Pálivé koření
Kromě toho, že pálivé koření dodá vašim pokrmům skutečný říz, obsahuje celou řadu látek, které mají blahodárné účinky na naše zdraví. Například takové chilli papričky obsahují látku zvanou kapsaicin, která stojí jednak za jejich ostrou chutí, ale zároveň je také plná antioxidantů. Ty mají za úkol ochránit naše tělo před škodlivými vlivy volných radikálů a posilují zároveň imunitu. Podobné účinky má také gingerol, který zase najdeme v zázvoru. Ten mimo jiné podporuje také trávení a správnou funkci dýchacího systému. Pepř obsahuje pro změnu piperol, který působí i na náš nervový systém.
#ShowMore#
Co ještě má pálivé koření společného? Dokáže nastartovat metabolismus a to se hodí především tehdy, pokud toužíte po štíhlé linii. Podporuje totiž spalování tuků a zároveň povzbuzuje i zažívání.
Jak zmírnit pálivost jídla?
Ujela vám při dochucování ruka a vaše jídlo je příliš ostré? Nevěšte hlavu, stále je čas pokrm zachránit! Existují totiž pomocníci, kteří intenzitu ostrosti zaručeně sníží. Jedním z nich je například kokosové mléko, které výslednému pokrmu dodá jemnou, mírně nasládlou a exotickou chuť. Použít však můžete i klasické mléčné výrobky, jako je smetana nebo bílý jogurt.
Pálivé koření v ájurvédě
Pálivé koření má v ájurvédě zasloužené místo hned z několika důvodů – díky svým vlastnostem dokáže příjemně prohřát celé tělo a doporučuje se také na podporu trávení. Kromě toho umí jako mávnutím kouzelného proutku proměnit hůře stravitelné jídlo v lehký pokrm, po kterém vám nebude těžko. Pálivé koření, jako je například směs trikatu, se dokonce doporučuje také k posílení imunity, na bolest v krku nebo jako prevence před infekcemi a nachlazením. Nebojte se pálivé koření zařadit do svého jídelníčku i vy!