Mangové čatní (chutney)
Mango chutney nebo také mangové čatní je velmi hustá omáčka pocházející původně z Indie. Tradičně se vyrábí především z manga, ale ochutnat můžete čatní téměř z jakéhokoliv ovoce či zeleniny. Jeho úkolem je povzbudit chuťové pohárky a zároveň je báječné ke stimulaci zažívání.
V této kategorii najdete mangové čatní od značky Swagat, které se hodí například ke zjemnění výraznější chuti nebo naopak k dokořenění jemných pokrmů. Můžete jej však použít také jako omáčku k nejrůznějším přílohám. Pokud máte rádi pikantní jídla, máme pro vás skvělou zprávu! V této kategorii najdete také mangové čatní v pálivé variantě.
#ShowMore#
Mangové čatní – klasika, kterou miluje celý svět
Mangové chutney pochází původně z Indie, odkud jej už v 17. století do Evropy přivezli britští kolonisté. Ve Velké Británii se chutney mango stalo obrovským hitem a jeho příprava se postupně rozšířila i na další druhy ovoce a zeleniny. Po celém světě tak můžeme najít stovky nejrůznějších druhů čatní a stejně tak existuje i nespočet receptů na jeho přípravu.
U nás se mangové chutney začalo šířit společně se vzrůstající oblibou grilování – právě ke grilovanému masu totiž chutná naprosto dokonale. Hodí se však také k pečenému i dušenému masu, rybám nebo sýrům. Je ideální k dochucování nejrůznějších pokrmů a báječně poslouží také jako omáčka do hamburgerů nebo sendvičů.
Mango chutney stokrát jinak
Kromě manga najdeme v tradičním čatní také nejrůznější koření, zázvor, česnek, chilli, sůl, cukr a ocet. Poslední dvě ingredience navíc slouží také jako přírodní konzervanty. Pokud byste si jej chtěli připravit doma, musíte počítat s větší časovou náročností. Jak na to? Ovoce nebo zeleninu nakrájíte na menší kousky, které se pozvolna vaří až do úplného změknutí. Jakmile směs získá kašovitou konzistenci, která je podobná naší marmeládě, máte hotovo. Mango můžete kombinovat i s jiným ovocem nebo zeleninou, případně jej zcela nahradit. Je to jen na vás.