Luštěniny
Připravte si vynikající hummus z cizrny nebo salát z červené čočky či fazolí. U filmu pak uzobávejte slaný mung dál či chuťově zajímavou směs khatta meetha místo nezdravých brambůrků. To vše najdete přímo v této kategorii. Vybrat si můžete z prověřených značek, jako je například Sattva, Swagat či TRS. A nakonec nechybí ani produkty od naší privátní značky DAY Spa, za které dáme obě ruce do ohně.
#ShowMore#
Luštěniny jsou výborným zdrojem bílkovin a vlákniny
Část z nás konzumaci luštěnin odbyde v rámci novoročních tradic, jiní si je dopřávají pravidelně. Pokud patříte k těm, kteří si na luštěniny v průběhu roku ani nevzpomenou, je na čase to změnit. Luštěniny totiž obsahují obrovské množství komplexních sacharidů, které by měly tvořit až polovinu celkového příjmu. Jejich obrovskou výhodou je, že na rozdíl od jednoduchých cukrů tráví luštěniny tělo mnohem déle. Co to znamená? Organismus získává energii z luštěnin postupně, čímž se zároveň oddaluje také pocit hladu.
Kromě toho jsou luštěniny výborným zdrojem vlákniny, ale také rostlinných bílkovin. Taková vláknina je pro naše tělo důležitá hned z několika důvodů. Přispívá k normální funkci střev, pomáhá je čistit a zároveň je zásobuje přátelskými bakteriemi. Luštěniny jsou mimo jiné bohaté také na některé minerální látky, jako je železo, vápník, hořčík nebo draslík. Z vitamínů v nich najdeme třeba vitamin B.
Proč luštěniny nadýmají a jak tomu zabránit?
Každá luštěnina obsahuje tzv. oligosacharidy, které postupně putují až do tlustého střeva. Tam pak dochází ke štěpení, a dokonce se v něm vyživují také přátelské bakterie, které produkují nejrůznější plyny. A to je přesně ten důvod, proč mohou luštěniny způsobovat nadýmání. Ale nebojte se, můžete tomu velice snadno předejít. Jak tedy snížit množství oligosacharidů?
Luštěniny namočte přes noc do vlažné vody, poté je slijte a použijte vodu novou. Množství oligosacharidů, které stojí za nadýmáním se sníží až o polovinu. Luštěniny můžete také rozmixovat. Tím dojde k narušení vlákniny i oligosacharidů a jejich trávení tak bude zase o něco jednodušší. A to nejlepší? Jakmile začnete luštěniny konzumovat pravidelně, vaše tělo si na ně snadno zvykne a trable s nadýmáním zanedlouho vymizí.
Jaké znáte druhy luštěnin?
Víte, jaké mají luštěniny druhy? Mezi nejznámější druhy luštěnin patří například fazole, čočka, hrách nebo cizrna. Každý z nich má zároveň své unikátní vlastnosti a benefity. Čočka je bohatá na železo, zatímco cizrna je skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin i zmíněného železa.
Luštěniny jsou velmi všestranné a můžete je proto využít v mnoha různých receptech. Velice snadno z nich kromě polévek nebo luštěninových salátů vykouzlíte také celou řadu pomazánek. Z konkrétních pokrmů se můžete pustit třeba do přípravy známé ájurvédské speciality s názvem kičrí, kterou si rozhodně zamilujete. Ale nenechte se zmást, luštěniny se výborně hodí také k přípravě dezertů, jako je například fazolové brownies. Luštěniny, stejně jako kvalitní rýže nebo těstoviny vám ve spíží vydrží klidně i celé měsíce, aniž by došlo k jejich znehodnocení. Díky tomu si svůj oblíbený pokrm můžete uvařit prakticky kdykoliv.