Čaje z Indie
Čaj je dnes v Indii nedílnou součástí každodenního života. Ne vždy tomu tak bylo. Věděli jste, že čajové plantáže v Indii vznikly relativně nedávno? Za tu poměrně ‚‚krátkou” dobu se z Indie stal jeden z největších producentů čaje na světě.
#Showmore#
Jak šel čas – indické čaje z Darjeelingu a oblasti Assam
První čajové plantáže se v Indii sice začaly rozrůstat až kolem roku 1850 v Darjeelingu, ale nenechte se zmást, čajovník v Indii rostl i předtím. Indové ho však konzumovali s česnekem a olejem, podobně jako například zeleninu nebo si z něj připravovali odvar. Čajové plantáže začali v Indii zakládat britští kolonisté a zaměřili se právě na oblast Darjeeling a Assam, kde dnes rostou jedny z nejkvalitnějších čajů na světě. Jaký je mezi nimi rozdíl? Darjeeling má jemnější, muškátovou příchuť, Assam je výraznější, lehce natrpklý a zároveň velmi osvěžující.
Jak se pije čaj v Indii dnes?
Britové v Indii nechali svůj otisk i ve způsobu pití čaje – je zde zvykem popíjet čaj s mlékem a cukrem. Tím ale Indové narozdíl od Britů nešetří a čaj si pořádně osladí. Setkat se tady však můžete také s granulovaným čajem, který se vyrábí drcením čajových lístků. Indičtí pěstitelé dnes však světu nabízí kromě čajů Darjeeling a Assam také zelené a oolongové čaje nebo dokonce Earl Grey, který je oblíbený především v Anglii.
V našem e-shopu najdete všechny zmíněné čaje jak v čisté formě, tak i v různých čajových směsích. Assam je výborný například v kombinaci s mátou, jasmínem i ovocem. Nechybí u nás ani zelené čaje z Indie, které si zamilujete třeba s citronovou trávou nebo jen tak. Vyzkoušet můžete indické od značky Craft House, která se při jejich výrobě obloukem vyhýbá chemii a pesticidům, dbá na ochranu přírody a používá převážně rozložitelné materiály.