Hrubá (hrubozrnná) sůl do mlýnku
Hrubozrnná sůl je ideální do mlýnků na koření a použít ji můžete například k marinování a nakládání masa nebo konzervaci, ale báječně se hodí také k dozdobení pečiva, jako jsou rohlíky, pletýnky nebo preclíky. A to nejlepší? Není v ní ani špetka chemie!
#ShowMore#
Sáhněte třeba po té od naší brněnské značky Healing Nature! Hrubozrnná sůl je u nás k dostání jak bílá, tak i růžová, červená nebo dokonce černá, které se v Indii říká Kala Namak. Hrubá sůl Kala Namak je specifická tím, že svou chutí a vůní připomíná vajíčka a je jako stvořená pro dochucování pomazánek či tofu, ale osolit si s ní můžete klidně i chleba s máslem.
Všechny hrubozrnné soli z naší nabídky pochází přímo ze solných dolů v Pákistánu a většina z nich disponuje také praktickým zipem, který umožňuje opakovatelné uzavírání.
Hrubozrnná sůl z úpatí Himálaje dodá vašim pokrmům chuť a spoustu minerálů
Hrubá sůl, kterou u nás najdete pochází z úpatí Himálaje, se těží ručně a neobsahuje žádné protispékavé látky, pohlcovače vlhkosti ani aditiva, které jsou běžně součástí klasických kuchyňských solí ze supermarketů. Čím je ještě výjimečná? Svým stářím a čistotou! Pochází z několik milionů let starého moře a řadí se proto mezi nejčistší soli. Kromě toho obsahuje důležité minerály, jako je železo, díky kterému má svou typickou barvu a pak také vápník, draslík, sodík, zinek, měď nebo fosfor.
Hrubozrnná sůl je oblíbená také v ájurvédské kuchyni. Podle ájurvédy ovlivňuje slaná chuť trávení a přispívá také k efektivnímu vstřebávání živin. Slané pokrmy si nemusíte odpírat ani během jarní detoxikace, podle ájurvédy vás během ní sůl naopak podrží. Mějte však na paměti, že by se to s ní rozhodně nemělo přehánět. Doporučená denní dávka je z hlediska ájurvédské medicíny zhruba 5 g. Nadbytečná konzumace soli by mohla vyvolat pocity únavy, vyčerpání a nervozitu.
Jak vybrat sůl do mlýnku?
Hrubá sůl do mlýnku by měla být hlavně suchá – jakmile se do ní dostane vlhkost, okamžitě ztvrdne a mlýnek může začít v krajním případě i korodovat. Jaká sůl do mlýnku je tedy ideální? Rozhodně nešlápnete vedle, pokud sáhnete po himálajské hrubé soli, která nevlhne a výborně se hodí jako ochucovadlo do vašich pokrmů. Její obrovskou výhodou je, že se dá použít úplně stejně jako klasická kuchyňská sůl hrubozrnná. Během vaření ji v mlýnku umelete stejným způsobem jako například pepř, kardamom nebo koriandr.
Hrubá sůl do mlýnků i koupele
Na záběr pro vás máme ještě malý tip. Věděli jste, že hrubozrnná sůl nepatří pouze do kuchyně? Můžete si díky ní vytvořit své soukromé lázně, aniž byste museli vystrčit paty z domu. K tomu je vhodná především himálajská hrubozrnná sůl do koupele, ale sehnat můžete i jemnou, která se používá například k výrobě domácích peelingů. Výborně se kombinuje třeba s bylinkami, ale použít můžete také oblíbené přírodní esenciální oleje, které pohladí všechny vaše smysly.