Hořčičné semínko
Hořčičné semínko patří mezi aromatické koření s obzvláště dlouhou kulinářskou historií a rozhodně vás zaujme také svým všestranným využitím v kuchyni. Tak schválně, věděli jste že semínka hořčice můžete nechat naklíčit a poté si je vychutnat společně s pečivem? Nejčastěji však slouží k dochucení masa, ryb, nakládání zeleniny i uzenin.
Pokud si lámete hlavu s tím, kde hořčičné semínko koupit, tak už nemusíte – najdete ho přímo v této kategorii. Další možností, kde koupit hořčičné semínko jsou klasické supermarkety, ve kterých však jeho původ nemusí být hned jasný.
#ShowMore#
Vyzkoušet můžete jak žluté hořčičné semínko, které je chuťově jemnější, tak i černé s výraznějším aroma. Sáhnout můžete například po značce Swagat nebo rovnou ochutnejte hořčičné semínko v BIO kvalitě od naší brněnské značky Healing Nature. Necháváme si ho dovážet přímo z Indie, kde dostalo příležitost růst vlastním tempem, daleko od pesticidů a jiné chemie. Navíc jsme ho zabalili do praktických uzavíratelných sáčků s průhledným otvorem. Na první dobrou poznáte, které koření držíte v ruce, jen tak se vám nerozsype po kuchyni a navíc si déle zachová své autentické aroma.
Hořčice – semínko, které klame vzhledem
Ačkoliv je hořčičné semínko malé, jeho obrovský potenciál objevili poprvé už i lidé ve starověkém Egyptě. Potom se pěstování hořčice pomalu přesunulo i do Řecka, kde se hořčičné semínko využívalo nejen v gastronomii, ale také na nejrůznější zdravotní neduhy. Netrvalo to však dlouho a brzy Řeky napodobili také Římané, kteří semeno hořčice používali téměř na vše – od psychických potíží, přes hadí uštknutí až po léčbu moru. Přesto se první kola mlýnů na hořčičné semínko začaly otáčet až v 19. století ve Velké Británii. Jakmile doputovalo i ke břehům Ameriky, kde se proměnilo mimo jiné také v omáčku do hotdogů, okamžitě dobylo srdce celého světa a používá se dodnes nejen jako koření.
Hořčičné semínko v kuchyni
Semena hořčice se hojně používají například k nakládání zeleniny, okurek, sýrů, hub nebo utopenců. Výborně ladí také k nejrůznějším druhům masa, přidávájí se pod ryby, do pomazánek či dipů a často tvoří také základ pro indické koření, jako je například kari. Hořčičné semínko mleté můžete také přidat do polévek, omáček nebo chutney (čatní), kde se jeho chuť naplno rozvine. Když už jsme u toho, máme pro vás malý tip – abyste využili naplno potenciál hořčice, semeno nejprve lehce osmahněte na suché pánvi, ale použít můžete také ghí, čímž semínka získají jemný oříškový nádech.
Semena hořčice a jejich účinky
Kromě toho, že hořčičné semínko dodá vašim pokrmům šmrnc, má také celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Její zahřívací účinky podporují prokrvení trávicího traktu a tím i samotné trávení. Zlepšuje tak stravitelnost těžších jídel, jako je například maso a zároveň jim dodává vitamíny A, B, C, E a K. Obsahuje také minerální látky, jako je například železo, vápník, draslík nebo hořčík. Hořčičné semínko neuniklo ani ájurvédě, ta jej doporučuje také ke zvýšení metabolismu a k podpoře hubnutí. Lidé s konstitucí Pitta by to s ním však neměli přehánět, Vátu a Kaphu naopak zklidňuje.