Kokosové mléko
Používáte kokosové mléko při vaření běžně nebo byste rádi podnikli pár nových kulinářských experimentů? S chutí do toho! Třeba taková asijská kuchyně by bez kokosového mléka jen stěží obstála a letní drinky nebo lahodné dezerty díky němu dostanou zcela nový rozměr. Kokosové mléko je ideální také k přípravě celé řady omáček, je výborné při pečení a v kuchyni s ním můžete nahradit i klasické mléko nebo smetanu.
#ShowMore#
Vyzkoušet můžete například BIO kokosová mléka od naší privátní značky DAY Spa, která u nás seženete jak v tekuté, tak i sušené podobě. Sušené kokosové mléko v BIO kvalitě má obrovskou výhodu v tom, že si můžete naměřit vždy přesné množství, aniž by vám v lednici zůstávaly otevřené plechovky s přebytky, prášek stačí pouze smíchat s vodou. S kokosovým mlékem v plechovce se naopak můžete pustit rovnou do vaření, ale po otevření byste jej měli co nejrychleji spotřebovat. Oba produkty jsme navíc drželi daleko od konzervantů, umělých barviv a jiné zbytečné chemie.
V omáčkách zazáří, v dezertech nadchne!
Kokosové mléko má v kuchyni široké uplatnění. Používá se jako náhrada kravského mléka i smetany, ke zjemnění chuti omáček či polévek, zmírnění pálivosti nebo k zahušťování. Neobejdete se bez něj například při přípravě indické nebo thajské kari omáčky, které dodá exotický nádech i typickou krémovou konzistenci.
To ale zdaleka není všechno. Kokosové mléko je jako stvořené pro přípravu pečených i nepečených dezertů, a pokud jej necháte v lednici ztuhnout, snadno tak získáte ideální základ pro krémy. Máte rádi piňa coládu? Skvělé! S kokosovým mlékem si ji v létě snadno namícháte i sami. Kromě toho se kokosové mléko hodí i do kávy, koktejlů nebo smoothie.
Kokosové mléko a jeho účinky
Kokosové mléko neobsahuje laktózu ani lepek, takže je vhodné i tehdy, pokud trpíte laktózovou intolerancí nebo celiakií. Obsahuje také celou řadu vitamínů, jako je například vitamín C a E. Z minerálů se v něm pak přirozeně vyskytuje draslík, železo nebo vápník. Kokosové mléko je navíc cenným zdrojem vlákniny, která je důležitá pro zdravé trávení. Kromě toho je však velmi oblíbené také v kosmetice. Často se z něj vyrábí například zábaly nebo pleťové masky, což je ostatně také skvělý způsob, jak s ním naložit, pokud vám nějaké kokosové mléko zbyde při vaření. Má výborné hydratační vlastnosti a používá se například při potížích s akné a na suchou pokožku.