Kurkuma koření
Kurkuma v kuchyni? To je jako voňavý sen! Toto žluté koření je nedílnou součástí indických i thajských pokrmů, kterým dodá nezaměnitelnou barvu, chuť a pořádnou porci zdraví prospěšných látek. Báječně se hodí do omáček, polévek, k masu i rybám a v DAY Spa Shopu ji můžete najít jak v mleté podobě, tak i celou.
#ShowMore#
V této kategorii na vás čeká kurkuma od naší brněnské značky Healing Nature. A protože nám záleží na tom, abyste si mohli vychutnat její autentickou chuť, necháváme si ji dovážet přímo z Indie. Pochází navíc z ekologického zemědělství, takže je v BIO kvalitě. Další skvělé značky, které najdete na našem e-shopu, jsou TRS a Swagat, stačí si vybrat.
Co je to kurkuma?
Turmeric koření, indický šafrán, žlutý zázrak nebo jednoduše kurkuma – koření, které si pod svá křídla vzala ájurvéda i tradiční čínská medicína. Nejčastěji roste v Indii, ale narazit na ni můžete i v Číně nebo na Srí Lance. Typický sytě žlutý prášek se získává z oddenků rostliny, která nese název kurkumovník dlouhý (Curcuma longa). Čerstvá kurkuma se báječně hodí například do smoothie nebo ovocných či zeleninových salátů, nejčastěji se však kurkuma používá jako koření a je nedílnou součástí kari.
Kurkuma – koření, které stojí za to mít v kuchyni
Kurkuma je příbuzná se zázvorem, a proto vás možná nepřekvapí, že je plná vitamínů a zdraví prospěšných látek. Co od ní můžete čekat? Obsahuje barvivo, které se jmenuje kurkumin. Ten obsahuje velké množství antioxidantů, které jsou nesmírně důležité pro imunitní systém a celý organismus. Pomáhají odstraňovat škodliviny z těla, které se v něm mohou nahromadit prostřednictvím znečištěného ovzduší, chemicky upravených potravin nebo v důsledku špatné životosprávy. Kvalitní kurkuma toho však dokáže mnohem více. Podporuje také normální trávení, činnost jater i kardiovaskulárního systému.
Kurkuma do kávy?
Rozhodně ano! Připravíte si tak voňavý nápoj plný vitamínů a minerálů a navíc se vyzbrojíte i do boje proti bacilům. Šálek kurkumové kávy si můžete připravit kdykoliv během dne a jistě vás potěší, že nejde o nic složitého. Uvařte si svou oblíbenou kávu, přesně tak, jak ji máte rádi, pak už stačí jen kurkuma v prášku a je hotovo. Kromě kávy si z ní můžete připravit také legendární kurkuma latté neboli zlaté mléko. K přípravě se báječně hodí jak kurkuma čerstvá, tak i ve formě koření.
Tip: Podívejte se na podrobný recept na kurkumové mléko.
Kurkuma v ájurvédě
Ájurvédské koření života – přesně tak se kurkumě přezdívá v Indii… a zcela zaslouženě. Ájurvédská medicína řadí kurkumu mezi tzv. sattvické potraviny – vynikají svou vysokou kvalitou a podporují sílu, zdraví i energii. To ale není všechno! Kurkuma padá také pod tridošské rostliny, což znamená, že pomáhá vyrovnávat všechny tři dóši (Vatu, Pittu i Kaphu). Díky svým zahřívacím vlastnostem stabilizuje také trávicí oheň (Agni), který je nesmírně důležitý pro celkové zdraví organismu. V ájurvédě se nejčastěji používá kurkuma v prášku a je ceněna pro své antibakterialní a antivirové vlastnosti. Doporučuje se proto při nachlazení, zánětech, ale také při potížích s trávením, cholesterolem, klouby i pokožkou.