Kardamom
Kardamom patří stejně jako vanilka nebo šafrán mezi nejdražší koření na světě. Víte proč? Jeho pěstování vyžaduje velmi specifické podmínky a navíc roste pouze na několika místech světa. Kromě toho začíná plodit až po dvou letech a po čtyřech naopak přestane. Kardamom je orientální koření, které se používá k přípravě sladkých i slaných pokrmů a neobejde se bez něj ani celá řada kořenicích směsí, jako je například garam masala. A kde koupit kardamom? To může být často oříšek, ale nebojte se, my ho máme!
#ShowMore#
Vybrat si můžete rovnou v této kategorii, kde najdete zelený kardamom mletý i celý. Vyzkoušet můžete třeba ten od značky Swagat, ale pokud dáváte přednost BIO koření, pak si vás rozhodně získá kardamom od naší brněnské značky Healing Nature. Pochází přímo z Indie a zabalili jsme ho pro vás do uzavíratelných sáčků, díky kterým bude vaše koření vždy čerstvé.
Co je kardamom a jak s ním naložit v kuchyni?
Kardamom, koření s typickou chutí a vůní, má za sebou více než 2000 let dlouhou historii. Ve starověkém Egyptě byl součástí nejrůznějších rituálů a často sloužil také jako náhrada zubní pasty. Jeho silné aroma neuniklo ani Římanům, ti jej pro změnu používali jako esenciální olej do koupele a stal se také hlavní složkou mnoha parfémů.
Malá špetka kardamomu dodá vašim pokrmům mírně nasládlou a jemnou citrusovou chuť. V indické kuchyni se přidává do omáček a polévek a báječně se hodí také k dochucení rýže nebo luštěnin. Koření kardamom je jako stvořené k přípravě sladkých pokrmů a nejrůznějších dezertů. Rozvoní sušenky, pečivo a jeho aroma neodmyslitelně patří i do perníku.
Kardamom do kávy
Kardamom se řadí mezi vynikající ochucovadla do kávy. Běžně se káva s kardamomem pije hlavně arabských zemích, ale připravit si ji můžete i vy, je to snadné! Nejjednodušší je přidat mletý nebo celý kardamom rovnou do vaší oblíbené kávy. Pro opravdové gurmány máme ještě jeden tip – kardamom rozemelte společně se zrnkovou kávou a hotovou směs nechejte den odležet, aby měla šanci nasáknout jeho aroma. Běžně se kardamom do kávy přidává také pro jeho schopnost zmírnit účinky kofeinu, jako je například prudký pokles energie. To ale není všechno. Kardamom si můžete klidně přidat také do čaje. Kardamom čaj obohatí o spoustu cenných látek a navíc vás příjemně prohřeje.
Kardamom – koření pro dobré trávení a spokojenou mysl
Kardamom je koření, které nejenže skvěle chutná, má také celou řadu blahodárných účinků na tělo i mysl. Přispívá k lepšímu trávení a posiluje celkovou obranyschopnost organismu a imunitní systém. Hodí se proto nejen do těžších jídel, ale také během nachlazení. Kromě toho má pozitivní vliv na dýchací cesty, činnost kardiovaskulárního systému i nervovou soustavu. Kardamom můžete vyzkoušet také tehdy, pokud jste ve stresu a vaše nálada je na bodě mrazu. Stará se totiž o duševní rovnováhu a má relaxační účinky. Jestliže se cítíte nesví, zkuste rozžvýkat pár kardamomových lusků. Nejenže osvěží vaši mysl, ale i dech.
Kardamom nebo kardamon koření?
Jak už to tak bývá, spoustu rozličných názvů najdete také u koření. Kardamon nebo kardamom, jak to tedy ve skutečnosti je? Nebudeme vás napínat, správně jsou oba názvy. Původně byl tolerován pouze tvar s koncovkou -mom, ale lidé si natolik zvykli na používání druhé varianty, že se časem zapsala do slovníku spisovné češtiny.