Sůl
Je známo, že příliš mnoho soli organismu škodí, ale i z klasické pohádky Boženy Němcové víme, že bez ní to zkrátka nejde. Sůl používáme při vaření téměř denně, a dokonce bychom ji našli i v potravinách, ve kterých bychom to možná vůbec nečekali. Ale nebojte se. Pokud se to se solí nepřehání, může mít naopak celou řadu zdravotních benefitů. A jestliže nevíte, jakou sůl vybrat, poradíme vám!
#ShowMore#
Jestli existuje kvalitní sůl, která se skutečně může rovnat zlatu, pak je to ta himálajská – ta na rozdíl od klasické kuchyňské soli není rafinovaná, nijak chemicky upravovaná a neobsahuje žádná aditiva. Ne nadarmo je tak označována jako „bílé zlato“. A to nejlepší? Himálajské soli najdete přímo v této kategorii! Každá z nich pochází z dolů v Pákistánu a najdete je pod naší brněnskou značkou Healing Nature. Vybrat si můžete jak bílou, tak i růžovou, červenou nebo dokonce černou sůl Kala Namak, která je typická svou vajíčkovou chutí a vůní – opět ve variantě jemné i do mlýnku. Je výborná k dochucení pečené zeleniny, do salátů nebo jen tak na chleba s máslem.
Sůl – druhy a jejich využití v kuchyni
Sůl je možné dělit podle toho z jakého zdroje pochází a to na sůl kamennou a mořskou. Zatímco kamenná sůl se těží v solných dolech, mořská se získává odpařením mořské vody a postupnou krystalizací. Kamenná sůl bývá spíše jemná, kdežto mořská má podobu malých krystalů a často se jí říká také krystalická sůl.
Himálajská sůl pochází z Pákistánu, a přestože je často označována jako kamenná sůl, v mnoha směrech se od ní liší. Čím? Především tím, že vznikala za zcela jiných podmínek, než mořská či kamenná sůl. Odlišuje se však nejen původem, ale také svým stářím a během vaření ji můžete použít jako jakoukoliv jinou kuchyňskou sůl.
Jak vybrat kvalitní sůl?
Kuchyňská sůl neboli jedlá sůl, kterou běžně používáme při vaření je často plná nejrůznější chemie a není žádným tajemstvím, že s ní často příliš nešetříme. Proto je důležité vybrat kvalitní sůl, která by kromě vynikající chuti dodala tělu i potřebné minerály. Ale existuje vůbec zdravá sůl?
Himálajská sůl pochází narozdíl od běžné mořské soli z miliony let starých moří, tedy z dob, kdy moře nebylo znečištěno plasty a odpadem, jako je tomu dnes. Díky tomu, že není průmyslově zpracovávána, zachovává si všechny zdraví prospěšné látky. Obsahuje například obrovské množství minerálů, jako je hořčík, vápník, draslík, zinek nebo železo, díky kterému má svou typickou růžovou barvu.
Tip: Máme pro vás také koupelové soli s voňavými bylinkami nebo čistě přírodní – nezapomeňte si vybrat svou oblíbenou koupelovou sůl ještě dnes.