Ne každý má momentálně možnost se během podzimních sychravých večerů k někomu přitulit, ovšem stejně libě vás může zahřát i úžasný masala chai. Přečtěte si, proč byste jej měli ochutnat i vy!
Nejen nohy v teple
Léto je definitivně pryč a nastupující podzimní počasí (často také doprovázené sezónním nachlazením) nás od studených limonád žene k teplým šálkům čaje. Aby taky ne, podzim je obdobím vzdušné Váty, prochladnout se dá raz dva a vedle pletených ponožek a svetrů je potřeba zahřát se hlavně zevnitř. Vynechat bychom tak měli zelené čaje, které ochlazují, a místo nich do svých zásob doplnit kvalitní černé. A jak se pořádně zahřát, a ještě pomoct našemu tělu v boji s viry, které kolem nás s prudkými změnami teplot vytrvale krouží jako supi? Uvařte si vynikající masala chai!
Tip: Jaké potraviny jsou vhodné, a kterým bychom se na podzim měli naopak raději vyhnout? Připomeňte si v podzimním průvodci zde.
Čaj pro krále
Masala chai pochází z Indie, kde jsou čaje obecně považovány za národní nápoj. Tento je obzvlášť oblíben a pozoruhodné je, že nikde nechutná úplně stejně – rodiny si totiž recept na čaj předávají z generace na generaci a ingredience i jejich množství se zejména v různých regionech liší. Že vám to něco připomíná? Ano, je to velmi podobné třeba s naším bramborovým salátem, každá rodina má ten svůj většinou už od svých prababiček.
Zajímavost: Složení a recepty jsou opravdu rozmanité – v západní Indii vůbec nepoužívají hřebíček a černý pepř. V Kašmíru připravují masala chai ze zeleného čaje. V Bhópálu zase přidávají do masala chai špetku soli.
Kdo ho kdy poprvé uvařil, není přesně známo, ale obecně se traduje, že podle legendy masala chai pochází ze dvora krále Haršavardhany a byl vyvinut na jeho přání vytvořit očistný a oživující nápoj podle principů ájurvédy. Král tento čaj popíjel, aby zůstal ve střehu i během dlouhých porad a soudů, a dokonce existují záznamy o tom, že se čaj nabízel hostům jako nápoj na uvítanou.
Dnes se čaj v Indii vaří ve velkých kotlích i ve stáncích na ulici a rozlévá se do jednorázových hliněných šálků, které se poté rozbíjejí o zem – to proto, aby se osoby z různých kast nedotkly ústy stejné nádoby.
V čajovně i doma
Abychom mohli masala chai ochutnat, nemusíme se vypravit až do daleké Indie, ale stačí zajít do některé z čajoven, kde se tento nápoj podává. V těchto podnicích se v čajovém menu můžeme setkat i s názvem Yogi chai – toto pojmenování získal ve spojitosti s působením indického duchovního Yogi Bhajana v západním světě. Ten na svých lekcích kundalini jógy a ájurvédy servíroval právě masala chai, a lidé tak nápoj začali nazývat podle něj.
Masala chai si však můžeme připravit a vychutnat i v pohodlí domova. Budeme potřebovat spoustu voňavého koření, které kromě svého opojného aroma blahodárně působí i na náš organismus. Například:
- kardamom – napomáhá trávení, snižuje krevní tlak, působí protizánětlivě
- zázvor – je protizánětlivý, podporuje zdraví srdce a dodá úlevu při chřipce nebo nachlazení, zahřívá organismus
- hřebíček – je bohatý na antioxidanty, reguluje hladinu cukru krvi, tiší bolest
- skořice mletá – snižuje riziko srdečních chorob a hladinu cukru v krvi, obsahuje spoustu antioxidantů a má protizánětlivé vlastnosti
- bílý pepř – podporuje imunitní systém, zklidňuje nervové vypětí, očišťuje organismus, má antiseptické účinky
- fenykl – pomáhá při trávení a zabraňuje nadýmání
- badyán – má antibakteriální a uklidňující účinky, pomáhá při trávení
- muškátový oříšek – podporuje chuť k jídlu a trávení, uklidňuje
- anýz – odstraňuje žaludeční nevolnosti a nadýmání, tlumí bolesti
Co je důležité – do masala čaje by mělo přijít opravdu kvalitní koření, hlavně u skořice se proto zaměřte na to, aby se jednalo o skořici cejlonskou (nikoli čínskou ze supermarketů).
Cejlonská skořice vás překvapí svou jemnější a sladší chutí s ovocným nádechem, ale hlavně obsahuje jen minimální množství kumarinu.
Suroviny
- 2 ½ šálku vody
- 3 celé hřebíčky
- 1 tyčinka cejlonské skořice
- 2 čerstvě namleté lusky kardamomu
- ½ palce čerstvě nastrouhaného zázvoru
- špetka mletého bílého pepře
- popřípadě špetka mletého muškátového oříšku, pomerančové kůry
- 2 polévkové lžíce indického černého čaje
- 1 ½ až 2 šálky mléka (kravského nebo rostlinného)
- 1-2 lžičky medu nebo třtinového cukru
Můžeme také využít již připravenou směs čaje a koření.
Postup přípravy
- Do vroucí vody nasypte vámi vybrané koření v potřebném množství, nebo již připravenou směs koření a nechte ho cca 15 minut povařit.
- Stáhněte plamen, přisypte černý čaj a opět nechte vařit. Tentokrát stačí pouhé 3 minuty. Čaj je potřeba pečlivě hlídat, aby se vám nevyvařil.
- Nakonec do nápoje přidejte mléko a nechte ho malou chvíli prohřát.
- Poté směs sceďte a silně oslaďte medem nebo třtinovým cukrem. Pokud použijete med, nechte nejdříve čaj vychladnout na méně než 60 °C, aby nebyly znehodnoceny jeho vlastnosti, a poté oslaďte.
Máte svůj vlastní osvědčený recept, nebo vyzkoušíte ten náš? Pochlubte se nám do komentářů na našem Facebooku, jak se vám masala chai povedl! A pokud potřebujete poradit s výběrem toho nejlepšího koření, neváhejte se nám ozvat na produkty@day-spa.cz.