Černá himalájská sůl
Černá himálajská sůl je oblíbená především v Indii, kde se jí říká také Kala Namak. Je typická svou velmi silnou vůní a chutí, která připomíná vejce. Pokud byste vyrazili na indickou tržnici, himálajskou černou sůl byste tam sehnali jak hrubou tak i mletou.
#ShowMore#
Nebojte se, nemusíte pro ni jet až do Indie, máme ji v našem e-shopu v jemné variantě i do mlýnku a seženete ji u nás pod naší privátní značkou Healing Nature! Černá himálajská sůl v této kategorii pochází ze sopečných oblastí Pákistánu a nenajdete v ní ani špetku chemie.
Černá himálajská sůl v kuchyni
Himálajská černá sůl má velmi netradiční chuť i vůni, která okamžitě ovládne každý pokrm. Výborně se hodí například jako ochucovadlo do omáček, polévek nebo chutney (čatní). Himálajská sůl černá se stala také velmi oblíbenou součástí veganských receptů. V pomazánkách báječně nahradí chuť vajíček a připravit si s ní můžete dokonce také falešnou vaječinu z květáku, do které se výborně hodí i kurkuma.
Zajímá vás, co vlastně stojí za typickou chutí černé himálajské soli? Obsahuje totiž sírany, sulfidy, železo a hořčík. Kromě toho v ní najdeme také spoustu dalších minerálů, které jsou důležité pro celou řadu metabolických procesů v těle. Z těch obsahuje černá himálajská sůl například vápník, draslík, zinek, mangan, stopové množství jódu.
Černá himálajská sůl vs. bílá klasika
Kromě toho, že černá himálajská sůl oproti klasické kuchyňské soli, kterou známe se supermarketů, jinak chutná, nepodléhá ani průmyslovému zpracování. Jedná se o čistou přírodní sůl, která se ručně těží v podhůří Himálají. V běžné soli se kromě jiné chemie vyskytují také často různé protispékavé a protihrudkující látky, a dokonce bývá i uměle bělená. Během tohoto procesu v ní dochází ke ztrátě důležitých živin, které si černá himálajská sůl zachovává v plné míře. Kromě toho pochází z miliony let starého moře, které nebylo znečišťováno odpady a mikroplasty tak, jako je tomu dnes.
Himálajská černá sůl v ájurvédě
Himálajská černá sůl je oblíbená také v ájurvédské kuchyni. Podle ájurvédy má slaná chuť pozitivní vliv na trávení, pomáhá proti nechutenství, a dokonce údajně přispívá k rozpouštění hlenů. Při správné kombinaci potravin můžete sůl s klidem zařadit i do svého jídelníčku během detoxikace. Podporuje prý vylučování toxinů z organismu a navíc pomáhá se vstřebáváním cenných živin do těla.
Ačkoliv má himálajská černá sůl nižší obsah sodíku a je vhodná i pro ty, kteří chtějí solení omezit, nemělo by se to s ní přehánět. Podle ájurvédské medicíny může přílišná konzumace slaných pokrmů způsobit pocit únavy, vyčerpání, nervozity nebo předčasné stárnutí.