Jak správně uvařit zázvorový čaj: 3 jednoduché recepty (nejen) do podzimních dní

Jak připravit zázvorový čaj, proč ho neloupat a tři recepty k tomu! To vše na vás čeká v dnešním článku. Tak na nic nečekejte a pusťte se rovnou do čtení.

Jak připravit zázvorový čaj?

Příprava čaje ze zázvoru je snadná a rozhodně vám nezabere více než pár minut. Konkrétní recept na čaj ze zázvoru se však bude lišit podle toho, zda k jeho přípravě použijete čerstvý nebo sušený zázvor, případně již připravenou čajovou směs.

  • Čerstvý zázvor si uchovává nejvíce vitamínů a minerálů. V lednici však nevydrží věčně a ne vždy je tak po ruce.
  • Sušený zázvor je ideální tehdy, pokud doma nemáte čerstvý. Má dlouhou trvanlivost a kromě čaje jej můžete použít také k přípravě nejrůznějších pokrmů.
  • Nakládaný zázvor si můžete připravit sami a nezabere vám to víc než pár minut. Stačí ho pouze zalít horkou vodou nebo krátce povařit a čaj je na světě.
  • Zázvorový čaj v podobě hotové směsi je připravený v mžiku. Podobně jako sušený zázvor ho navíc můžete mít ve spíži i několik měsíců.

Zázvorový čaj vařit, nebo nevařit?

To, jakým způsobem zázvorový čaj připravíte, může mít vliv na jeho celkové účinky. S tím také souvisí otázka, kterou jste si dost možná už několikrát pokládali – zda zázvorový čaj vařit, nebo nevařit? Pravdou je, že vařením zázvoru můžete skutečně přijít o některé důležité látky. Ale pozor! Během zahřívání sice může dojít k úbytku gingerolu, což je látka, která má protizánětlivé a antioxidační účinky a může tak pomoci snížit oxidační stres. (1) Na druhou stranu se do nápoje začne uvolňovat další, méně známá látka – shogaol, která má velmi podobné účinky jako gingerol. Pokud se tedy rozhodnete zázvor uvařit, nemusíte mít obavy, že byste se tak o jeho benefity zcela připravili.

Záleží tedy spíše na vašich chuťových preferencích, ale také časových možnostech. Vaření zázvoru je totiž tak trochu na delší lokte. (2) (3) (4) Obecně se totiž doporučuje vařit kořen zázvoru při 80 °C do úplného změknutí, což může trvat i 2 hodiny. To ale není všechno. Pojďme se podívat na to, jak udělat zázvorový čaj, a kterým chybám se raději vyhnout.

zázvor

Jak správně připravit zázvorový čaj a nepřijít o cenné vitamíny?

Aby byl váš domácí zázvorový čaj dokonalý, je důležité znát pár pravidel, díky kterým mu nevědomky neuberete na síle. Jeho účinky můžete naopak podpořit správnou přípravou. Jak na to a čemu se vyhnout obloukem?

Každý druhý recept na domácí zázvorový čaj doporučuje odstranit slupku. A to je velká škoda! Loupáním nebo dokonce odkrajováním slupky připravíte čaj o obrovské množství cenných vitamínů. A nejen to. Ochudíte se také o delikátní aroma, jehož koncentrace je ve srovnání s loupaným zázvorem až 8× vyšší. (5)

Pokud si v rámci úspory času krájíte nebo strouháte zázvor předem, raději si to příště rozmyslete. Zázvorový čaj tím zbytečně připravíte o aroma i důležité látky. Oddenek by se proto měl vždy krájet nebo strouhat těsně před zalitím vodou. A když už jsme u té vody, myslet byste měli také na správnou teplotu. Ta by se měla pohybovat od 80 do 95 °C. Pokud však použijete příliš studenou vodu, může se stát, že se většina cenných látek do čaje vyluhuje.

Recept na domácí zázvorový čaj – vyberte si ten svůj

Jak udělat čaj ze zázvoru a „nespálit se“ při tom, už víte, pojďme se tedy pustit rovnou do jeho přípravy. Nemusíte mít obavy, nejedná se o žádnou složitou gastronomii a přesto je výsledkem vždy vynikající domácí zázvorový čaj. Recept však nemusí být jen jeden. Přichystali jsme si jich pro vás hned několik. Pusťme se do toho!

Zázvorový čaj s medem a citronem

Zázvorový čaj s citronem a medem je nestárnoucí klasika, po které sáhne většina z nás v momentě, kdy kolem řádí bacily. Je však báječný také při potížích s trávením nebo jako prevence. Citron navíc dodá čaji vitamin C a med ho zjemní a lehce osladí.

Suroviny

  • 250 ml vody
  • 2,5cm plátek neloupaného zázvoru
  • Med
  • Citron

Postup přípravy

  1. Kousek čerstvého neoloupaného zázvoru buďto nastrouhejte, nebo nakrájejte na tenké plátky a zalijte vodou o teplotě 80 až 95 °C.
  2. Nechejte maximálně 10 minut louhovat a poté přeceďte.
  3. Jakmile čaj vychladne, přidejte do něj med nebo citron.

Čaj z kurkumy a zázvoru

Recept na čaj z kurkumy a zázvoru vychází z ájurvédské medicíny a přijde vhod například při nachlazení. Kromě toho příjemně prohřeje celý organismus a je ideální i tehdy, pokud vás trápí pocit studených rukou a nohou. Sušený zázvor navíc podle ájurvédy podporuje trávení (trávicí oheň) a tím i celý imunitní systém. Podobné účinky má také kurkuma, která je stejně jako zázvor bohatá na antioxidanty.

Suroviny

  • 250 ml vody
  • ½ lžičky mletého zázvoru (lze použít i čerstvý)
  • ½ lžičky mleté kurkumy

Postup přípravy

  1. ½ lžičky mletého nebo nastrouhaného zázvoru a kurkumy zalijte vodou o teplotě 80 až 95 °C.
  2. Nechejte zhruba 5 minut odstát a poté přeceďte přes jemné sítko.
  3. Nakonec můžete čaj z kurkumy a zázvoru osladit podle chuti medem nebo přidejte pár kapek citronové šťávy.

Nakládaný zázvor do čaje

Nakládaný zázvor do čaje si můžete připravit od základu sami a v lednici navíc vydrží i týdny. Zázvor do čaje si tak můžete přidat kdykoliv, ale věřte, že si na něm rádi pochutnáte jen tak. Směs stačí zalít horkou vodou, podobně jako u předchozích receptů. Hodí se při nachlazení, nadýmání i nevolnosti.

Suroviny

  • 1 zázvor
  • 2 BIO citrony
  • Med
  • Sklenice

Postup přípravy

  1. Zázvor tentokrát velmi šetrně očistěte od kůry – použít můžete například špičku nože.
  2. Citrony umyjte pod vlažnou vodou a nakrájejte na plátky, pár koleček si však dejte stranou.
  3. Nakrájejte i zázvor a směs nasypejte do sklenice. Pokud však nemáte rádi celé kousky zázvoru, můžete je společně s citronem rozmixovat.
  4. Poté střídavě zalévejte medem a přidávejte plátky citronu.
  5. Pokud jste zázvor s citronem rozmixovali, důkladně směs promíchejte s medem.
  6. Nakonec sklenici důkladně uzavřete a uchovávejte v lednici.

4105


Tip: Nakládaný zázvor výborně dochutí také aromatické koření. Báječně se hodí například cejlonská skořice nebo čerstvý pepř.


Pár tipů na závěr

Dočetli jste až sem a přepadla vás chuť na zázvorový čaj? Příprava je snadná a klidně se do ní můžete rovnou pustit. Chybí vám některá z ingrediencí a leckdy i čas? Nevadí! Naštěstí je k mání také porcovaný čaj se zázvorem, který stačí pouze zalít horkou vodou, což vám nezabere víc než jen pár minut. A to nejlepší? Omezovat se nemusíte jen na čistý zázvorový čaj, vyzkoušet můžete i nejrůznější směsi. Zázvor výborně ladí s ovocem, bylinkami i kořením.

Máte vlastní recept na zázvorový čaj? Podělte se o něj s námi a klidně nám napište na produkty@day-spa.cz. V případě, že hledáte inspiraci na další zajímavé bylinky, zdravý životní styl nebo si jen chcete okořenit život s našimi recepty, sledujte nás na Facebooku nebo Instagramu.

Tento text nepředstavuje lékařská doporučení. Vzhledem k nařízení Evropské unie má tento text podstatu pouze informativní s odkazem mj. na provedené vědecké studie, které se zabývají možným účinkem jednotlivých rostlin. Jiné informace je možné si dočíst v odborné ájurvédské literatuře. Při projevech nemoci přípravek v žádném případě nemůže nahradit lékařskou péči.