánkem,
- zvracení nebo pálení žáhy,
- zvýšenému srdečnímu tepu.
Nutno však podotknout, že negativní účinky zeleného čaje se vyskytují jen v ojedinělých případech.
Kdy pít zelený čaj a jak často?
Nejlépe přes den, nebo tehdy, když vás čekají nejrůznější aktivity, během sportu či při práci. Můžete si ho dopřát i v průběhu dopoledne, tady ale pozor. Zelený čaj na lačno nikdy nepijte. Důvodem je vysoký obsah katechinů, který by vám mohl podráždit žaludek nebo poškodit játra. To ale neznamená, že si jej nemůžete dát hned po ránu. Můžete, jen se nejprve dobře nasnídejte. A kdy se zelenému čaji raději vyhnout? Nepijte zelený čaj před spaním – kvůli obsahu kofeinu byste naopak nemuseli zamhouřit oko. Zelený čaj na noc proto není ideální volbou, místo něj raději sáhněte po bylinných čajích.
Jak často pít zelený čaj? Názory odborníků se maličko různí, ale obecně se doporučuje pít zelený čaj 2× až 4× denně, maximálně litr, což je v přepočtu zhruba 5 šálků.
Jak připravit zelený čaj?
Patříte k těm, kteří o sobě tvrdí, že neumí uvařit nic, než jen čaj? Tak to na sebe buďte náležitě hrdí, protože správná příprava zeleného čaje může být pěkná dřina. Je potřeba znát správnou teplotu vody a délku louhování zeleného čaje. Pojďte si uvařit jeden šálek s námi, ukážeme vám, jak na to.
Věděli jste, že… zelený čaj se báječně hodí k vaření i pečení? Připravte si doma Matcha dort, jsme si jistí, že s ním zabodujete! Matcha čaj se také báječně hodí na výrobu limonád, cappuccina nebo k přípravě kaší, pudinků a jiných dobrot. A ta barva? Radost pohledět!
Důležitá je správná teplota vody
Nejprve si povíme, jak je na tom zelený čaj a teplota vody. Ta by se měla pohybovat okolo 60 až 80 °C. Přesto vodu vždy nechejte projít varem, ale jen krátce, abyste nepřišli o látky, které se ve vodě přirozeně vyskytují. Jakmile voda vychladne na požadovanou teplotu, můžete čaj zalít.
Dejte si pozor na přelouhování
Jak dlouho louhovat zelený čaj? Bohatě stačí 1 až 3 minuty. Pokud zelený čaj přelouhujete, zhořkne a ochudíte se tak o chuťový zážitek. Naopak, při kratší době louhování přijdete o důležité účinné látky, které se z něj nestihnou uvolnit.
Citron, med nebo mléko aneb pár důležitých pravidel na závěr
Citronová šťáva může zastavit celý proces louhování, počkejte s ním proto až do chvíle, kdy bude čaj hotový. Zelený čaj s mlékem tvoří dokonalé spojení a příjemný chuťový zážitek. Mléko ovšem nikdy nekombinujte s citronem. Nejde tady ani tak o čajový bonton, jako spíš o chemii – kyselá citronová šťáva by mléko srazila. A jak je to s medem? Ten přidávejte až v momentě, kdy čaj trochu zchladne. Nepřipravíte se totiž o prospěšné látky a vitamíny, kterých je v něm hromada.
Tip: Zelený čaj můžete do čajových šálků rozlévat z designové keramické čajové konvice, která nejen skvěle vypadá, ale také udrží váš oblíbený čaj dlouho teplý.
Pijete pravidelně zelený čaj i vy, nebo dáváte přednost raději kávě? Jestliže potřebujete poradit s výběrem čajů, přírodní kosmetiky či jiných produktů, napište nám na produkty@day-spa.cz. A pokud milujete bylinky i čaje stejně jako my a sem tam si rádi uvaříte něco kořeněného? Pak nás sledujte na Facebooku nebo Instagramu, kde jsme pro vás připravili spoustu inspirace.
Tento text nepředstavuje lékařská doporučení. Vzhledem k nařízení Evropské unie má tento text podstatu pouze informativní s odkazem mj. na provedené vědecké studie, které se zabývají možným účinkem jednotlivých rostlin. Jiné informace je možné si dočíst v odborné ájurvédské literatuře. Při projevech nemoci přípravek v žádném případě nemůže nahradit lékařskou péči.