Koptský kmín (adžvan)
Původně pochází ze Středomoří, svou chutí připomíná anýz nebo oregáno a vůní zase tymián, co je to? Koptský kmín nebo také adžvan! Nejčastěji se s ním setkáte v exotických pokrmech a je velmi oblíbený hlavně v indické kuchyni. Pokud byste ho chtěli vyzkoušet i vy, můžete si koptský kmín vybrat přímo v této kategorii. Doporučujeme vám vyzkoušet například adžvan od naší brněnské značky Healing Nature, který jsme si dovezli až z Indie a poté zabalili do uzavíratelných sáčků, díky kterým se z něj nevytratí jeho unikátní aroma.
#ShowMore#
Koptský kmín neboli adžvan povznese vaše pokrmy na světovou úroveň
Semínka koptského kmínu jsou malá a při pohledu na ně by vás dost možná ani nenapadlo, kolik toho v sobě skrývají. Jejich mírně hořká, ale zároveň pikantní chuť je jako stvořená pro indickou kuchyni, kde hraje velmi důležitou roli. Připravit s ním můžete například humus a báječně chutná i v pečivu nebo dokonce v sušenkách. Používá se také pro ochucení luštěnin, ve kterých zároveň mírní jejich nadýmavé vlastnosti.
Stejně jako tymián obsahuje koptský kmín látku thymol, která se vyznačuje svými antibakteriálními vlastnostmi. Pokud chcete svým pokrmům dodat zcela novou chuť a zároveň je povznést na světovou úroveň, adžvan si zamilujete. Ještě než se pustíte do přípravy konkrétní speciality, nezapomeňte koptský kmín mírně zahřát na pánvi. Díky tomu se naplno rozvine jeho potenciál a vynikne nejen jeho aroma, ale i chuť.